A dualizmus éveiben a fővárosba látogató vendégeket elsősorban Pestre kalauzolták: a Dunának inkább ezen a partján volt látványos a fejlődés, itt érték egymást az építkezések. Aki azonban mostanság látogat Budapestre, bőségesen fog találni Budán is munkagépeket és felállványozott épületeket.

A Várnegyed

Régi tartozások

Az építkezések egy része persze régi tartozás. Ilyen a talán legismertebb Hauszmann Terv, amely a Várnegyed megújításának a programja. A II. világháborús romok az elmúlt években végre eltűntek, viszont a foghíjak pótlása csak most kezdődik: lesz újra Csikós-udvar, ünnepélyes lovarda és istálló, visszaépülhet a Hauszmann-féle úgynevezett Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső, és felújítják Karakas pasa tornyát is. Az eredeti tervek szerinti újjáépítés sok vitát kiváltó megvalósítására persze nem lesz elég ez az év, de a munkálatok idén már mindenképpen megindulnak.

A Várhegy déli felén ugyanakkor már hónapok óta folyik a régi karmelita kolostor (utóbb pedig számos más funkciót betöltő épület) felújítása és a Miniszterelnökség irodaépületének építése. A tervező Zoboki Gábornak itt a kortárs minimalista építészeti megközelítést, a funkcionálisan jól kihasználható és üzemeltethető terek iránti igényt és a történeti hűséget kellett kibékítenie egymással.   

Idén minden bizonnyal befejeződnek a Vár szívében az Óvárosházához kapcsolódó rekonstrukciós munkák. Ahogy arról a PestBuda oldalain már korábban is hírt adtunk, a Mátyás-templommal szemben álló ódon épület, amely a városegyesítésig Buda városi tanácsának otthona volt, új funkciókat fog kapni a Hetedik Műterem remek tervei nyomán. Elsősorban oktatási intézmény lesz, de hangulatos udvarában étteremnek és más boltoknak is jut majd hely.

Idén talán valóban élettel telik meg majd a közeli Lónyay-villa is, amely eredetileg Ybl Miklós tervei szerint épült, de a mai formájában már egy rekonstruált, külsejében történetileg hiteles, belül modern terekkel rendelkező házként áll a Várhegy Dunára néző lankáin.

Postapalota

De nem csak a Várban vannak efféle régi tartozások. Ilyen például a Széll Kálmán tér mellett jó néhány éve üresen álló Postapalota is. Most, hogy a tér végre elkészült, talán az épület is életre kel: Buda Palota néven modern irodaházként születhet újjá a közeljövőben. Sándy Gyula szép épületén újra láthatjuk majd a szecessziós vakolatdíszítést is, sőt remélhetőleg még a toronyba is lehetőségünk lesz felmenni.

Nagyon régi, fájó tartozás volt a régi zugligeti villamosállomás felújítása is. Itt a rekonstrukció már el is kezdődött, ha végeznek vele, nemcsak egy megmentett régi épületnek, hanem egy új helyen nyíló helytörténeti gyűjteménynek is örülhetünk majd. A XII. kerület hagyományos villaépítészetének emlékei a MOME épületei is. Az egyetem modern Műhelyházának elkészülte után ezek kerülnek idén sorra, hogy az ódon falak között modern oktatás lehessen a jövőben. 

Régi tartozást róhat le a II. kerület is a Gül Baba türbe és környezetének rendezésével. A már megkezdett és remélhetőleg még az idén befejeződő rekonstrukció révén új, teraszos kialakítású kertnek és parknak, keleties burkolatoknak, új múzeumnak és legfőképpen egy csodálatos városi kilátópontnak örülhetünk majd, amely egyúttal a magyar külpolitika iránt is üdvös szimpátiát ébreszthet. Ráfér a felújítás egy másik török kori emlékre, a Király fürdőre is: idén talán ennek is elindulhat a teljes rekonstrukciója. A kerület másik végén pedig szintén egy régóta pusztuló épület, a Klebersberg-kastély kaphatja vissza régi fényét: itt már tényleg csak a belső munkák és a park rendezése van hátra. 

Etele Plaza

Új távlatok

Budán nem csak a régi épületek felújítása vagy újraépítése miatt fognak zúgni a munkagépek: van itt néhány igazán új, mondhatni barnamezős beruházás is. A legfontosabb ezek közül az Etele tér és környéke. Mindenki számára egyértelmű, hogy egy ilyen csomópontban, ahol szinte minden közlekedési eszköz találkozik, óriási lehetőségek rejlenek. Először persze ki kell építeni ezek között a jó csatlakozást – ahogy az már évek óta fokozatosan történik is. Ha ez megvan, nem kell már sokat várnunk arra, hogy megépüljön az Etele City Center, azaz egy modern kereskedelmi és szórakoztatóközpont. De napvilágot láttak már az építendő Etele Plaza látványtervei is, ez jóformán az egyetlen olyan nagy forgalmú metróállomás, ahol még nincs ilyen bevásárlóközpont. A sínek másik oldalán pedig egy érdekes, amőba formájú gigantikus irodaház nőhet ki a földből, a város nyugati kapujának szánt Budapest ONE Business Park.  

Nagyszabású, bár nem minden aggodalom nélkül figyelt ingatlanfejlesztés kezdődött a Kopaszi-gát melletti területen is. Itt egy új, modern kockaházakból és felhőkarcolóból álló városnegyed jöhet létre BudaPart néven. Szerencsére ezúttal nem csak bevásárlóutca és irodák, hanem sportpálya és óvoda építése is szerepel a tervek között, amelyek előkészítése minden bizonnyal már idén el fog kezdődni.  

Újbudához kötődik a többi nagyszabású terv is. A Budafoki út – Barázda utca – Szerémi út – Galvani utca által határolt területen, Elite Park néven az első ütemben közel 300, majd további 438 lakás épülhet meg. A lágymányosi Duna-part új irodaépülettel gazdagodhat: már épülőfélben van az Ericsson új székháza az Infoparkban.  És ha hiányolnánk a fővárosi irodakapacitást: a szomszédos XII. kerületben már gőzerővel dolgoznak a Hillside Offices nevű épületen, amely a MOM Parkkal szemben fog állni. A hírek szerint az óbudai Graphisoft Park is bővül start-upokra optimalizált épületekkel. Az irodapiacot célozta volna a Bem Palace is a régi Radetzky-laktanya helyén: ez szerencsére abban a díszletszerű, műemlékvédelmi formában, ahogy nekifogtak, nem fog megvalósulni.

Újjászületik a Rózsadomb Hotel

Van néhány régi szépséghiba, amit szintén orvosolhatnak az idén. Az egyik legszembetűnőbb a rózsadombi SZOT-szálló betonváza. Bár a legjobb az volna, ha az egészet elbontanák, erre valószínűleg nincs esély: jelenleg viszont úgy látszik, hogy a lehetőségekhez mérten környezetébe simuló lakóépület válhat belőle. Régi foghíj Ybl Miklós egykor Budai Takarékpénztárának telke az Alagút mellett. Itt is már egy jó ideje megindult a munka, talán idén látványosabb szakaszba is lépnek, és megépül a visszafogott homlokzatú szállodaépület Budapest egyik, a turisták által leginkább látogatott terén. 

A budai „uszodaügyben” is lesz elmozdulás: már folyik a Duna-parton a Császár–Komjádi sportuszoda megújítása. A II. kerület máriaremetei városrészében pedig régi vágy teljesülhet azzal, hogy az idén megindulnak a sportuszoda építési munkái. 

Végül pedig újabb átalakításon esik át a Millenáris is idén: nemcsak a parkot teszik rendbe, hanem átépítik a Teátrum épületét is, amelyben a Nemzeti Táncszínház otthona lesz majd. A szomszédos területen pedig – a lebontott Margit körúti szocialista irodaház és az egykori Ganz-gyár csarnokainak helyén – új közpark épül, a zöld gyep alatt óriási mélygarázzsal. 

Az új Nemzeti Táncszínház

És a sort folytathatnánk még az új budafoki villamosremizzel, az új békásmegyeri vásárcsarnokkal, a megújuló Kiscelli Múzeummal, a Várnegyed egyes házainak homlokzati felújításával, a Normafához vagy a fogaskerekű vasúthoz kapcsolódó tervekkel, a Citadella ötletpályázatával vagy a Várkert kioszk várható megnyitásával és így tovább…

A látványterveken mindig süt a nap, mindenki szép, egészséges, jól öltözött és vidám, minden fa dús lombú, és minden virág virágzik. Ha ezt nem is ígérhetjük 2017-re, de azért mégis boldogok leszünk, ha az itt felsoroltaknak legalább egy része tényleg megvalósul. 

Nyitókép: Gül Baba türbéjének rekonstrukciós látványképe