Szeptember 8-án, a VIII. kerületben felavatták az Üllői út–Korányi Sándor utca találkozásnál lévő kis teret, amelyet Hugonnai Vilmáról neveztek el – írja a jozsefvaros.hu.

Józsefvárosban a közel 150-ből eddig csak hét közterület: a Blaha Lujza tér, a Ludovika tér, a Lujza utca, a Magdolna utca, Magyarok Nagyasszonya tér, a Mária utca, a Márkus Emília utca viselt női nevet, így az elvevezéssel fontos tartozást törlesztését kezdték meg.

A Fővárosi Közgyűlés június 25-i döntésével támogatta azt a kezdeményezést, hogy a VIII. kerületben a korábban névtelen köztérnek nevet adjanak, ezzel is tisztelegve Hugonnai Vilma életműve előtt.

Az Üllői útKorányi Sándor utca találkozásnál lévő kis teret Hugonnai Vilmáról nevezték el (Fotó: jozsefvaros.hu)

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtti, ma névtelen tér, melyen a Hős orvosok emlékműve áll, Hugonnai Vilmáról (1847–1922), az első magyar orvosnőről kapja új nevét.

Bár a zürichi egyetemen orvossá avatták 1879-ben, oklevelének elismerését a hazai minisztérium akkor elutasította. 1895-ben királyi rendelet tette lehetővé, hogy 1897. május 14-én Budapesten orvosdoktorrá avassák. Ő lett az első magyar diplomás nő. Ezután már hivatalosan is végezhetett magángyakorlatot, elsősorban női és szegény betegekkel foglalkozott.

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő (Forrás: Wikipedia)

Egyik alapítója volt az Országos Nőképző Egyesületnek, és egy ideig az ő vezetésével működött a Magyar Bábaegyesület. Az Országos Nőképző Egyesület iskolájában egészségtant adott elő, előadásokat tartott, számos cikket írt a szülésről és a bábaképzésről. Később kiterjedt praxisa mellett a nőmozgalom egyik képviselője lett. Hugonnai Vilma Józsefvárosban, a Bíró Lajos utca 41-ben élt. 

Forrás: jozsefvaros.hu

Nyitókép: Hugonnai Vilmáról neveztek el közteret Józsefvárosban (Fotó: jozsefvaros.hu)