Régi idők játszóterei – emlékeznek még rájuk?

Írta: Viczián Zsófia

2017. május 27. 11:01

Mi másról is szóljon a gyereknap, mint a játszásról? Meg a játszóterekről, amik nem is olyan régen vannak a fővárosban. Kalandozzanak velünk az időben, homokozók és hinták között! A régi Budapest, játszótér-perspektívából.

 

 

A játszótér a modern nagyvárosok találmánya, alapvetően XX. századi jelenség. Budapesten az I. világháború előtt csak három volt belőle, néhány létesült a '30-as években, de igazából csak a Kádár-korszakban lett a fővárosi utcakép szokványos része.

Persze mi az, hogy játszótér? Mert hát játszani bárhol lehet.

*

Például itt, a régi Tabánban, 1914-ben, egy kis füves folton. (Fotó: Fortepan)

Vagy, szerencsésebbeknek a szépen ápolt kertben, matrózblúzban, hintósat (1909). (Fotó: Fortepan)

De jó a ház belső udvara is, ha éppen labdázni szeretnének. (Óbuda, 1927) (Fotó: Fortepan)

Vagy megteszi egy nagyobb terasz is, ha van egy jó kis járgány is. (Bp, XI. kerület, Eszék utca, 1936) (Fotó: Fortepan)

De azért az igazi mégiscsak a játszótér. Az egyik első és legnépszerűbb ilyen hely a Gellérthegy déli lejtőjén létesült, a Gellért fürdő közelében. Tudják, ez az, ahová Mosonyi Alíz szerint éjszaka az óriások is kijárnak játszani… Míg a gyerekek homokoznak, a mama egy csinos bajszos tiszttel hetyeg. (Gellérhegy, 1931) (Fotó: Fortepan)

Erős kép: néhány hónapja ért véget a háború. Az élet megy tovább, játszani pedig kell. (Horváth kert, háttérben a Krisztina körút szétlőtt házaival, 1945) (Fotó: Fortepan)

Itt a szép új világ, a béke korszaka. A TV székház előtt is homokozó! Gyerek van elég: a Ratkó-korszak elég jelentősen megdobta a születésszámot. De vajon mi történhet itt éppen? (Szabadság tér, 1955) (Fotó: Fortepan)

A játék-választék elég szűkös: viszont jó sok a pad, ahonnan felügyelni lehet a gyerekeket. Se árnyék, se kerítés. (Belváros, Apáczai Csere János utca 1961) (Fotó: Fortepan)

A telepen sok a gyerek, de kevés a hinta. Meg a többi játékból sincs sok. Viszont ha ezen a sóderes talajon elesel, tuti tele lesz a sebed kis éles kavicskákkal. (Fiastyúk utcai lakótelep, 1964) (Fotó: Fortepan)

Azok az átkozott western-filmek! Hát nem azt utánozza a gyerek, még lenn a téren is?! (Balassi Bálint utca, 1966) (Fotó: Fortepan)

A köztársaság tér volt ez egyik első hely, ahol játszótér létesült Budapesten. Ezek a gyerekek itt pedig egy csodás vitorláshajóban ülnek, és a végtelen óceánon tartanak az új kalandok felé, ez egyértelmű. Nem kell túlvariálni a dolgot: elég néhány fatönk, a többi a képzelet dolga. Manapság ilyen megoldások már csak a Waldorf-ovik kertjében vannak. (mai nevén II. János Pál pápa tér, 1968) (Fotó: Fortepan)

A játszótér jó terep arra is, hogy a modernitás merész formáit megvalósítsák a tervezők. Ezen a hullámos izén biztos jó lehetett végigmenni, de a medence-szerű izé elég veszélyesnek tűnik. (József Attila lakótelep, 1968) (Fotó: Fortepan)

Azok a jó fémjátékok azon a jó kis betonon! Reméljük, valaki eltett néhányat emlékbe ezekből a fémgömbökből, űrhajókból! És vajon a (valószínűleg a közeli Dunát idéző) kecses betonhullámok hol végezték? (Jászai Mari tér, 1968) (Fotó: Fortepan)

A klasszikus fémgörgős csúszda! Ez tényleg nagyon dizájnos volt, és elég gyors is! A 2000-es évek elején még megvolt a Diószegi úti parkban, játszótér-történeti érdekességként is megjelölve, de aztán a 2011-es felújításkor nyoma veszett. (XI. kerület, 1968) (Fotó: Fortepan)

És a mókuskerék! Manapság sehol sem látni: netán már nem EU-konform? (Maros utca, 1968) (Fotó: Fortepan)

Na igen, és a generációs konfliktusok… Néha a nagyfiúk ma is elfoglalják a mászókát. (Klauzál tér, 1975) (Fotó: Fortepan)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó