Több multifunkciós sportpálya, egy két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, egy különleges terepjátszótér is elkészül idén nyár végéig a Városligetben – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló városligeti parkfejlesztés második ütemében az újabb család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések mellett elkészül a hangulatos városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis botanikus kert is a parkban. A vezérigazgató kiemelte: őszre a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti felújításának második üteme is lezárul. A Fővárosi Önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom megszűnésével mintegy 93.000 négyzetméter zöldfelület is megújul és az előzetesen tervezett több mint 200 lombos fa ültetése elől is elhárult az akadály.

A Városligetben három ingyenesen használható multifunkciónális pálya is lesz (Fotó: Városliget Zrt.)

Idén további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztésekkel találkozhatnak hamarosan a parkba látogatók a Kutyás élménypark, az ifjúsági sportpályák, a megújult Vakok kertje és a Nagyjátszótér több százezer látogatót vonzó újdonságaihoz hasonlóan – mondta Gyorgyevics Benedek.

Beszámolt arról is, hogy a Városligeti Nagyjátszótér szomszédságában kialakított, mintegy 17.000 négyzetméteres Terepjátszótér domborzati adottságai révén egyedi, organikus formavilágú játékterekkel rollerezésre, görkorcsolyázásra, szaladgálásra tervezett izgalmas pályákkal várja a nagyobb gyerekeket. A Terepjátszótéren skateboard pálya, rolleresek és BMX-esek számára tervezett „pumptrack” pálya, valamint mászófalak kínálnak kalandokat a legnagyobb biztonság mellett, hiszen az európai és magyar szabványoknak megfelelő játékok alatt eséscsillapító gumiburkolatokat helyeztek el.

A több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben működik az ország legnagyobb játszótere (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A területen teljesen rehabilitálják a növényzetet, 58 db új lombos fát és több ezer cserjét és évelőt ültetnek el. A Terepjátszótér munkálatai előrehaladott állapotban vannak, várhatóan nyár végéig vehetik birtokba a gyerekek.

A parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros kutyaparkot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor – Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy elkülönített területet kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák és mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki a számukra.

A Liget parkfejlesztésének második ütemében elkészült mászófal (Fotó: Városliget Zrt.)

A területen 6 új lombos fát ültetnek el és több mint 10.000 cserjét és évelőt telepítenek. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Az új kutyás parkban már nyár végén játszhatnak a négylábúak. A vezérigazgató kiemelte, hogy a 2018 tavaszán átadott kutyás élménypark rendkívül népszerű, a látogatottsága már átlépte a 400 ezer főt.

Gyorgyevics Benedek elmondta azt is, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére. Ennek legfontosabb állomása az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út szomszédságában található terület teljes megújítása, melynek során a korábbi, leromlott állapotú sportpályákat alapjaiban újítják meg, és további pályákkal, modern öltözőkkel egészítik ki.

Kültéri fitneszeszközöket is elhelyeztek a parkban (Fotó: Városliget Zrt.)

Gumiburkolatú kosárlabdapálya (Fotó: Városliget Zrt.)

Az új, 18.000 négyzetméteres sportcentrumban így két, foglalható kivilágított (egy műfüves labdarúgó és egy gumiburkolatú kosárlabdázásra, röplabdázásra és lábteniszre alkalmas pálya) és három ingyenesen használható multifunkciónális pálya jön létre. A ligeti hagyományoknak adózva asztalitenisz- és sakkasztalok is helyet kapnak a területen, de számos kültéri fitneszeszközt és két darab Teqball-asztalt is elhelyeznek a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi- és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

Egy műfüves focipálya is várja a sportolni vágyókat (Fotó: Városliget Zrt.)

Az új sportcentrum területének teljes növényzetét rehabilitálják, melynek során 58 db új lombos fát és több ezer cserjét és évelőt ültetnek el. A nyitás nyár második felében várható. A 2 kilométer hosszúságú, színezett rekortán borítású futópálya teljes hosszában kivilágított lesz, a belépési pontoknál bemelegítő területeket, a pálya útvonalán pedig ivókutakat helyeznek el a tervezők. Az új futókör kivitelezése a végéhez közelít, az ősszel vehetik birtokba a sportolók.

A spotolók kényelmét az akadálymentesített, modern öltözők is szolgálják (Fotó: Városliget Zrt.)

Gyorgyevics Benedek kiemelte azt is, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyeri régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a Kis botanikus kert, melynek állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott. A mostani felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti terv, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget.

A növénytelepítés és az információs rendszer különösen nagy hangsúlyt kap a területen, az oktatási és ismeretterjesztési tevékenységet segíti az egyes fajták, botanikai különlegességek kitáblázása közérthető grafikákkal és szöveggel. A megújuló Kis botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültetnek el, több mint 35.000 példányszámban, melyeket idén ősszel már megcsodálhatnak a látogatók.

A századfordulós hangulatot idéző Rózsakert (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról is, hogy az Ötvenhatosok terén lévő egykori betonfelületű parkoló helyén épülő mélygarázs felett egy Promenádot alakítanak ki, mintegy 2 hektár területen. A sétány 60 százaléka lesz a zöldfelületi arány, ezen belül 18,5 százalékot tesznek ki az évelőágyások. A Promenád középső pihenő zónájában elhelyezkedő köztéri világítótestek, ülőbútor kombinációk és zöldkazetták osztják tovább a széles burkolt sétányt, melybe 108 db lombosfát, 38 db nagyobb cserjét ültetnek. Az elegáns sétány és a park határán 600 négyzetméter területű ülőbútorokkal kialakított pihenőtér és egy 80 négyzetméter nagyságú díszmedence várja a látogatókat. A Promenádot év végén vehetik birtokba a parkhasználók és a környékbeliek.

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: Több multifunkciós sportpálya, két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, valamint egy különleges terepjátszótér is elkészül nyár végéig a Városligetban (Fotó: Városliget Zrt.)