„A Halomsíros-kultúra korából származó épületmaradványok és tárgyi leletek tovább gyarapították ismereteinket a már ismert településről” – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál.

A régészek 2020. őszén feltárást végeztek a XIV. kerületben, Alsórákoson egy lakópark építését megelőzően. A Rákos-patak közelében fekvő lelőhely decemberi ásatásán több mint háromezer négyzetméteren kutatták egy őskori település részletét. A kutatás során két oszlopszerkezetes ház nyomai is napvilágra kerültek jól datálható kerámia leletekkel együtt.

A beszámoló szerint az eredetileg faszerkezetes épületeket a késő bronzkori, úgynevezett Halomsíros-kultúra népe építette nagyjából 3300 évvel ezelőtt. Az egykori házak földbe ásott tartóoszlopainak foltjai láthatóvá tették az alaprajzot.

Bronzkori csüngő a feltárásról (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A bronzkori települést összetett árokrendszer övezte, melynek védelmi és/vagy vízelvezető szerepe is lehetett, utóbbi funkció a közeli Rákos-patak áradásai miatt lehetett indokolt. Az egyik ilyen árokból egy szép kivitelezésű csüngő került elő sértetlenül, míg egy lándzsa töredékét.

Az épen megmaradt fadarabokat a talajvíz konzerválta több mint három évezreden keresztül. Két husángon egykori vágás-fűrészelés nyomai látszódnak, míg egy deszkán csapolás nyomai vannak. A fahusángokat egy gödör aljába állították bele függőlegesen, míg a deszka egy másik gödör alján feküdt.

A famaradványok különösen jelentősek, hiszen az egykori technológia-, vagy a korabeli növényzet megismerésén túl a faévgyűrűk vizsgálata akár a fa kivágásának időpontját, és ezáltal a lelőhely pontos korát is megadhatja. A lakópark további terjeszkedése során a lelőhely újabb részleteit fogják feltárni az elkövetkező években.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Újabb őskori településrészletet tártak fel a Rákos-patak mentén (Fotó: regeszet.aquincum.hu)