Bemutatták a főváros hét évre szóló, Otthon Budapesten – Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) című városfejlesztési programját.  Az uniós költségvetési ciklushoz igazodva 2027-ig tervező stratégia fő célként említi, hogy lassítani kell a szuburbanizácitót, vagyis a budapestiek agglomerációba való kiköltözését olyan fejlesztésekkel, amelyek „Budapestet újra vonzó lakóhellyé teszik”. 

Karácsony Gergely főpolgármester az Otthon Budapesten stratégia szombati online bemutatóján elmondta, hogy a lakhatással kapcsolatban szeretnék elérni, hogy a Fővárosi Lakásügynökség legalábbb 2500 lakást kezeljen. Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat eddig 86 szociális bérlakást újított fel.

A célok között szerepel, hogy a Fővárosi Lakásügynökség 2500 lakást ​kezeljen (Forrás: Otthon Budapesten című városfejlesztési terv)

A stratégia egyik fő pontja szerint fejleszteni kell a budapesti zöldfelületeket is. A főpolgármester a fontos intézkedések közé sorolta a Tabán felújításának a helyiekkel egyeztetett újragondolását, „zöldebb településszerkezeti terv” kialakítását, valamint az új kerékpársávok létrehozását.

A közlekedésről szólva azt mondta: átlagosan hetente történik halálos közlekedési baleset Budapesten, ezek számát nullára csökkentenék. Az elképzelések között szerepel a budai oldaléhoz hasonló, pesti oldali fonódó villamoshálózat kiépítése is. 

A tabáni sport- és szabadidőpark (Fotó: fokert.hu)

Szintén szerepel tervek közt 2030-ra a szén-dioxid kibocsátás 40 százalékos mérséklése, valamint az egy főre jutó zöldfelületek 7 négyzetméterre emelése. 

A főpolgármester tájékoztatása szerint a fejlesztések egyik akcióterülete a belváros, melyet élhetővé tennének többek közt a rakpartok, a Lánchíd, a városháza tömb, a Blaha Lujza tér, a nagykörút, a Rákóczi út vagy az Andrássy út megújításával. 

A figyelem középpontjában a rakpartok (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A „kék-zöld” hálózatban a Duna-part, valamint a városi patakok, parkok, zöld területek fejlesztésére koncentrálnak. Karácsony Gergely hangsúlyozta: minden zöldterületet meg kell őrizni, sőt bővíteni kell azokat.

 A zöldterületek fejlesztésére szeretnének koncentrálni (Forrás: Otthon Budapesten című városfejlesztési terv)

A stratégia kiemelt célként említi a barnamezős területek megújítását, ahová átgondolt, sokfunkciós városrészeket terveznek. 

Elhangzott: a főváros szeretné, hogy hét év alatt 50 ezer új lakás (azaz évente mintegy 7 ezer lakás – a szerk.) épüljön, elsősorban a most nem használt barnamezős területeken, ám az nem derült ki, hogy milyen szerepet vállalna a Fővárosi Önkormányzat a budapesti lakásépítésekben.

Nyitókép: Kilátás Budapestre a Gellérthegyről (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)