A Fővárosi Közgyűlés arra utasítja a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetőjét, hogy a fürdő és a hotel felszámoló általi értékesítése során mindkét felépítmény, azaz a teljes ingatlanegyüttes tulajdonjogának megszerzése érdekében 7 milliárd 401 millió 409 ezer forint összeghatárig ajánlatot tegyen – írja az MTI. Ezért a fővárosi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő kft. részére 7,5 milliárd forint összegű kamatmentes tagi kölcsönt nyújtanak.

A Rác fürdő átfogó felújítása és a hozzá kapcsolódó hotel kialakítása 2002-ben kezdődött. A Fővárosi Közgyűlés 2015 nyarán döntött a Rác Nosztalgia Kft. és a Rác Beruházó Kft. felszámolásának kezdeményezéséről, 2018. február 21-én pedig arról döntött, hogy a Rác fürdő mielőbbi megnyitása érdekében a főváros meg kívánja szerezni a Rác fürdő és hotel teljes és egységes tulajdonjogát.

A fürdő belülről 2014-ben (Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia: Ybl összes, 2014, Fotó: Timár Sára)

A fővárosi önkormányzat a REK Kft. bevonásával történő tulajdonszerzést követően haladéktalanul megkezdi a fürdő megnyitásához szükséges intézkedéseket, felújításokat, valamint „a hotel felépítményéhez kapcsolódó lehetséges üzemeltetési alternatívák között is mérlegelhet, ide értve a REK Kft. további működésével, a nyújtott tagi kölcsönnel kapcsolatos elszámolási kérdéseket is.” A tervek szerint ősszel nyitnák meg a Rác fürdőt.

A középkori források szerint már Mátyás király uralkodásának idején is működött fürdőház ezen a helyen. A fürdőt a török hódoltság idején kezdték el építeni, a XVI. század végén már állt a nyolcszögletű kupolacsarnok.

A XVIII. század folyamán Budának ezt a részét, a Tabánt szerbek (rácok) népesítették be, így a fürdőt is Rácz fürdőnek nevezték. A XIX. század közepén a fürdő a császári kamara tulajdonába került. A létesítményt 1860-ban Heinrich Nepomuk János vette meg. A Heinrich család Ybl Miklós tervei alapján 1864–1865-ben felújíttatta, majd 1869–1870-ben kibővíttette az épületet, ekkor készültek a romantikus stílusú medencék is.

A Rácz Fürdő az 1890-es években (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

 A Rácz Fürdő 1931-ben felvette Szent István király fiának, Szent Imrének a nevét. Három év múlva, 1934-ben hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították, ugyanis a fürdő karsztvize többek között kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

Budapest ostroma alatt a fürdő jelentősen megsérült. A háborút követően állagmegóvó felújításon esett át, majd ismét kinyitotta kapuit. 1963-ban ismét bezárták, ugyanis az új Erzsébet híd és a Hegyalja út összekötése miatt lebontottak egy igen jelentős, de sérült részt. Két év múlva, 1965-ben ismét megnyitott, és várta vendégeit egészen 2002-ig.

A Fővárosi Közgyűlés 2002-ben fogadta el a fürdő rekonstrukciójáról és a hozzá építendő szálloda építéséről szóló tervet. Ennek megfelelően 2002-ben bezárt a fürdő és megkezdődtek a munkálatok. A rekonstrukciós tervek értelmében Ybl Miklós tervei, valamint korabeli írásos és vizuális dokumentumok alapján állítottak helyre mindent a fürdőben. Így az 1960-as években lebontott épületrészeket is újraépítették. A fürdő melletti 40 szobás, öt csillagos szállodát ugyanakkor XXI. századi posztmodern stílusban építették fel.

A fürdő belülről 2014-ben (Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia, Ybl összes, 2014, Fotó: Timár Sára)

A fürdő felújítása 2010-ben elkészült, de a tulajdonviszonyokat csak később sikerült rendezni. A befektető magánszemély és a főváros közötti jogi huzavona miatt 8 éve nem tudják megnyitni a fürdőt. Tavaly döntés született arról, hogy a főváros megszerzi a Rác Fürdőt, és várhatóan idén megnyitják az épületet.

A Rác fürdőről szóló korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk.

Nyitókép: Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia, Ybl összes, 2014, Fotó: Timár Sára)