Szállodává építi át Weiss Manfréd iparmágnás egykori, Andrássy út 116. szám alatti villáját a BDPST Group. A házat a WHB Vagyonkezelő Kft. vásárolta meg tavaly 723,6 millió forintért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén. Az egymilliárd forintos beruházáshoz a terveket a Gábor és Svejkovszky Építésziroda készítette, akik az épületet közleményük szerint szerkezetkész állapotig visszabontják, majd újraemelik. Az eredeti homlokzatot megtartják, ahogy az építészetileg értékes részeket, így az emeletre felfutó csavart falépcsőt is.

Az Andrássy út 116. szám alatti villát 1896-ban vásárolta meg Weiss Manfréd a családja számára (Fotó: pestbuda.hu)​

Az Andrássy út egyik legpatinásabb villája többször gazdát cserélt, mire a gyáriparos Weiss Manfréd tulajdonába került. Az eklektikus stílusú házat Kallina Mór tervezte 1876–1877-ben Szabó Albert felkérésére. A tulajdonos 1881-ben eladta az ingatlant Bródy Zsigmondnak, a Neues Pester Journal tulajdonosának, tőle vásárolta meg Weiss.

Az Andrássy út 116. számú ház a 118. szám felől. Az eredetileg Kallina Mór tervezte épületet most harmadszor alakitják át története során (Fotó: pestbuda.hu)​

Az egyemeletes, finoman kidolgozott villa jellegzetesen szép megoldása a körerkély, ami az első emeleten íves tetőterasszal zárul. Bejárata bal oldalt, a kertből nyílik. A 116. szám alatti palotát Radó Sándor tervei alapján 1903-ban és 1922-ben is átépítették, modernizálták. A kor eleganciáját és luxusát tükröző ingatlan kertjében volt teniszpálya és istálló is.

Klösz György 1886 körül készült felvételén minkét két Weiss-villa látható. A 116. számú ház a körerkélyét a későbbi átalakításkor kapta (Forrás: Fortepan) 

1956. október 25. délutánja , az Andrássy út 116. szám előtt vonulókkal (Forrás: Fortepan)  

Weissé volt a szomszédos, 114. szám alatti ház is. Az iparos gróf Csáky Albin közoktatási minisztertől vásárolta meg lánya és veje, ifj. Chorin Ferenc számára, hogy a népes Weiss család egy körzetben maradjon. Az elegáns házon a Market már javában végzi az átalakításokat: a katari állam 2015-ben vásárolta meg a nagykövetsége számára.

Az Andrássy út 114. szám alatti Chorin-palota a katari nagykövetség székháza lesz (Fotó: pestbuda.hu)​

A három utca által övezett (Andrássy–Munkácsy–Lendvay utca) terület egyedülálló, hiszen hatalmas telek keretezi, csinos kerti lakkal. Joggal mondhatjuk, hogy talán az egyik legszebb porta az Andrássy úton, ilyen nagy kerttel ritkán lehet látni!   

A gyönyörű homlokzat részlete a nőalakokat ábrázoló szobrokkal (Fotó: pestbuda.hu)​

Érdemes a család történetét is feleleveníteni. Weissék múltja Észak-Morvaországba tekint, onnan érkeztek hazánkba a XIX. században. Weiss szüleinek, Weiss Alfrédnak és Kránizt Évának hat gyermeke született, négy lány és két fiú. Érdekesség, hogy Flóra nevű lánya, Manfréd testvére Maszlup Mundi bőrgyároshoz ment feleségül, akivel később megalapították a dél-pesti iparvidéken a Flóra Első Magyar Stearingyertya és Szappangyár Rt.-t. A hazánkban népszerű és ma is gyártott Flóra szappan az ő termékük volt.

Amikor Manfréd utolsó gyermekként 1857-ben világra jött, a család már tehetős volt. A fiatal Weiss Manfréd testvérével megalapította a Weiss Manfréd és Berthold Konzerv- és Fémáru Gyárat, amit a Lövölde téren, majd később Csepelen üzemeltettek. így került a család Csepelre, és így indult el a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek ipartelepének története.

Finoman kidolgozott erkély (Fotó: pestbuda.hu)​

Manfréd 1884-ben vette el feleségül Wahl Alice-t, akitől hat gyermeke született. Első otthonuk a Dessewffy utca sarkán lévő palotában volt. A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület tanulmánya szerint egyszerű, puritán körülmények között éltek. Innen költöztek át az Andrássy út 116. alá. Míg a gyermekek fel nem nőttek, az egész népes Weiss család itt élt: a szülők, a gyerekek a villa földszintjén, a nagy- és dédszülők az emeleten. Ugyancsak a helytörténeti egyesülettől tudjuk, hogy bár elegáns környezetben, de nagyon takarékosan éltek. Az emeleten gázzal világítottak, villany csak a földszinten volt.

A leendő nagykövetségi székház kerti lakja a Lendvay utca felől (Fotó: pestbuda.hu)​

Weissék 1944-ben, a náci megszálláskor vagyonukat átadták a németeknek, aminek fejében a mintegy negyventagú család Portugáliába menekülhetett – ahogyan azt Szegedy-Maszák Marianne, a Weiss család leszármazottja 2015-ben megjelent kötetében részletesen leírja.  A család valamennyi tulajdona, így az Andrássy úti palota és a csepeli gyártelep is állami kézbe került a negyvenes években.

A leendő szálloda átalakítási munkálatai jövő őszig tartanak, a szomszédos Chorin-villa viszont (ahogyan a fotók is mutatják) hamarosan elkészül.  

A népes Weiss család az Andrássy úti kertben 1920 körül (Fotó: Libri)