Idén tavasszal – a 2020. évi XVI. törvény rendelkezése szerint – kapta meg az államtól ingyenesen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fenntartója) a Magyar Rádió által egykor használt józsefvárosi épületeket. Cserébe az egyetem ingyenesen átadta az államnak a piliscsabai campusának ingatlanait. 

A Magyar Rádió egykori székháza a Bródy Sándor utca 5–7. szám alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Szentkirályi utca – Múzeum utca által határolt terület épületegyütteséről van szó, konkrétan az alábbi épületekről: a Pollack Mihály tér 8. alatti központi irodaépület, a Bródy Sándor utca 5–7. alatti épületek, stúdiók, irodák, a Pollack Mihály tér 4–6. alatti volt Esterházy-palota, a Pollack Mihály tér 10. alatti volt Károlyi-palota, valamint a Szentkirályi utca 25/A, 25/B és 27. szám alatti irodaépületek. Az épületek kapcsolatban és összeköttetésben állnak egymással, illetve legalább a közös udvar felől mindegyik megközelíthető. A területre mind a négy utcából be lehet jutni, az ingatlanegyüttes egyetlen egységet alkot.

A volt Esterházy-palota a Pollack Mihály tér 4–6. alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Magyar Közlönyben 2020. július 30-án megjelent, 1461/2020. (VII. 30.) kormányhatározat szerint „a beruházás előkészítése érdekében a fenntartási és üzemeltetési modell kidolgozására, hatástanulmányra, szakvélemények, szakértői tanulmányok készítésére, tervezési program elkészítésére, költség- és időkalkuláció elkészítésére, tervpályázat lebonyolítására, településrendezési eszközök elkészítésére, vázlatterv készítésére, engedélyezési dokumentáció készítésére, engedélyeztetés lefolytatására, kivitelezési dokumentáció elkészítésére a  2020–2023. években összesen 8 924 251 714 forint kerüljön biztosításra a  6.  pont szerint, azzal, hogy az  előkészítési fázisokat legkésőbb 2023. június 30. napjáig kell megvalósítani.”

A központi irodaépület a Pollack Mihály tér 8. szám alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A központi irodaépület mellett áll a volt Károlyi-palota​, a Pollack Mihály tér 10. alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A beruházás előkészítője a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. együttműködve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával. A beruházás megvalósítója az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló 2018. évi CXXXVIII. törvény 4.  § (7) bekezdése alapján a Beruházási Ügynökség, együttműködve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával.

A kormányhatározat rendelkezik az MTVA Hangarchívumának áthelyezéséről. A 6-os és a 22-es stúdió „épületegyüttesen belüli kiváltására, átköltöztetésére az előkészítés során különös figyelmet fordítson, törekedve azok kiemelkedő akusztikai tulajdonságainak megőrzésére”.

Nyitókép: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának épülete a VIII. kerület, Szentkirályi utca 28. szám alatt (Fotó: jak.ppke.hu)