Mi ez az új épület a Palotanegyedben?

Írta: Bukovszki Péter

2016. április 17. 12:41

Talán még az eredetinél is jobban a városképbe illeszkedő épületet kapott vissza a Palotanegyed a Mikszáth tér közelében, a Krúdy és a Horánszky utcák sarkán. Az épület a kárpát-medencei református fiatalok háza lesz.

 

 

Aki mostanában a VIII. kerületben, a Mikszáth tér közelében jár, igencsak meglepődhet: a Krúdy és a Horánszky utca sarkán álló, korábban kopottas, bordó épület homlokzata ugyanis olyannyira megújult, hogy szinte rá sem lehet ismerni. A külső-belső felújítás után a házat kárpát-medencei református fiatalok vehetik birtokukba. 

A ház kapujában kifüggesztett táblán az olvasható, hogy az építtető a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala. Keresésünkre ők a hírt meg is erősítették és elmondták: igyekeztek az épületet minél korhűbben felújítani, s ez a jelek szerint minden bizonnyal sikerült is. 

A mostani átalakítás a napjainkban tapasztalható budapesti épület-átépítések között igencsak egyedinek számít: nagyítóval is nehéz még egy olyan XIX. század végi házat találni, amely a felújítás után az eredeti építési tervekhez és az utcaképhez is jobban illeszkedik.

Fotó: Komporday Tamás

A Horánszky utcai sarokház minden bizonnyal a háborús újjáépítés során veszítette el eredeti arculatát: a sarokrizalittól kezdve az ablakok párkányzatáig szinte egytől-egyig eltűntek az eredeti díszítőelemek, emiatt pedig az épület – szomszédaihoz képest – évtizedekig igencsak jellegtelen képet mutatott. Az elmúlt esztendőkben ráadásul sokáig üresen állt, így állapota folyamatosan romlott, a mostani felújítás így éppen a legjobbkor jött. 

Az 1877-ben Hegyi József által tervezett ház egyébként régen is egyházi funkciónak adott otthont, 1939-től ugyanis a Keresztyén Ifjúsági Egyesület működött benne. 

A mostani felújítás után tovább erősödik az egykor „Kis Vatikánnak” nevezett környék egyházi- és civil közösségi jellege, bár a hasonlat ma már okoz némi képzavart, hiszen többféle gyülekezet is megtalálható a környéken. 

Az eredeti terveket nézve ugyan most 1,5-2 emelettel magasabb lett a ház a korábbi állapothoz képest, ez azonban ebben az esetben éppen, hogy előnynek számít: így már nem törpül el a nála magasabb ház-szomszédai között. A helyi utcaképi védettséget élvező Krúdy utca képe tehát úgy tűnik, helyreáll a mostani rekonstrukcióval, hiszen a sarokház új külsején többek között a hangsúlyos sarokrizalit és az emeletenként eltérő ablakpárkányzat is az eredeti formát tükrözi.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó