Állami tulajdonú, de nem hasznosított ingatlanok ingyenes átadását biztosítja önkormányzatoknak és egyházaknak közfeladat ellátására a vagyongazdálkodási törvények módosítása – írja az MTI.

A döntés értelmében a 2020-ban létrehozott Polgári Művelődésért, Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány tulajdonába kerül a budapesti II. kerületében található, felújításra szoruló egykori Váry Szabó-kúria, elidegenítési tilalommal, a kúria megújulása érdekében.

A klasszicista stílusú pesthidegkúti épületet 1844-ben építtette Jankovich Miklós műgyűjtő és felesége, Hauck Róza, aki férje 1846-os halála után ment feleségül Váry Szabó Antalhoz, így került az épület az ő tulajdonába. Az új tulajdonos alapítvány feladata a kulturális értékek megőrzése, kulturális rendezvények szervezésében való közreműködés, oktatási tevékenység, és a műemléki örökség védelmében való közreműködés.

Az MTI híréből az is kiderül, hogy az államnak a Magyar Lovassport Szövetség, valamint a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégia Kft.-vel szemben is fennáll követelése, amelyekről e törvényben lemond, cserébe a szervezetek a vagyonkezelésükben lévő állami ingatlanok fejlesztéséért nem támasztanak igényt az állammal szemben.

A változtatás érinti a felszámolókat, valamint rendezi a vízi létesítmények kezelői jogát, és módosítja az állami vagyonról szóló törvényt is. A helyi önkormányzatokon túli egyéb vagyonkezelő például egyházak, egyházi jogi személyek számára is biztosítja a visszapótlási kötelezettség alóli mentesítés lehetőségét, ha az a feladat, ami miatt vagyonkezelésbe kapták meg az adott vagyonelemet, közfeladatnak minősül. Egy változtatás biztosítja, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatokhoz került, a nemzetiségi oktatást szolgáló intézményi vagyon hosszú távon biztosítsa a feladatellátást.

A Csillebérci úttörőtábor 1950-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 10871)

Az egykori csillebérci úttörőtábor egyik szállása (Fotó: Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ)

Változik az Erzsébet-táborokról szóló törvény is: az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kerül ingyenesen az egykori csillebérci úttörőtábor 46 hektáros területe a rajta álló házakkal együtt. 

Az MTI megjegyzi, hogy nem kell versenyeztetni a kis értékű, az államnak fölösleges ingóságokat, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő évente 25 millió forintos értékhatárig dönthet ingóságok ingyenes tulajdonba adásáról.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az egykori Váry Szabó-kúria (Fotó: budaipolgar.hu)