László Fülöp, eredeti nevén Laub Fülöp Elek Pesten született 150 évvel ezelőtt, 1869. április 30-án. Édesapja, Laub Adolf női szabó volt. Laub Fülöp a budapesti Mintarajziskolában tanult, közben fényképészsegédként is dolgozott. A XIX. század második felének legelismertebb magyar festőművész-tanárai, Székely Bertalan és Lotz Károly voltak a mesterei.

László Fülöp önarcképe

​László Fülöp műtermes villája Budapesten, a Városliget közelében (Vasárnapi Ujság 1901. július 14.)

László Fülöp budapesti műtermében, a kép a Vasárnapi Ujság című  hetilap 1901. július 14-i lapszámának címlapján jelent meg

A magyar fővárosban folytatott képzőművészeti képzése után a müncheni Képzőművészeti Akadémiára járt, majd Párizsban, a Julian Akadémán fejezte be a tanulmányait. A fiatal Laub Fülöp Elek családi nevét 1891-ben változtatta Lászlóra. 1900-ban vette feleségül Lucy Guinnesst, a tehetős és előkelő kapcsolatokkal rendelkező ír sörgyáros leányát.

A házasságának köszönhető sokkal jobb anyagi helyzete lehetővé tette számára egy villa megépítését, amely 1901-re épült fel Gyalus László tervei alapján Zugló kertvárosi részén, a Városligethez közeli Istvánmezőn. A várkastélyt idéző, a késő historizmus stílusában megalkotott házat különböző méretű ablakok, tornyok teszik izgalmassá. A fővárosi védettséggel rendelkező „palota” az Abonyi és Zichy Géza utca sarkán egyben lakásként és műteremként szolgált.

László Fülöp és felesége, a művész rajza (Vasárnapi Ujság 1901. július 14.)

Hulló levelek című festménye a Vasárnapi Ujság 1901. július 14-i  számában

Görgei Artúrról készített portréja a Vasárnapi Ujság 1901. július 14-i számában

László Fülöp villája 1983-ban (Forrás: Fortepan)

László Fülöp villája 1983-ban (Forrás: Fortepan)

László Fülöp villája 1983-ban (Forrás: Fortepan)

László Fülöp az épületet csak pár évig lakta, mivel 1907-ben feleségével Londonban telepedett le. A műtermes villáját előbb bérbe, majd 1912-ben véglegesen eladta, az akkor az Istvánmező ékszerdobozának számító, napjainkban sajnos leromlott állapotú házat. Itt bérelt lakást és műtermet 1905 és 1912 között a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyarországi építésze, Lajta Béla (1873–1920). Az építőművésznek ebben a műteremben készült a magyar fővárosban felépült több köz- és magánépületének terve. A XX. században több neves színész élt itt, köztük Berczy Géza (1902–1963) a Nemzeti Színház kiváló művésze.

László Fülöp villája a Zichy Géza utca felőli oldalon 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

László Fülöp villája az Abonyi utca felőli oldalon 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

Emléktábla a villa bejárata mellett (Fotó: pesbuda.hu)

A villa történetéről szóló tábla a kerítésen (Fotó: pestbuda.hu)

Lászó Fülöp villája (Fotó: pestbuda.hu)

László Fülöp a XX. század hajnalán Európa-szerte elismert festővé vált, több nagy sikerű kiállítást tudhatott magáénak. Az első jelentős megbízása a bolgár király portréjának elkészítése volt. A festmény akkora tetszést aratott, hogy a család többi tagja is modellt ült neki. Ettől fogva sorban kapta a megrendeléséket: Ferenc József egyenruhás képén a kor divatja szerint a szabadban ábrázolja a császárt kedvenc kutyájával és lovával. 1900 folyamán a német császári család több tagja következett, majd Rómába hívták, hogy megfesse XIII. Leó pápa portréját, ezt az alkotását a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. A 1900-as párizsi világkiállításon a pápát megörökítő portréjával aranyérmet nyert.

Idealizáló képmásai világszerte divatba jöttek az elit körökben: arisztokraták és mágnások, a politika, a művészet és a tudomány jelentős képviselői lettek a modelljei. A megbízásokat számos kitüntetés, szakmai elismerés követte. Ferenc József császár és magyar király nemesi rangot adományozott neki 1912-ben.

Habár „utolsó udvari festőként” rendkívül sikeres pályát futott be, jelenleg életműve újra felfedezésre vár. A Budapesti Városvédő Egyesület Lotz Károly Festészettörténeti Csoportja László Fülöp-emlékévet hirdetett, amely során több előadás és kamarakiállítás mutatja be munkáit.  Remélhetőleg újra elnyeri méltó helyét a magyar művészettörténet „Aranykönyvében”.

Nyitókép: Lászó Fülöp villája 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)