Újbuda Önkormányzata tavaly nyáron hirdetett nyílt tervpályázatot, hogy olyan közösségi téret hozzon létre, amely egyszerre állít emléket Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, műfordítónak és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének – írja az ujbuda.hu. 

Megszépült a tér rendezett utakkal, növényekkel, sétánnyal (Fotó: ujbuda.hu)

A Kosztolányi Dezső tér közelében található park közösségi tér lett (Fotó: ujbuda.hu)

Az Ottlik-kert a kulturális városközpont meghosszabbításaként, a Kosztolányi Dezső tér mellett található. A tervpályázatra beérkezett 15 pályamű közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A bírálóbizottság elnöke Mohácsi Sándor tájépítész volt, akinek tervezőirodája több újbudai tér (például a Bikás park) tervezésében is részt vett, rajta kívül a bizottság tagja volt Erő Zoltán építész, urbanista, a 4-es metró megállóinak egyik tervezője, Gálhidy Péter szobrász, Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, valamint Hoffmann Tamás polgármester, Büki László városgazdálkodási igazgató és Takács Viktor mb. főépítész.

A téren több helyen Ottlikot megidéző, évszámokból és idézetekből felépülő motívumsor jelenik meg (Fotó: ujbuda.hu)

Ezen a területen 1963-tól 1999-ig buszpályaudvar működött, a déli részén pedig egy büfépavilon állt. A megszűnt pályaudvar épületében a kétezres évektől a Tranzit kávézó működik.

A Kosztolányi Dezső téri autóbusz-pályaudvar a Bukarest utcában 1963-ban (Fotó: Fortepan)

A Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.) és Scheuch Dominik (YEWO LANDSCAPES e.U.) alkotta tervezőcsapat, „Olvass a sorok között” című pályaművében „a tervezett közkert alaprajza egy nyitott könyv egyetlen lapját sugallja, a sorokba rendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal. (…) A terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek „gerincén”, mint ahogy a könyvek borítóján is, egy-egy könyvcímet, vagy idézetet olvashatunk az írótól. Felülről nézve a tér, mint egy könyv jelenik meg, tehát már egy kész irodalmi művet szimbolizál, ám oldalról, szemmagasságból szemlélve a festett, írható felületek és a változatos lejtésű, geometriájú támfalaknak köszönhetően a tér képe folyamatosan változik."

A megfogalmazott köztéri alkotás teljes felületére kiterjed Ottlikot megidéző, évszámokból és idézetekből felépülő motívumsor.

Forrás: ujbuda.hu

Nyitókép: Megnyílt az Ottlik-kert Újbudán (Fotó: ujbuda.hu)