A pesti mágnásnegyed egyik utolsó palotájaként épült fel a századforduló idején az a tornyos, magasba szökő épület, mely a Bródy Sándor és Puskin utca sarkán áll, a Nemzeti Múzeummal szemközti telken, és az idén, 2024-ben került műemléki védettség alá. Igazából sem tulajdonosát, sem méretét tekintve nem nevezhetnénk palotának ezt az épületet, azonban kétséget kizáróan egy remekbe szabott, ügyesen megtervezett házról van szó, mely a pár évtizeddel korábban kiépült elegáns főúri paloták tőszomszédságában áll. Építtetője Gschwindt György, korának ismert vállalkozója volt, aki sem születése, sem családi kapcsolatai révén nem tartozott a magyar arisztokrácia tagjai közé.

A Gschwindt-ház a Józsefvárosban a Bródy Sándor és Puskin utca sarkán (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)

A bajor eredetű Gschwindt família igazi self-made családnak számított, akik generációkon keresztül saját szorgalmukkal, a családi összetartó erőnek és az apáról fiúra szálló vállalkozás sikerességének köszönhették társadalmon belüli felemelkedésüket és előkelő helyzetüket. Így nem csoda, hogy bár nem voltak született arisztokraták – nemességet azonban szereztek –, az arisztokrácia tagjai is szívesen ápoltak velük kapcsolatokat, s a Gschwindt családnak is előnyére vált, hogy a mágnásnegyed területén is tudtak építkezni, hozzátéve, hogy Budapest számos más területén, így többek között az Andrássy úton is volt ingatlanjuk a 28. szám alatt.

Gschwindt Mihály dohánykereskedésének hirdetménye (Forrás: Dohánymúzeum)

A családi vállalkozás alapjait Gschwindt Mihály (1817–1897) vetette meg, aki a reformkor idején Győrből Pestre költözve 1846-ban dohányáru-kereskedést nyitott a Belvárosban az Úri (ma Petőfi Sándor) és Párizsi utca szegletén. A XIX. század derekán azonban iparágat kényszerült váltani. Persze nem önszántából, hiszen a dohánykereskedés mindig is jó üzletet jelentett. A váltásra rajta kívül álló okok miatt került sor – mondhatnánk azt is, felső nyomásra –, mivel a szabadságharc leverése után, 1851-től a dohányárusítás állami monopóliummá vált Magyarországon.

A Gschwindt-dohánykereskedés népszerű termékei 1848-ban (Forrás: Kossuth Hírlapja, 1848. július 28.)

 

Gschwindt Mihály 1851-ben felszámolni kényszerült jól jövedelmező belvárosi üzletét (Forrás: Pesti Napló, 1851. február 11.)

Gschwindt Mihály 1851-ben felszámolta belvárosi boltját, és jó üzleti érzékkel a szesz- és likőrgyártásba fektette meglévő vagyonát, ami hamarosan sikeres üzletté nőtte ki magát a kezei között. Olyan üzleti vállalkozásokba fogott, melyek luxus- és élvezeti cikkeknek számítottak, és nemcsak megélhetést biztosítottak, hanem szorgalom és jó üzletpolitika révén vagyonra is szert lehet tenni belőlük. A tisztességes munka a vagyon mellé nemesi címet is hozott, amit Ferenc József 1872-ben adományozott Gschwindt Mihálynak.

Gschwindt Mihály nemesi címere (Forrás: Királyi Könyvek; Hungaricana)

A Gschwindt-féle szesz-, élesztő-, likőr- és rumgyár Józsefváros akkor még külső részének számító területén, a mai József körút és Üllői út találkozásánál állt. A gyárat a dohánykereskedéssel felhagyni kényszerült Mihály szerezte 1853-ban. A Günther Pál-féle gyárépületet 32000 pengőforintért, a hozzá tartozó berendezéseket további 8000 pengőforintért vásárolta, hogy – miként az iparengedélyt kérő kérvényében fogalmazott – „az eddig Günther Pál czime alatt fennállott élesztő és szeszgyárat nevezetesen kiterjeszteni és saját czimem alatt ez üzletet folytatni óhajtanám.” A gyárat 1868-tól részvénytársaságként üzemeltették tovább.

Gschwindt Mihály nem hagyott semmit veszendőbe menni, így a szesz lepárlása során keletkezett forróvizet is hasznosította, amiből a gyár mellett megnyitotta Józsefváros első köztisztasági fürdőjét. Mivel a fürdővízhez a gyártás során keletkező melléktermékeket (például malátát) is hozzákeverték, az gyógyhatással is rendelkezett, és népszerű tisztálkodási hellyé vált a városrészben.

A Gschwind-féle szesz-, élesztő-, likőr- és rumgyár és a mellette lévő fürdő Józsefvárosban, az Üllői úton a mai Corvin-házak és mozi helyén (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)
A Gschwindt-gyár mellett létesült fürdő hirdetménye (Forrás: Nefelejts, 1871. február 12.)

A jól jövedelmező gyárat a városfejlődés 1908-ban költözésre késztette, amikor a mai József körút vonalát immár bérházakkal építették ki ezen a szakaszon is, és a gyárakat kijjebb költöztették. Új telephelyeik a ferencvárosi Ipar utcában és Budafokon épültek fel, emellett vidéken, Nagykőrösön is terjeszkedtek.

A képen jobbra a hosszan elnyúló épület a Gschwindt-gyár a már kiépült József körút mentén, a körút és Üllői út találkozásában (Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, VF_9293)

Gschwindt Mihály fia, György az apja halálát követően, 1898. július 5-én vásárolta meg az Esterházy (korábban Öt Pacsirta, ma Puskin) és Főherceg Sándor (ma Bródy Sándor) utca sarkán álló ingatlant 80000 forintért, ahova P. Tóth Sándor építőmester tervei szerint építtette fel a ma is látható saroképületét. Eredetileg a Puskin utca felé egy kétemeletes, a Múzeumkertre néző oldalon pedig egy háromemeletes homlokzatot terveztek, végül azonban mindkét oldalon egy háromemeletes ház formálódott ki a tervezőasztalon és a kivitelezés során egyaránt.

Indokolt is volt ez a felfelé való törekvés, hiszen az ingatlan alapterülete igen kicsinek számított, még a száz négyszögölt sem érte el, nagysága az 1873-ban felvett adatok szerint 97 négyszögölnyire terjedt ki. Ez korántsem volt kedvező ahhoz, hogy azon egy elegáns, nagy méretű palotát lehessen építeni. Tovább rontotta a lehetőségeket, hogy annak idején az ingatlan sarokrészét lemetszették, és Gschwindt György ezt a lemetszett területet csak külön pereskedés útján tudta az önkormányzattól visszaszerezni. Miként azonban a tanácsnak írta, égetően szüksége volt erre a területre is, hogy a leendő épületének a sarkain elhelyezkedő helyiségek ne váljanak az épületen belül használhatatlan szobákká.

A mai Bródy Sándor (egykori Főherceg Sándor) és Puskin (egykori Öt Pacsirta) utca sarkán elhelyezkedő ingatlan helyszínrajza 1873-ban az ingatlan lemetszett sarokrészével (Forrás: HU BFL - XV.17.b.312 - 1022/1873)

Az elkészült, némileg egy középkori várkastélyt utánzó, az észak-európai reneszánsz mintázatot gótikus stílussal keverő épület azonban kompenzálta az előbb említett hiányosságokat és hátrányokat. A tornyos, magas tetős, német és holland területekre emlékeztető, szépen cizellált oromzatos épület sikeresen feledtette a telek szűkös méreteit. Az utca fölé kinyúló zárterkély az alapterület nagyságát növelte meg szerencsésen, és a belső tér kitágításában volt szerepe, úgymint a visszanyert sarokrésznek is, mely minden szinten a megfelelő nagyságrendű sarokszobák és egy torony kialakítását tette lehetővé. Az épület a három emeletével a vele szomszédos Bródy Sándor és Puskin utca másik sarkán álló Degenfeld-palotához – amit ekkoriban már inkább Odescalchinak neveztek – alkalmazkodott, reneszánszos, gótizáló díszítettségével és a homlokzat mozgalmasságával pedig a mágnásnegyed palotaépítményeihez igazodott.

Az épület zárt erkélyei a Bródy Sándor és Puskin utcában (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)
Az épület saroktornya a Bródy Sándor és Puskin utca sarkán (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)
A szépen cizellált, oszlopos és szamárhátíves motívumot felvonultató oromzatos tető az épület nagyságát és eleganciáját növelte (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)

Az építkezés 1900-ban kezdődött, és egy évet vett igénybe. A ház Bródy Sándor utcára néző homlokzatáról az építkezés befejezésének dátuma, az 1901-es évszám is leolvasható.

Az épület befejezésének dátuma (1901) és fölötte a jól működő napóra a Bródy Sándor utcai erkély oldalán (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)

Gschwindt György a család vagyonát és társadalmi helyzetét megalapozó Mihály fia volt, így már nem kellett olyan keményen megdolgoznia azért, hogy elismertséget szerezzen magának. Persze a családi vállalkozást, a gyárat maga is jól működtette, mellette pedig szabadkőműves eszmékkel kacérkodott, amit ugyan nem vert nagy dobra, de miként mondani szokták, ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem lehet.

Így a napóra fölött elhelyezkedő homlokzati motívumok is inkább a szabadkőművességgel állnak kapcsolatban, mintsem a szesz- és likőrgyártással. Alighanem a napóra és a naparc is – mely megvilágosodást hoz – ezekhez a misztikus eszmékhez kapcsolható. A tőle jobbra látható kakas a bátorságot, a balra elhelyezkedő bagoly a tudást, talán az alkímiát jelképezi. Mert György a rossz nyelvek szerint alkímiával is foglalkozott. Az örök élet titkát és vizét kutatta.

A bagoly, a naparc és a kakas alighanem szabadkőműves-jelképek a házon (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)

György kétségkívül elismert zenerajongó volt, aki az épület pincéjében zeneszalont rendezett be, ahol barátok, ismerősök, a ház lakói – köztük az arisztokrácia tagjai – jöttek össze egy-egy estére zenét hallgatni. S azt is beszélték, hogy a zeneszalon mellett a pincében egy titokzatos laboratórium volt, ahol Gschwindt György az élet vizét akarta előállítani, s ezzel kapcsolatos kísérleteket folytatott. Ma már azonban nehezen lehetne kideríteni, hogy a Gschwindt-cég által előállított és forgalmazott, a Zwack-féle Unicumhoz hasonlóan gyógy- és fűszernövényeket tartalmazó Aqua Vitae nevet viselő népszerű likőrt itt, ebben a házban kísérletezte-e ki György, vagy a név megválasztása csak egy jó üzleti fogásnak számított.

A népszerű Gschwindt-termékek az 1920-as évek végén. Köztük – első helyen – az Aqua Vitae likőr (Forrás: Nemzeti Sport, 1929, december 18.)

Ha a kikísérletezett vizek nem is adtak örök életet Gschwindt Györgynek, ez a ház azonban igen, hiszen most is írunk róla, és rá is emlékezünk. A ház az építtetőjének, Györgynek állít, mondhatjuk, szerencsés csillagzat alatt háborúkat és forradalmat átvészelő, napjainkig fennálló, a műemléki védettséggel pedig a jövő nemzedékének is megmaradó emléket. S ugyanezt teszi a Puskin utcai oldalon a bejárattól balra látható fiatal férfiút ábrázoló mellszobor is, ami György fiára, Ernőre emlékezteti az arra járó és házat szemlélő embereket.

Az épület Puskin utcai bejárata. Tőle balra Gschwindt Ernő mellszobra (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)

 

Gschwindt Ernő mellszobra (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)

Ernő már egy másik – a családon belül harmadik – generáció tagja volt, aki 1907-től vette át a sikeres gyár vezérigazgatói tisztségét. Ő már azt a nemzedéket képviselte, amely az üzleti vállalkozás mellett a két világháború között a közéletben is nagyobb szerepet vállalt elődeinél. 1922–1931 között az Egységes Párt országgyűlési képviselője, 1923–1931 között pedig az FTC elnöke volt. Házassága révén pedig Darányi Kálmánnal, a későbbi miniszterelnökkel is rokoni kapcsolatba került.

A család harmadik generációja: Gschwindt Ernő

Nyitókép: A műemlékké nyilvánított  Gschwindt-ház a Józsefvárosban, a Bródy Sándor és Puskin utca sarkán (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)