Olyan idő van – és lesz a hétvégén is állítólag –, amikor ki kell menni valahová a zöldbe. Amikor a természet olyan intenzíven és látványosan újul meg, olyan szép, hogy elnyom szinte minden más látványosságot. Budapest sok értéke közül az egyik pedig éppen az, hogy az efféle bámészkodó, arcot a napba tartó sétákhoz ki sem kell mozdulni a fővárosból. Mutatunk tehát néhány különlegességet, amelyeket csak most, a következő néhány napban, hétben láthatunk. Persze sokat fel lehetne még sorolni, és mindenki maga is felfedezhet újabbakat. Szóval irány a zöld!

  1. Virágzó cseresznyefák a Budai Arborétumban

A Gellért-hegy délkeleti oldalán, a kertészeti és hasonló karok épületei körül csodálatos botanikus kertet találhatunk. Ez a diákok számára igazából egy nagy szemléltetőterep, a tananyag bemutatási helyszíne – aki el akar mélyedni a részletekben az egyes tablókon az odvasodás fajtáiról, a metszésről, a megfelelő támasztásról és hasonlókról is olvashat –, a többi laikus sétáló azonban szimplán csak gyönyörködhet a növényekben. A Villányi és a Somlói (két neves borvidéket idéző) út között elterülő, 7,5 hektáros területet a Ménesi út vágja ketté, így a parknak van egy felső és egy alsó része.

Az alsó arborétumi részbe leginkább az egyedülálló díszcseresznye-gyűjtemény miatt érdemes ellátogatni a napokban, amely a K épülettől nyugatra esik. Könnyű lesz rátalálni: minden fa virágzik, a fehéres-rózsaszínes virágok számos árnyalatában, az illat és a látvány eléggé feltűnő. A gyűjtemény több fajból és közel 20 fajtából áll, köztük néhány különlegességgel is. Nehéz megállni, hogy ne készítsünk több tucat képet erről a csodáról. A felső kertben is szebbnél szebb sziklakerti virágok és sokféle különleges nárcisz fogad, de itt talán leglátványosabbak most a magnóliafák.

  1. Odvas keltike a Nyéki-hegyen

A lombhullató erdőkben az aljnövényzet mindig beelőzi a lombfakadást – azaz a tavalyi avar közül pár hét alatt kibújnak a kis virágok és bokrok, kihasználva azt az időszakot, amíg a nagy fák be nem árnyékolják ezt a területet.

A Budai-hegység egyik jellegzetes korai virága az odvas keltike is, amely most – még két-három hétig maximum – ezrével virít az erdőkben. (Mi éppen a Hűvösvölgybe vezető népszerű sétaút mentén fotóztuk, a Nyéki-hegyen, de máshol is megtalálható a hegyekben, és például a Margit-szigeten is sok van belőle.) A fehér és lila virágok a mákfélék családjába tartoznak. Leszedni nem érdemes őket, és megenni sem, mert mérgező hatásuk lehet. Viszont fotózni ezt is lehet, míg el nem takarja majd a napot a sok falevél.

  1. Leánykökörcsin a Sas-hegyen

Talán már kicsit el is vagyunk késve, ha az egyik leglátványosabb tavaszi virágot keressük a szigorúan védett budai Sas-hegyen. Ez a lila, szőrős növény kifejezetten a sziklás-gyepes lejtőkön, réteken nő – valamikor sok ilyen volt Budán, de mára már csak itt van igazán biztonságban.

A tavasz első heteiben virágzik, a kis szőrök is állítólag az ilyenkor még gyakori enyhe fagyoktól védik a növényt. A Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó sas-hegyi területen ilyenkor tavasszal, a hétvégéken vezetett túrák keretében lehet megnézni a virágzásukat, és egyúttal vetni egy pillantást a fantasztikus panorámájú hegycsúcsról a városra. 

Fotók: Viczián Zsófia