A Belső-Erzsébetváros és környékének régi, ugyan évtizedekig elhanyagolt, de autentikus épületeinek védelmezői, valamint a belvárosi ingatlanfejlesztők közötti konfliktus hosszú évekre nyúlik vissza. Volt a háborúnak sok csatája, vesztesek és győztesek egyaránt, mindkét oldalon. Van, ami már örökre elveszett, de van, amit épp a kialakult feszült helyzet és figyelem miatt sikerült megmenteni. És vannak olyan fejlesztések is, aminek csak örülhet a belváros. De lehet olyan helyzet is, amikor egyik szemünk sír, a másik nevet.

Újjászületik ugyanis a Király utca 40. alatti, Hild József által tervezett épülettömb. Az újjászületést szó szerint kell érteni, hiszen nem is olyan rég lebontották az egyébként már rég életveszélyes és elhagyott tömböt. 

A TriHolding ingatlanfejlesztő cég most viszont azzal a hírrel állt elő, hogy másfél év után újra állni fog az épület. Legalábbis az eredeti homlokzata - ígérik. A TriHolding szerint újra föllendülés van az ingatlanpiacon, nagyon sokan fektetik ingatlanba a pénzüket. Így a cég - melynek nevéhez a Marina Part és a Gozsdu udvar felújítása is fűződik, belevágott a sokat vitatott Hild-tömb újjáépítésébe. Százöt lakást akarnak kialakítani a régi-új épülettömbben. 

A Hild Józsefnek tulajdonított tervek szerint a Király és a Vasváry utcák sarkán 1844-ben felhúzott épületet,a hol egykor Gundel János működtetett sörözőt, a harmincas években modernizálták. A kétezres évek elejére már csak egy egyre romló állapotú, végül teljesen romossá vált épületváz maradt belőle. A magára hagyott épületet annak ellenére kezdték bontani, hogy ahhoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye lett volna szükséges, mivel az épület műemléki környezetben áll. Az Óvás! Egyesület felhívásai nyomán a bontást 2007-ben leállították, de az épület visszafordíthatatlan károkat szenvedett. Nemrégiben az utolsó falakat is eltüntették. 

A Király utca 40. az elmúlt évek során a civil örökségvédő küzdelmek emblematikus épületévé vált. 2006-ban e ház megmentése volt az akkoriban megalakuló Óvás! Egyesület egyik első győzelme a hagyományos zsidó negyed értékeinek megőrzéséért.

A beruházó most azt ígéri: méltó módon fog újjászületni az egykori patinás épület.