Ez a hely egészen pontosan a nyugati határszélen, Budakeszinél, egy szurdokvölgyben található. A szurdok is Máriáról kapta a nevét, sőt a közelben lévő településrész is: Máriamakk (de gyakran emlegetik Makkosmária néven is). 

Megközelíteni a KFKI-hoz (a Központi Fizikai Kutatóintézet egykori Konkoly-Thege Miklós úti telephelyéhez) tartó járatokkal lehetséges, amely jelenleg a 21-es busz végállomása. A Normafától sincs sokkal messzebb gyalog sem. Ha a KFKI-tól indulunk, akkor a sportpályát elhagyva az aszfaltúton hamarosan elérünk az erdő széléhez. Itt jobbra a második leágazásnál letérünk az ösvényre, majd a sárga kereszt jelzésen haladunk jobbra lefelé meredeken, amíg el nem érünk egy nagyobb elágazáshoz.

Itt a sárga sávon tartsunk balra, és ezen haladva hamarosan a kiágazó, piros M-mel jelölt ösvényre térjünk rá jobbra! Ez már maga a Mária-szurdokba vezető út. Ritkaság, hogy egy szurdoknak saját turistajelzése van, becsüljük meg!

A piros M – a Mária-szurdoknak saját turistajelzése van (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A Mária-szikla egy szurdok legvégén, a legalacsonyabb részén van. Nézzük meg kicsit részletesebben, mert itt azért ennél többről van szó!

A Mária-szurdok és benne a Mária-szikla tulajdonképpen a Budai-hegységben a Csíki-hegyek vonulatától északra fekszik, egy víz által kimosott völgyben a Budai-hegység fő tömegét alkotó dolomitba vájva.

A kibukkanó dolomitsziklák alulról is impozánsak (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A szurdok közvetlen közelében van a budakeszi Angyalok királynéja-kegytemplom is, amely híres búcsújáróhely évszázadok óta. Ezért erre vezet több Mária-út is. A szurdokon a zöld Mária-turistaút vezet át. A kommunista rendszerben az M betűt megtartva Meteor-szurdokká nevezték át, feledtetve Mária királynénk emlékét.

Sajnos ez nem volt elég, ezért a Mária-sziklánál lévő kis barlangot berobbantották, leomlott. Azért, hogy tényleg távol tartsák az idelátogatókat, dögkutat is ástak, így kimondottan kellemetlenné vált a levegő a szikla térségében. Ma azonban a látogató a visszahelyezett Mária-kegytárgyakat ismét régi pompájában láthatja a sziklán, méltó módon kiegészítve a kegytemplommal a környék szakrális jellegét.

A Mária-szikla (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Sajnos a szurdok keleti bejáratát egy roncsautó-temető csúfítja el, de bízunk benne, hogy hamarosan ezt is felszámolják.

Az „autentikus” roncsautó-temető (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Ennyi történeti és földrajzi áttekintés után nézzük meg, milyen természeti kincsek rejtőznek errefelé! A sziklacsoport önmagában megér egy sétát, méltóságteljesen terül el a szurdokvölgy nyugati végén, a borostyánnal sűrűn benőtt erdőségben.

Borostyánnal borított erdő (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A völgyfal helyenként olyan meredek, hogy télen a nap sem süt be a szurdokba, és nyáron is jó pár fokkal hidegebb van lent a zárt erdőség miatt. Speciális mikroklímáját ennek az adottságnak köszönheti.

A 30 méter mély völgy egyik szűkülete (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A néhol 30 méter magas sziklafalak mögött megbújó mohák, zuzmók, páfrányok látványa főleg ősszel párját ritkító. A faállomány is érdekes, hiszen ilyen alacsony térszínen bükkfákkal ritkán találkozhatunk, de itt elegyes módon előfordul.

A szurdoktól délre a környező terep fölé magasodó dombgerinc található, ahol többféle sziklaalakzat húzódik meg. Manapság e hegyoldal alig látogatott, ezért háborítatlan sziklagyepes társulások találhatók errefelé. Többek között illatos hunyor, sárga gyűszűvirág, tavaszi hérics,  leánykökörcsin, turbánliliom a legszebb virágaink közül, de az itt természetes módon előforduló kövirózsa, budai nyúlfarkfű is díszíti a tájat. Látható ebből is, hogy viszonylag kis távolságokon belül mennyit változik a növény- és gombavilág a jellegzetes, gyorsan változó mikroklímának megfelelően.

Megkapó látványt nyújt az elegyes faállományú erdő (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Érdemes még megemlíteni, hogy a környék rengeteg piktortéglaüreget rejt, amelyből egyet a kanyon keleti részén láthatunk is.

Összességében elmondható, hogy akinek van kedve egy szemet gyönyörködtető helyre kirándulni, annak kitűnő választás a Mária-szurdok meglátogatása, amelyet a közeli Magaskő útbaejtésével lehet felejthetetlenné tenni. Ugyanígy, akiket a régi kegyhelyek, zarándoklatok érdekelnek, nekik is feltételenül érdemes bejárni ezt a kis elvarázsolt világot, amely karnyújtásnyira van a belvárostól. Ha pedig valaki a biológiai sokféleség iránt érdeklődik, annak is érdekes lehet ide elmennie, hiszen Budapesten és környékén ritkaság az élővilág ilyen kontrasztos megjelenése.

A közeljövőben a budakeszi önkormányzat várhatóan tájékoztató táblák kihelyezését is előkészíti a nemzeti parkkal közösen. Addig is látogassuk meg a szurdokot és környékét minden évszakban, hogy megmutathassa minden arcát az idelátogatóknak.

Forrás: DunaIpoly Nemzeti Park, Mária Út Egyesület

Nyitókép: A Mária-szurdok (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)