Elkészült az Ottlik-kert Újbudán

2019. október 9. 8:00

Már látogatható az Ottlik-kert a XI. kerületben, amely Ottlik Géza írónak állít emléket. A Bukarest utcai volt buszvégállomás környezete új funkciót kapott, megszépült a tér, a nyitott könyv alakú kertben könyvcímeket és idézetet is olvashatunk az írótól.

Újbuda Önkormányzata tavaly nyáron hirdetett nyílt tervpályázatot, hogy olyan közösségi téret hozzon létre, amely egyszerre állít emléket Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, műfordítónak és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének – írja az ujbuda.hu. 

Megszépült a tér rendezett utakkal, növényekkel, sétánnyal (Fotó: ujbuda.hu)

A Kosztolányi Dezső tér közelében található park közösségi tér lett (Fotó: ujbuda.hu)

Az Ottlik-kert a kulturális városközpont meghosszabbításaként, a Kosztolányi Dezső tér mellett található. A tervpályázatra beérkezett 15 pályamű közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A bírálóbizottság elnöke Mohácsi Sándor tájépítész volt, akinek tervezőirodája több újbudai tér (például a Bikás park) tervezésében is részt vett, rajta kívül a bizottság tagja volt Erő Zoltán építész, urbanista, a 4-es metró megállóinak egyik tervezője, Gálhidy Péter szobrász, Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, valamint Hoffmann Tamás polgármester, Büki László városgazdálkodási igazgató és Takács Viktor mb. főépítész.

A téren több helyen Ottlikot megidéző, évszámokból és idézetekből felépülő motívumsor jelenik meg (Fotó: ujbuda.hu)

Ezen a területen 1963-tól 1999-ig buszpályaudvar működött, a déli részén pedig egy büfépavilon állt. A megszűnt pályaudvar épületében a kétezres évektől a Tranzit kávézó működik.

A Kosztolányi Dezső téri autóbusz-pályaudvar a Bukarest utcában 1963-ban (Fotó: Fortepan)

A Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.) és Scheuch Dominik (YEWO LANDSCAPES e.U.) alkotta tervezőcsapat, „Olvass a sorok között” című pályaművében „a tervezett közkert alaprajza egy nyitott könyv egyetlen lapját sugallja, a sorokba rendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal. (…) A terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek „gerincén”, mint ahogy a könyvek borítóján is, egy-egy könyvcímet, vagy idézetet olvashatunk az írótól. Felülről nézve a tér, mint egy könyv jelenik meg, tehát már egy kész irodalmi művet szimbolizál, ám oldalról, szemmagasságból szemlélve a festett, írható felületek és a változatos lejtésű, geometriájú támfalaknak köszönhetően a tér képe folyamatosan változik."

A megfogalmazott köztéri alkotás teljes felületére kiterjed Ottlikot megidéző, évszámokból és idézetekből felépülő motívumsor.

Forrás: ujbuda.hu

Nyitókép: Megnyílt az Ottlik-kert Újbudán (Fotó: ujbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó