Európa keleti felén a legnagyobb elismerésnek az számít, ha valakiről valamit elneveznek. Joggal várhatnánk tehát, hogy bőségesen találunk a főváros térképén valamilyen focival kapcsolatos nevet.

Persze rögtön eszünkbe juthat egy egész városrész: a Ferencváros, amely ha akarja, ha nem, azonnal mindenkinek a Fradit juttatja eszébe. Jelenlegi polgármestere épp ezért öt éve azzal is próbálkozott, hogy a zebrákat a IX. kerületben zöld-fehérre festesse – ezt azonban a hatályos közlekedési szabályokra hivatkozva végül a főváros nem nézte jó szemmel. Sebaj, azóta megépült viszont a Groupama Aréna, kicsit fájó pont azonban, hogy ezzel Albert Flórián (a korábbi stadion névadója) lekerült a térképről. Egy szobor azért őrzi itt az egyedüli magyar aranylabdás emlékét. Előtte ott áll szétterjesztett, 16 méteres fesztávú szárnyaival a sas, a csapat jelképe, karmai közt egy focilabdával – igaz, a szomszédos építkezés miatt a szobrot május folyamán némileg arrébb költöztették a sarokról a főbejárat elé.

(Fotó: MiFocink)

És ha már szobor: a magyar sporttörténetet ismerve nem meglepő, hogy néhány futballistát is bronzba öntöttek már Budapesten. Persze a legtöbbet Puskás Öcsit láthatjuk így. 2013-ban az újjávarázsolt óbudai promenádon helyeztek el egy zsánerszobrot róla, amint öltönyben figurázik a tátott szájú utcagyerekek között.

Ugyanebben az évben a KÖKI-nél is kapott egy mellszobrot, illetve van egy 2008-as hasonló alkotás is, amely egy kispesti sportiskola auláját díszíti. A kerületben a Szegfű Utcai Általános Iskola is büszkén hirdeti egy domborművel, hogy nem csak Puskás, de egy másik legendás Aranycsapat-tag, Bozsik József is ide járt kisdiákként. És persze van Puskás Ferenc utca és általános iskola is Kispesten, hogy az éppen bontás alatt álló stadiont már ne is említsük. 

De vajon hogy állunk az Aranycsapat más tagjaival?

Grosics Gyula nevét egy budai általános iskola viseli, Bozsikét, Hidegkútiét és Budaiét stadion, Zakariás Józsefről utcát neveztek el Budafokon, Hidegkútiról pedig Budatétényben, Kocsis Sándornak két éve emlékművet emeltek a Kálvária téren, és a kőbányai sportközpont is felvette a nevét.

Arany előtagú utcanév sok van: Aranyalma, -bulla, -csillag, -eső, -fa, -fácán, -forint, -fürt, -hal, -hegy, -kakas, -kalász, -kéz, -koszorú, -kút, -lúd, -patak, -tallér, -vessző, -virág és -völgy is található, de Aranycsapat, az nincs.

A Pálya utcák se tévesszenek meg: a Krisztinavárosban a vasúti pályára, Újpesten a lóversenypályára emlékeztetnek. Labdarúgó utca és köz viszont van: az UTE stadion mellett.

A hazai Eb-eufória már múlóban. De azért jövet-menet még kacsinthatunk egyet az Istvánmezei úton A magyar labdarúgás szobrára – most már talán nemcsak múltja van a sportágnak, hanem jövője is.

Nyitófotó forrása: Wikipedia, fekist, CC