A belvárosi Miatyánk utca sikerrel pályázhat a város legrövidebb utcája címre, főleg amióta a szintén Lipótvárosban található Perc utcát átépítés miatt megszüntették. Vizsgáljuk meg, hogyan alakult ki és miként változott meg a neve az évszázadok során!

Első megjelölésekor – a legkorábbi adat 1803-ból való – Kupfergassének, azaz Réz utcának nevezték, mivel itt állt egy jeles rézöntőmester, bizonyos Remold János műhelye. Az utcácska másik oldalán Ürményi József, a Hétszemélyes Tábla tekintélyes bírája építtetett bérházat (a Kúria előtt a Hétszemélyes Tábla volt a legfelsőbb szinten ítélkező bíróság).

A Miatyánk utca az Erzsébet tér felől fotózva, balra a Ritz-Carlton szálloda, jobbra a Kempinski hotel, szemben a Deák Ferenc utca (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A kis utca a Deák Ferenc utca felől, balra a Kempinski, jobbra a Ritz-Carlton szálloda, szemben az Erzsébet tér (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A rézöntő műhely valamikor az 1820-as években átköltözött az Arany János utcába, és időközben felépült a Deák téri evangélikus templom, amely a mai napig fővárosunk legnagyobb protestáns temploma. Időszerűvé vált tehát a névváltoztatás. Mivel errefelé jöttek – utat rövidítve – az istentiszteletre Lipótváros evangélikus hitű polgárai, és nagyjából annyi idő alatt mentek végig a soron, ameddig az ember magában elmond egy Miatyánkot, megszületett az új név. Az 1820-as években már a Miatyánk kezdő szavairól Pater Noster Gasse (Pater Noster köz), amelynek magyar alakját – Miatyánk utca –1873-ban törvényesítette a Fővárosi Közmunkák Tanácsa.

Innen számítva hosszú évtizedeken át megmaradt a Miatyánk utcanév. Az 1950-es évek elején, érzékelve talán, milyen furcsán cseng, hogy a Deák Ferenc utcát a Sztálin, majd Engels térrel (a mai Ezsébet térrel) éppen ez a kis köz köti össze, azt az akkor kézenfekvőnek tűnő megoldást választották, hogy az utcát mint közterületet egyszerűen megszüntették. A rendszerváltás után, az 1990-es években aztán visszakerült a tábla a „helyére”.

Az utcanévtábla a rendszerváltás után, a kilencvenes években​ került vissza a helyére (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

S hogy mi a történetük az utca két oldalán álló szállodaépületeknek?

Az Ürményi-házat 1909-ben vette meg a trieszti székhelyű Adria Biztosító Társulat, amely – miután lebontotta az épületet – a telekre egy négyhomlokzatos, ötemeletes üzlet- és irodaházat építtetett. A homlokzatokon elhelyezett tíz szobor – Ligeti Miklós és Telcs Ede alkotásai – a különböző biztosítási ágazatokat szimbolizálja. Az utcanévtábla mellett látható alkotás például a görög mitológiából ismert, az élet fonalát sodró, majd elvágó Párka az életbiztosítást jelképezi.

Az Erzsébet térMiatyánk utca sarka, háttérben a Deák téri Anker-palota. A névtábla mellett látható szobor a görög mitológiából ismert, az élet fonalát sodró, majd elvágó Párka az életbiztosítást szimbolizálja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Deák téri evangélikus templom: amíg idáig elértek a lipótvárosi hívek, épp elmondhattak egy Miatyánkot – innen az utca neve (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A II. világháború után az épület a Budapesti Rendőr-főkapitányság székháza lett, így a földszinten kihallgatószobákat és fogdákat alakítottak ki. Az ezredfordulón, éppen 2000-ben luxusszállodává alakították át Le Meridien néven, a háborúban elpusztult épületszobrokat is újrafaragták 2003-ban. A szálloda jelenleg a Ritz-Carlton lánc tagja, s olyan hírességek is megszálltak itt, mint II. Erzsébet angol királynő vagy George W. Bush amerikai elnök.

A Ritz Carlton hotel bal oldalán a Miatyánk utca, jobb oldalán a Deák Ferenc utca (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Deák Ferenc utca a Vörösmarty tér irányából fotózva, az utca bal oldalán a két szálloda, amely közrefogja a Miatyánk utcát, a távolban a sárga épület a Deák téri Anker-palota (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A hajdani rézöntő műhely és szomszédságának területén több bér- és irodaház is épült, amelyekben többek között a „testegyenészeti” (ortopédiai) intézettől a fotóstúdióig, a banktól a szőrmekereskedésig mindenféle vállalkozás üzemelt. A II. világháború után lebontott házak helyén 1971-ig egy parkolóház működött, majd 1988–1992 között épült fel a ma is látható ötcsillagos Kempinski Hotel (itt is számtalan híresség szállt már meg a megnyitása óta).

Az utcanévtáblát – reméljük – ma már nem csak az imádság tartja a helyén…

Nyitókép: A Miatyánk utca a belvárosban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)