Budapest nem került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

A cikk angol nyelvű változata: Budapest has not been included in the list of endangered World Heritage sites

2021. július 22. 18:00

Az UNESCO mai döntése alapján nincsenek veszélyben a főváros világörökségi helyszínei.

Budapest mégsem került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára – hozta meg a döntést az MTI tudósítása szerint az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség bizottsága, amely a kínai Fucsou városban ülésezett csütörtökön.

Egy év múlva azonban újra megvizsgálják a budapesti helyszínek helyzetét. Az érintett területek:

  • a Duna-part látképe
  • a Budai Várnegyed és
  • az Andrássy út 

Az UNESCO bizottságában a nagy építési beruházások, a magas épületek, a VII. kerületi zsidónegyedben zajló bontási munkálatok és nem megfelelő fejlesztések, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat.

A Duna-part látképe és a Budai várnegyed 1987-ben került a listára, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez szó szerint az Unesco oldaláról van másolva:

"The restoration and partial reconstruction of the Buda Castle Quarter after World War II, carried out mainly between 1960 and 1980, as well as the degree of authenticity of the surviving historicising buildings are in line with the requirements of the Operational Guidelines. The majority of the replaced buildings in the panorama of the Danube banks conform to their original scales."

Nem teszik nagyon magasra a lécet.


A Budai Vár rekonstrukciója, (pontosabban szoc-reál stílusú lecsupaszítása), amelyet 1960 és 1980 között hajtottak végre, tetszik az Unesco-nak. Nem vagyok biztos benne, hogy a tényleges rekonstrukció, a vár teljes eredeti szépségében való helyreállítása is tetszene nekik. A Karmelita Kolostor erkélyépítése meg kritikát váltott ki.

Válaszok:
Sándor | 2021. július 29. 15:58

Reki! Amikor a Budai Várat építették még nem volt UNESCO. (Nagyon ronda toronyháza van Párizsban..) Miért kell nekünk mindig másoknak megfelelni? Miénk a város, minekünk a régi és szép Palotaegyüttes tetszett, vissza fogjuk állítani. Ha az UNESCO-nak ez nem tetszik tehetnek egy szívességet.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó