Elvarázsolt világ karnyújtásnyira a belvárostól – A Mária-szurdokban jártunk

A cikk angol nyelvű változata: An enchanted world at your fingertips – A hike to Mária Gorge

Írta: Palotás Dávid

2020. december 27. 9:00

Van egy hely Budapest határában, amelyről keveset hallani most, de régen sem volt a köztudatban sajnos. Mária a magyarok nagyasszonya, a magyarság királynéja 1038 óta. A fia halála miatt utód nélkül elhunyt Szent István király a kezébe ajánlotta az országot. Azóta Regnum Marianumként emlegetik latin források, és számtalan földrajzi hely lett Máriáról elnevezve. Azonban sziklaalakzatból csak kettő, amelyekből az egyik Budapest mai határánál van (a másik az erdélyi Békás-szorosban).

Ez a hely egészen pontosan a nyugati határszélen, Budakeszinél, egy szurdokvölgyben található. A szurdok is Máriáról kapta a nevét, sőt a közelben lévő településrész is: Máriamakk (de gyakran emlegetik Makkosmária néven is). 

Megközelíteni a KFKI-hoz (a Központi Fizikai Kutatóintézet egykori Konkoly-Thege Miklós úti telephelyéhez) tartó járatokkal lehetséges, amely jelenleg a 21-es busz végállomása. A Normafától sincs sokkal messzebb gyalog sem. Ha a KFKI-tól indulunk, akkor a sportpályát elhagyva az aszfaltúton hamarosan elérünk az erdő széléhez. Itt jobbra a második leágazásnál letérünk az ösvényre, majd a sárga kereszt jelzésen haladunk jobbra lefelé meredeken, amíg el nem érünk egy nagyobb elágazáshoz.

Itt a sárga sávon tartsunk balra, és ezen haladva hamarosan a kiágazó, piros M-mel jelölt ösvényre térjünk rá jobbra! Ez már maga a Mária-szurdokba vezető út. Ritkaság, hogy egy szurdoknak saját turistajelzése van, becsüljük meg!

A piros M – a Mária-szurdoknak saját turistajelzése van (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A Mária-szikla egy szurdok legvégén, a legalacsonyabb részén van. Nézzük meg kicsit részletesebben, mert itt azért ennél többről van szó!

A Mária-szurdok és benne a Mária-szikla tulajdonképpen a Budai-hegységben a Csíki-hegyek vonulatától északra fekszik, egy víz által kimosott völgyben a Budai-hegység fő tömegét alkotó dolomitba vájva.

A kibukkanó dolomitsziklák alulról is impozánsak (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A szurdok közvetlen közelében van a budakeszi Angyalok királynéja-kegytemplom is, amely híres búcsújáróhely évszázadok óta. Ezért erre vezet több Mária-út is. A szurdokon a zöld Mária-turistaút vezet át. A kommunista rendszerben az M betűt megtartva Meteor-szurdokká nevezték át, feledtetve Mária királynénk emlékét.

Sajnos ez nem volt elég, ezért a Mária-sziklánál lévő kis barlangot berobbantották, leomlott. Azért, hogy tényleg távol tartsák az idelátogatókat, dögkutat is ástak, így kimondottan kellemetlenné vált a levegő a szikla térségében. Ma azonban a látogató a visszahelyezett Mária-kegytárgyakat ismét régi pompájában láthatja a sziklán, méltó módon kiegészítve a kegytemplommal a környék szakrális jellegét.

A Mária-szikla (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Sajnos a szurdok keleti bejáratát egy roncsautó-temető csúfítja el, de bízunk benne, hogy hamarosan ezt is felszámolják.

Az „autentikus” roncsautó-temető (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Ennyi történeti és földrajzi áttekintés után nézzük meg, milyen természeti kincsek rejtőznek errefelé! A sziklacsoport önmagában megér egy sétát, méltóságteljesen terül el a szurdokvölgy nyugati végén, a borostyánnal sűrűn benőtt erdőségben.

Borostyánnal borított erdő (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A völgyfal helyenként olyan meredek, hogy télen a nap sem süt be a szurdokba, és nyáron is jó pár fokkal hidegebb van lent a zárt erdőség miatt. Speciális mikroklímáját ennek az adottságnak köszönheti.

A 30 méter mély völgy egyik szűkülete (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A néhol 30 méter magas sziklafalak mögött megbújó mohák, zuzmók, páfrányok látványa főleg ősszel párját ritkító. A faállomány is érdekes, hiszen ilyen alacsony térszínen bükkfákkal ritkán találkozhatunk, de itt elegyes módon előfordul.

A szurdoktól délre a környező terep fölé magasodó dombgerinc található, ahol többféle sziklaalakzat húzódik meg. Manapság e hegyoldal alig látogatott, ezért háborítatlan sziklagyepes társulások találhatók errefelé. Többek között illatos hunyor, sárga gyűszűvirág, tavaszi hérics,  leánykökörcsin, turbánliliom a legszebb virágaink közül, de az itt természetes módon előforduló kövirózsa, budai nyúlfarkfű is díszíti a tájat. Látható ebből is, hogy viszonylag kis távolságokon belül mennyit változik a növény- és gombavilág a jellegzetes, gyorsan változó mikroklímának megfelelően.

Megkapó látványt nyújt az elegyes faállományú erdő (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Érdemes még megemlíteni, hogy a környék rengeteg piktortéglaüreget rejt, amelyből egyet a kanyon keleti részén láthatunk is.

Összességében elmondható, hogy akinek van kedve egy szemet gyönyörködtető helyre kirándulni, annak kitűnő választás a Mária-szurdok meglátogatása, amelyet a közeli Magaskő útbaejtésével lehet felejthetetlenné tenni. Ugyanígy, akiket a régi kegyhelyek, zarándoklatok érdekelnek, nekik is feltételenül érdemes bejárni ezt a kis elvarázsolt világot, amely karnyújtásnyira van a belvárostól. Ha pedig valaki a biológiai sokféleség iránt érdeklődik, annak is érdekes lehet ide elmennie, hiszen Budapesten és környékén ritkaság az élővilág ilyen kontrasztos megjelenése.

A közeljövőben a budakeszi önkormányzat várhatóan tájékoztató táblák kihelyezését is előkészíti a nemzeti parkkal közösen. Addig is látogassuk meg a szurdokot és környékét minden évszakban, hogy megmutathassa minden arcát az idelátogatóknak.

Forrás: DunaIpoly Nemzeti Park, Mária Út Egyesület

Nyitókép: A Mária-szurdok (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó