A Bástya utca 1–11. szám alatti területen kialakítandó közpark egyszerre lesz pihenőpark és kiállítás, amely bemutatja a területen lévő régészeti emlékeket. A park része lesz egy mini tanösvény is, melynek útvonala a városfalat, annak rekonstruált gyilokjáróját és a felszín alatti régészeti emlékeket fogja érinteni – írja a Mai Belváros című lap. A cikk szerint a közpark látogatóinak kényelmét a térszint alatt kiszolgálóhelyiségek fogják szolgálni, ezek között akadálymentes mellékhelyiségek és pelenkázó is lesz. A beruházás során megújul a szomszédos Veres Pálné utca, Bástya utca és Vámház körút közötti szakasza is.

A régi pesti városfal Bástya utcában fennmaradt szakaszának felmérési rajza a Technika folyóirat 1941. évi 10. számából

Az egykor Pest városát a mai Kiskörút vonalában védő középkori városfal leghosszabb szabadon álló – mintegy 40 méter hosszú –, egybefüggő szakasza található az V. kerületi Bástya utcában. A városfal újkorra fennmaradt részeire az évszázadok során ráépültek a szomszédos épületek, azonban a régi lakóházak 1937-ben megkezdett bontása után újra láthatóvá vált egy Bástya utcai falszakasz. Várostörténeti jelentőségét már ekkor felismerték, a megóvása és bemutatása mellett döntöttek, majd amikor a II. világháborúban a Bástya utca több háza bombatalálatot kapott, a fal többi része is napvilágra került.

Játszótér a városfal alatt a Bástya utcában, 1972-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 141220)

Később játszóteret alakítottak ki az ódon városfal tövében, majd az ezredforduló éveiben régészeti feltárások kezdődtek a területen. Ezek során a régészek a XV. században épült városfal alapjait is kutatták, és ezeket egyes szakaszokon 5-6 méteres mélységben érték el. A városfal mentén boltíves pincék, régi kutak, valamint török kori szemetesgödör is előkerült.

A Bástya utca részlete 2020 augusztusában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A régészeti feltárás után újra játszóteret alakítottak ki a várfal alatt, amelyet a szomszédos óvoda használt, de a területet az önkormányzat 2009-ben eladta, a terület új tulajdonosa –  sokakban nem kis megütközést keltve –  a helyhez méltatlan, igénytelen kialakítású gépjárműparkolót kezdett üzemeltetni a területen.

Az áldatlan helyzet 2019. október 9-én változott meg, amikor az V. kerület visszaszerezte a területet. Ezt követően nem sokkal már megfogalmazódott egy olyan közpark kialakításának gondolata, amely átfogó koncepció alapján rendezné a Belváros történelmi helyszínét. Ezt újabb régészeti kutatások előzték meg, ezután kezdődhetett a közpark tervezése.

A Bástya utca régészeti értékeket is bemutató közparkjának látványterve (Forrás: Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.)

A Mai Belváros cikke kitér a zöld felületek részleteire is: „a lehető legnagyobb mértékű zöldfelület-növelés érdekében a tervek szerint a telken több mint 20 fát és több mint 800 négyzetméter cserjét és évelőt telepítenek, ezzel a zöld felület arányát a korábbi 4,5 százalékról több mint 50 százalékra növelik. Ráadásul mindezen felül a tűzfalakra kifejlett állapotukban akár több mint 600 négyzetméter felületű zöldfal kialakítását tervezik.

A Belvárosban a történelmi városfal egykor a Dunától a Dunáig húzódott a mai Deák Ferenc utca, Károly körút, Múzeum körút, Vámház körút vonalán belül.

Nyitókép: A Bástya utcai közpark látványterve (Fotó: Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.)