„A napi boldogulás kérdése, a túlélésre törekvés és az értékőrző (értékteremtő) szemlélet egyre nagyobb hiánya bizony a legtöbb templomi orgonát a használhatatlanság állapotába, az enyészetbe taszította. (Most szeretnék kitérni a kényszerűségből eredő, szakszerűtlen javításokból adódó károkra.) Odáig jutottunk, hogy szinte teljesen eltűnt az igény új orgonáinkra nézve, és ahol ez fel is merült, ott sem találtak fórumot, mely az  orgonák számára anyagi hátteret biztosított volna. A mai napig nem létezik olyan ajtó, melyre az lenne írva: itt kell kopogtatni orgonatámogatásért. A hívő ember számára mégis van egy ajtó. Jézus mondja magáról: »Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik…« (Ján 10,9.) (...) Isten időt ad azokhoz a változásokhoz, amelyeknek a szemlélet terén be kell következniük ahhoz, hogy tudjuk értékelni a szép hangszert. Az idő múltával egyre nagyobb meggyőződéssel hangzott el bennem az, hogy habár a látszat sokszor nem erre utal, mégis Istenben bízom a befejezést illetően. És nem kevés csodát láttam az elmúlt évek során” – írta Pálúr János fasori orgonista és orgonatervező korábban, az orgona felújítása idején.

Hosszú volt a mostanáig vezető folyamat. Pálúr korábban arról is írt: „...úgy szeretnék hírt adni Isten csodáiról, mint aki ma már tudom, hogy a következő adventre teljesen elkészül a hangszer, mégpedig ahogyan azt 17 évvel ezelőtt megálmodtam. A templomunk 100 éves évfordulójának megünneplésekor elindult egy folyamat, aminek a végeredménye az lett, hogy egy miniszteri támogatás az orgonaépítésre fordított addigi összeget megduplázta, és ezzel teljes egészében befejezhető a hosszú évekre nyúlt építkezés. Valójában a pénzgyűjtés nyúlt hosszúra, maga a hangszer 1-1,5 év alatt felépíthető. Ez a jövő felőli reménység teljességgel illik az advent üzenetéhez és lényegéhez, és ez a pillanat, amikor beszámolhatok az orgonaépítésről és megoszthatom a gyülekezettel azokat a csodákat, amiket az én szakterületemen láttam Isten keze munkájaként, még ünnepélyesebb az advent párhuzamában.”

A Pálúr és a hívek által várt csoda megtörtént. Újjáépítették a fasori református templom orgonáját. Angster József hangszere a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kivitelezésében, 13 éven át folyó munka keretében újult meg. Az orgonát vasárnap istentiszteleten, kedden hangversenyen avatják fel.

„A fasori orgona története számomra egybeforr Angster József életművével, aki három orgonaépítő generáción keresztül 1300 orgonát épített Magyarország területén. Külön figyelmet igényel az a ritka tény, hogy az egyetlen magyar orgonaépítőről van szó, aki három éven keresztül Párizsban, a világ leghíresebb műhelyében dolgozott, Cavaillé-Collnál. Angster ezen a vonalon indult el hangszereinek megépítésekor és az új fasori református templomba az akkori igényeknek megfelelő pneumatikus orgonát készített” – ismertette az MTI kérdésére Pálúr János, az új orgona tervezője, a templom orgonistája, a Zeneakadémia orgona- és improvizáció tanára.

Közlése szerint a néhány évtizedes hangszer egy kisebb átalakításon ment keresztül, melyben elveszítette a romantikus jellegét kölcsönző vonóskarát. „Abban az időben ez gyakori beavatkozásnak számított, ami a barokk ideálhoz való igazítást jelentette. Az orgona sikeresen átvészelte a XX. századot, de állaga minden tekintetben nagyon leromlott. A 2000. évben egy bővebb írásban adtam hírt az orgonafelújítás szükségességéről és a lehetséges irányáról” – idézte fel az előzményeket Pálúr János.

A millecentenárium évében kialakultak az újjáépítés feltételei, az első lökést a Széchenyi-terv támogatása adta. „Miután nagyon messze álltunk a teljes kivitelezési összegtől, az építés szakaszonként valósult meg 13 év alatt. A koncepciónál mindvégig az lebegett a szemem előtt, mi adhatja ebben a helyzetben a legtöbbet a hazai orgonakultúrának. Ezért az Angster-orgona sípanyagának teljes helyreállítása és a francia romantikus kiegészítés mellett döntöttünk.”

Pálúr János úgy vélte, hogy egy orgonaépítésnél a pénz előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást, a briliáns elképzeléseknek lényegében csak ez vet gátat. A templom 100 éves évfordulóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az addig pályázatok és magánadományok útján összegyűjtött összeget gyakorlatilag megduplázta, ami elérhetővé tette a 2015-ös befejezést.

Az ünnepélyes felavatás a március 6-i, 17 órakor kezdődő istentisztelet és a 8-án 18 órakor kezdődő hangverseny keretében történik meg. „A dátum számomra nevezetes, ugyanis ezen a napon játszottam 25 éve orgonaművészi diplomakoncertemet a Zeneakadémián” – jegyezte meg Pálúr János.

A fasori református templom 12 éve működő sorozata, a Fasori Zenés Esték keretében havonta hangzanak el koncertek. „Az új orgonával gazdagodva, templomunk a hazai zenekultúra ápolásának és a zenés áhítatok új lehetőségeinek gyönyörű színhelyévé vált. Októberben orgonafesztivált tartunk, amelyen Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája is fellép” – tette hozzá az orgonista.

(MTI; fotók: Fasor.hu)