Nemsokára elkészül a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, melyet a tervek szerint a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumán, 2020. június 4-én avatnak majd fel. Az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatában, a tér felé eső száz méteres szakaszában felépülő Nemzeti Összetartozás Emlékhelye a Steindl Imre-program részeként valósul meg.

A Kossuth tér irányából mélyülő, száz méter hosszú, négy méter széles rámpán lehet eljutni az utcaszint alatt álló, több darabra hasított gránittömbhöz, amelynek közepén az örökláng fog lobogni. A mécses nyitott, de tetővel fedett térben lesz elhelyezve. Az alkotás Zimay Balázs építész és Mohácsi Sándor tájépítész munkája.

A gránittömb mellett csak résnyire lehet majd kilátni​ (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

A földbe mélyített  emlékmű két oldalán kapnak helyet a Magyar Királyság 12 537 településének kőbe faragott nevei, az 1913-as összeírás szerinti helységnevek.

Két oldalt, a gránitfalakba vésve a történelmi Magyarország valamennyi településének neve szerepel (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Az örökláng a gránittömb belsejében (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kőtömbje​ (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Gránittömbök fogják körül az összetartozást megidéző öröklángot (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Az Alkotmány utca sétálóutcává átépített része, az emlékhely mögött látható az Országház épülete egy korábbi látványterven (Fotó: MTI)

Az Alkotmány utca Parlament felőli száz méteres szakasza a gyalogosoké lesz, a járdát egy megemelt gyepes sáv választja el az emlékműtől. Az utcában érintetlenül maradnak a fasorok.

Nyitókép: Kilátás az örökláng felől az Alkotmány utcából az Országház irányába (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Forrás: MTI, pestbuda.hu