Hamarosan elkészül a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye

2020. április 22. 15:00

Nyilvánosságra hoztak friss fotókat a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyéről, amely a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készül az Országház közelében, az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatában.

Nemsokára elkészül a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, melyet a tervek szerint a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumán, 2020. június 4-én avatnak majd fel. Az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatában, a tér felé eső száz méteres szakaszában felépülő Nemzeti Összetartozás Emlékhelye a Steindl Imre-program részeként valósul meg.

A Kossuth tér irányából mélyülő, száz méter hosszú, négy méter széles rámpán lehet eljutni az utcaszint alatt álló, több darabra hasított gránittömbhöz, amelynek közepén az örökláng fog lobogni. A mécses nyitott, de tetővel fedett térben lesz elhelyezve. Az alkotás Zimay Balázs építész és Mohácsi Sándor tájépítész munkája.

A gránittömb mellett csak résnyire lehet majd kilátni​ (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

A földbe mélyített  emlékmű két oldalán kapnak helyet a Magyar Királyság 12 537 településének kőbe faragott nevei, az 1913-as összeírás szerinti helységnevek.

Két oldalt, a gránitfalakba vésve a történelmi Magyarország valamennyi településének neve szerepel (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Az örökláng a gránittömb belsejében (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kőtömbje​ (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Gránittömbök fogják körül az összetartozást megidéző öröklángot (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Az Alkotmány utca sétálóutcává átépített része, az emlékhely mögött látható az Országház épülete egy korábbi látványterven (Fotó: MTI)

Az Alkotmány utca Parlament felőli száz méteres szakasza a gyalogosoké lesz, a járdát egy megemelt gyepes sáv választja el az emlékműtől. Az utcában érintetlenül maradnak a fasorok.

Nyitókép: Kilátás az örökláng felől az Alkotmány utcából az Országház irányába (Fotó: Wachsler Tamás/Steindl Imre Program)

Forrás: MTI, pestbuda.hu

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Végre lesz egy méltó emlékműve a trianoni tragédiának. A háború előtt a Szabadság téren volt egy szobor kompozíció, amit természetesen a háború után elbontottak. Szerintem jobb is egy ilyen figurák nélküli örökláng.


Orvendetes, hogy 100 ev utan elkeszul, de szerintem egy ilyen nagysagrendu, tragikus es sorsdonto tortenelmi esemenynek muzeuma is kellene, hogy legyen az anyaorszag fovarosaban.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó