A kerek évfordulók jó alkalmat kínálnak arra, hogy egy közösség emlékjelet állítson. A ’56-os forradalomnak persze már így is közel száz emlékhelye van városszerte, amelyet javarészt szintén a korábbi kerek évfordulókon emeltek – e mellé most még egy újabb tucatnyi sorakozott fel.

Van, ahol a régi került új helyre, vagy egy szerényebb jel helyére egy látványosabbat állítottak, és új színtérként bekapcsolódtak az emlékezésbe a tűzfalak is. A szimbólumok és a hősök ugyanakkor jórészt a régiek: a „pesti srác”, Mansfeld Péter, a lyukas zászló, a láng, a rusztikus kő, a szabadság madara. Talán csak a régi rádió az, amely ’56-os emlékjelként új: ez viszont egyből két helyen is feltűnik. Lássuk hát az „idei termést” kerületek szerinti sorban!

1. Régi emlékmű új helyen: a Forradalom lángja (II. kerület, Nagy Imre tér 1.)
Ahogy arról korábban mi is hírt adtunk, a Kossuth tér rekonstrukciója miatt a Parlament előtt álló alkotást, amelyet 1996-ban még Lugossy Mária készített Göncz Árpád akkori köztársasági elnök javaslatára, új helyszínen állították fel. Az egykori gyűjtőfogház melletti tér nagyon is stílszerű, jó ideje már Nagy Imre nevét viseli. Talán itt jobban meg is valósul az eredeti elképzelés, hogy a láng, afféle örökmécsesként, ne csak októberben lobogjon.

2. Teljes a kép: üveglapra írt névsor az 1956-os forradalom kivégzett mártírjainak emlékére (II. kerület, Orsó utca 43.)
A Nagy Imre Emlékház is kivette a részét a hatvanadik évfordulós megemlékezésből. Most a kert gyarapodott újabb jelekkel Rajk László tervei nyomán. Nagy Imre szobra és mártírtársainak emléktáblája mellé négy üvegtáblát helyeztek el, ezeken névsorban a forradalom mártírhalált halt, kivégzett hőseinek nevei olvashatók. Az üveglapok a maguk átlátszó, de környezetüket is visszatükröző jellegükkel érdekes, új szimbólumként jelennek meg az ’56-os emlékezetben.

3. Lengyel szolidaritás minden időben (II. kerület, Bem tér)
A hatvanadik évforduló alkalom volt arra is, hogy – többszörösen is stílszerűen – a téren a lengyel szolidaritásnak és segítségnyújtásnak emlékkövet avassanak. Lengyelországnak fontos szerepe volt az 1956-os eseményekben: október 23-án lengyel szimpátiatüntetésre vonultak ki az egyetemisták a térre. Később rendkívüli szolidaritásról tettek tanúbizonyságot: élelmiszer-, gyógyszer-, vér- és egyéb segélyadományok gyűjtésével segítették a magyarokat. Minderről az emlékkő is ad az arra járóknak egy rövid összefoglalást.

4. Az Év Embere: tűzfalemlék a Time magazin nyomán (VII. kerület, Wesselényi utca 42.)
Az idei év a tűzfalképek éve volt: a Kertész utca és a Wesselényi utca sarkán lévő épület oldalára a Színes Város Csoport jóvoltából került ki az amerikai Time magazin 1957. januári címlapja. Erre az újévi számra kilencven éve figyel a világ, és rangos elismerésnek számít megjelenni rajta. A grafikát Boris Chaliapin készítette, hogy pontosan kit ábrázol, máig vitatott. Illetve tudjuk, kit: a forradalom személytelen, de mégis behelyettesíthető hősét, a „pesti srácot”.

5. 1956-os emléktábla újraavatása a Sajtópalota helyén (VIII. kerület, Blaha Lujza tér 5.)
Az eredetileg 1999-ben elhelyezett lyukas bronzzászlót, Gulácsy-Horváth Zsolt alkotását a Sajtópalota néven ismert épület falán helyezték el – azóta a helyére egy modern bevásárlóközpont épült, így most ennek az oldalán keressük. Újraavatására még augusztus 23-án került sor, amely nap a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja.

6. Vasutasok is a forradalom oldalán (VIII. kerület, Keleti pályaudvar)
Emléktáblát avattak a hatvanadik évfordulón idősebb Kamuti Jenőnek, a MÁV egykori vezérigazgató-helyettesének is, aki az 1956-os Forradalmi Bizottság elnöke volt. A vasútnak stratégiai szerepe volt még az ötvenes években nemcsak a személy-, hanem az áruforgalomban is: működése elengedhetetlen volt például a főváros élelmiszer-ellátásának biztosításához. 

7. A rádió: ferencvárosi emlékpad (IX. kerület, Tompa utca 10.)
A hangulatos Tompa utcában felállított fekete gránitkő, Ordódi Tamás munkája hívogat: nyugodtan üljünk rá egy kicsit emlékezni. A hétköznapi hatást fokozzák a rajta megformált tárgyak is: egy régi rádió (bizonyára a Szabad Európa szól belőle) és egy egyszerű, kissé gyűrött svájci sapka.  A közeli épület falán már eddig is volt emléktábla az itteni híres felkelőcsoportról, de most a tagok neve a kőbe vésve is jelen lesz. Közelebb hajolva az is látszik, hogy a rádió oldalára szegecselt lapon a rádióbemondók névsora olvasható.

8. Rusztikus kő a kőbányai hősöknek (X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor út – Maláta út sarka)
Az Éles sarok hős védői, Silye Sámuel és társai emlékére – olvashatjuk a feliratot az ’56-os emlékműveknél már megszokott nagy rusztikus kövön, amelyen még egy lyukas zászlót is láthatunk. A kőbányai ellenállót 1959-ben kivégezték. Idén a X. kerület posztumusz díszpolgárává avatta.

9. Mondat az esőben: körtéri emlék a betonba öntve (XI. kerület, Móricz Zsigmond körtér)
A legkülönlegesebb ’56-os emlékmű minden bizonnyal Újbudán létesült Balázs Marcell és Pelle Zita tervezők munkája nyomán. A körtéri Gomba köré a földre helyeztek el egy új csíkot, úgynevezett látványbetont, amely ha vizet kap, láthatóvá lesz rajta az Örkény Istvántól vett idézet, amely Budapestet élteti, mint az önfeláldozás, a szabadság, a hűség városát.

10. Tűzfalon a véres zászlós tüntetés (XI. kerület, Bartók Béla út 106–110.)
A Neopaint Works budai tűzfalképéről sorozatunkban már hírt adtunk. Hétköznapi figurák, magyar zászló (vér nélkül), bicikli.

11. Szabad madár a Gesztenyésben (XII. kerület, Gesztenyés kert)
A szabadság szárnyaló madara – ez a pontos címe Boldi (Szmrecsányi Boldizsár) alkotásának, amely egy korábbi, szerényebben emlékeztető obeliszk helyére került. A pályázat már egy jó ideje foglalkoztatta a hegyvidéki közvéleményt, több terv is napirenden volt, de végül is egy carrarai fehér márványból készült galambnál koszorúzhatnak ezután a kerület hőseire emlékezve. A madár mint szabadságszimbólum ritkán jelent meg eddig ’56-os emlékműveken, s ha igen, akkor is inkább turulként. A galamb olyan jelentéseket hordoz, mint a béke, a szeretet és a tisztaság. És bár szárnyalóként van megnevezve, kicsit mégis olyan, mintha meglőtték volna és vergődne – ami egyébként ’56-ra gondolva stílszerű is. 

12. Ahogy külföld látta: a Zbigniew Herbert és s. Hannah Arendt szobra (XV. kerület, Epres sor 1.)
A rákospalotai 1956-os Nemzetközi Szoborpark egyedülálló kezdeményezés: itt kapnak helyet azok a művészek, gondolkodók, akik a világ számos országában vállaltak szolidaritást a forradalom eszméjével a műveikben. A Pogány Gábor Benő által megjelenített Zbigniew Herbert is ilyen, aki lengyel költőként erőteljes versben állt ki a forradalmárok igazsága mellett. Hannah Arendt amerikai filozófus mellszobrát Diénes Attila készítette el, ő a totalitárius rendszerekkel kapcsolatos nézetei révén mutatta meg a kommunizmus embertelenségét.

13. Zsánerszobor, kiről másról, mint a „pesti srácról” (XXI. kerület, Szent Imre tér)
A római katolikus templom mellett felállított zsánerszobor (Juha Richárd Attila alkotása) olyan, amilyenre sok emlékező vágyik, ha ’56 köztéri megjelenése jut eszébe: egyértelmű, egyszerű, közérthető. Ez a csepeli szobor is jelzi, a hatvanadik évfordulót a „pesti srác” emlékezete uralja, háttérbe szorítva egy kicsit a korábban gyakrabban megidézett emblematikus vezetőket. És ha Csepel és srác, óhatatlanul be is helyettesíthető az alak: ez Mansfeld Péter is lehetne. A tervek szerint e mű másolatát fogják felállítani a kerület testvérvárosában, Szczecinben is idén decemberben.

14. A panelon is a „pesti srácok” (XXI. kerület, II. Rákóczi Ferenc út 104.)
Nemcsak főtéren, hanem egy panel oldalán is megjelennek a csepeli pesti srácok (és így Mansfeld is). A Neopaint Works több ilyen évfordulós alkotást készített, a feliratuk azonos, egy Márai Sándortól vett idézet: „Egy nép azt mondta: elég volt!”. A közeli Kovács Sándor Általános Iskola diákjai nap mint nap láthatják majd, hogy fiatalon is lehet történelemformáló hőssé válni.

15. A tűzfalon is szól a Szabad Európa Rádió (XXI. kerület, Táncsics Mihály utca 85.)
A Neopaint Works a pesti srácok mellett a Szabad Európa Rádiót is megidézi Csepelen. A focipályával szembeni panelház oldaláról egy Orion rádió kiált segítségért: „Halljátok meg kiáltásunkat! Nyújtsatok testvéri kezet! Mentsetek meg! Segítség!” A segélykérő mondatokat körkörösen festették a rádiókészülék köré. Szomorú emlékmű ez: tudjuk, hogy pusztába kiáltott, visszhangtalan szavak maradtak.