Kihirdették, hogy a Penta Általános Építőipari Kft. készítheti majd el a Hableány-katasztrófa áldozatainak emlékművét. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a nettó 134,5 millió forintból megvalósuló alkotást a Széchenyi rakparton, a Margit híd pesti hídfője mellett állítják majd fel, azon a mintegy 200 négyzetméteres helyen, ahol a 2019. május 29-én bekövetkezett katasztrófa után egyfajta spontán emlékhely alakult ki.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére megépülő emlékmű Szijjártó Péter miniszter február 2-i közlése alapján már május elejére elkészülhet. 

A Hableány sétahajó 2013-ban, háttérben a Lánchíd és a Budavári Palota (Fotó: Wikimedia)

Az 1949-ben vízre bocsátott Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el, miután előzés közben a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd alatt maga alá gyűrte. A dunai hajózás történetének egyik legsúlyosabb katasztrófájában 27-en haltak meg: a Hableányon utazó 35 dél-koreai utas közül 25-en, valamint a kishajó kétfős legénységének tagjai. Mindössze 7 embert sikerült kimenteni a vízből, egy utas holtteste azóta sem került elő, őt továbbra is eltűntként tartják nyilván. 

Nyitókép: A Margit híd pesti hídfőjének déli oldalán a katasztrófa után spotán emlékehy alakult ki (Fotó: Google Streetview)