Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a rákosmezei Királydombot a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára – írja az MTI. A törvénymódosítást az Országgyűlés 169 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el. Az előterjesztés indoklása szerint a középkori Magyar Királyság országgyűléseinek hagyományos színhelyét jelentő rákosmezei Királydombot a kollektív feledés és a beépítés veszélye fenyegeti.

A Királydomb a főváros X. kerületében, a Nagyicce utca, Pilisi utca és Dorogi utca által határolt területen helyezkedik el. A domb nyugati oldala mára lakóházakkal beépült, ugyanakkor a magaslat keleti része jelenleg is szabadon megközelíthető terület, így a nemzeti emlékhely funkciójának betöltésére alkalmas.

A kőbányai Királydomb, a rákosmezei országgyűlések egykori színhelye (Fotó: patriotak.hu)

A november 10-én benyújtott törvényjavaslat értelmében a rákosmezei Királydombot nemzeti emlékhellyé nyilvánítják, így a nemzeti emlékhelyek jegyzékében szereplő 19 helyszín kiegészülne a Királydombbal. „A magyar történelem sorsfordító tanácskozásainak színhelyét, a Királydombot a kollektív feledés és a beépítés veszélye fenyegeti” – olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

Azt is kiemelik, hogy „A nemzet múltja szempontjából kiemelt fontosságú helyszín megőrzéséhez, valamint a magyarság emlékezetében való felelevenítéséhez indokolt a Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítása.”

Pest és Buda városának képe Rákos mezejéről 1829-ben (rajzoló: Hofbauer János, metsző: Gurk Eduard) (Fotó: Wikipedia)

A törvénytervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy Rákos mezeje a későbbi évszázadok emlékezetében a magyar nemzeti szuverenitás és népképviselet szimbólumává vált, már az Árpád-kortól kezdve országos gyűlések, királyválasztások valamint országos döntések megszületésének helyszíne volt.

Forrás: MTI, pestbuda.hu

Nyitókép: Nemzeti emlékhely lesz a rákosmezei Királydomb (Fotó: MTI/Mohai Balázs)