A budai Vár újjászülető épületei közül a királyi Lovardáról már többször is írtunk (ezeket ide, illetve ide kattintva találja meg), a vele szomszédos Főőrségről és a Stöckl-lépcsőről azonban kevesebb szó esett eddig. Közben a munkálatok, ha a tervezettnél lassabban is, de szépen haladnak, így az elmúlt hónapokban a királyi testőrség egykori szálláshelye is elnyerte végső formáját.

Az épület külső-belső falainak többsége már áll, és felkerült a tetőszerkezet is. A forma mindenütt az eredeti Hauszmann-féle terveket idézi (ezek ugyanis még megvannak) az anyaghasználat azonban mai: a ház szerkezete ugyanis (a Lovardához hasonlóan) jobbára vasbetonból készült. A falszerkezetre egyébként azért is volt szükség, mert a korabeli alapozás ma már nem felelne meg a követelményeknek, de a Csikós udvar alatt létrehozott mélygarázs eleve lehetetlenné teszi a több méter mély alapozást.

 A Főőrség épületének Széchényi Könyvtár felőli részén már javában rakják a külső burkolatot (A szerző felvétele)

A jelenlegi látvány emiatt némiképp még ijesztőnek tűnhet, a végső külső azonban jóval szelídebb és korhűbb lesz ennél. A burkolat és a díszítés ugyanis a már említett hauszmanni külsőt fogja követni. Ennek első bizonyítékai a főőrségi épület Csikós udvar, illetve a palota F szárnya (Országos Széchényi Könyvtár) felőli oldalán már látszódnak is: itt már elkezdték a külső díszítőkövek felhelyezését. De mi is ez az épület tulajdonképpen és milyen célt szolgált egykor? 

A királyi palota XIX. század végén elkezdődött, és az 1910-es években befejeződött átépítése nemcsak az uralkodói rezidencia kibővítését jelentette, az Udvarhoz kapcsolódó intézményekre is gondolni kellett. Ezek egyike volt a palota díszszolgálatát és őrzését ellátó fegyveres testület, amelynek a Főőrség épülete adott otthont. A különleges épület a Hunyadi udvar felől egyemeletesnek tűnik, lentről, a Csikós udvar felől azonban látszik, hogy valójában négyszintes, hiszen az egykori várfal vonalára épült. 

Az épület a palota Hunyadi udvaráról (a Mátyás-kút felől) nézve 1912-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A több mint 1600 négyzetméteres palota főhomlokzata az Oroszlános kapu felé nyílt, ezért régen látványos őrségváltások és felvonulások hátteréül is szolgált, ahogy ez számos archív fotón látszik is. A mostani felújítás után azonban más szerepet kap majd, belső tere ugyanis a korábbi elaprózott hivatali elrendezés helyett szellősebb lesz, hogy kényelmes otthonául szolgálhasson majd a tervek szerint benne nyíló étteremnek és kiállítótereknek. 

A Főőrségi épület mellett elhelyezkedő és azzal kellemes egységet alkotó Stöckl-lépcső viszont már sokkal jobban hasonlít régi önmagára: nagyrészt el is készült. Az eredetileg 1896-ban megépített lépcső kiváló példa arra, hogy egy viszonylag egyszerű, funkcionális építményt hogyan lehet úgy megvalósítani, hogy az önmagában is látványosságként szolgáljon. Szerepe világos volt: megteremtette a gyors és kényelmes lejutást a Csikós udvarra, formája miatt viszont már régen is többet jelentett egyszerű lépcsőnél. 

A régi-új Stöckl-lépcső (A szerző felvétele)

A II. világháború utáni várospolitika azonban szépség ide, funcionalitás oda, a Stöckl-lépcsőt sem kímélte, így a Lovardával és a Főőrség épületével együtt lebontották, helyén pedig az utóbbi évtizedekben (a mostani felújítás kezdetéig) elhanyagolt romkert terült el.

Borítókép: A Főőrség épülete a Hunyadi udvar felől nézve ma (A szerző felvétele)