Aki az Üllői út felől érkezik a ferencvárosi Erkel utcába, az utca elején három emléktábla is fogadja: köztük Erkel Ferencnek, az utca névadójának a domborműve, fölötte a Kisfaludy Társaság elődjének, az 1820-as évektől a Károlyi család ma is álló egykori bérpalotájában ülésező Auróra-körnek az emléktáblája, valamint az utca másik oldalán az Arany János első pesti lakását jelölő domborműves emléktábla.

Az Erkel utca korábbi utcaképe balra a lebontott, 18. számú épülettel (Fotó: Google Streetview)

Az Erkel utca szerencsés módon sokat megőrzött a XIX. század hangulatából, és Budapest IX. kerületének 2020-as műemléki listáján is – mely a Ferencvárosi Önkormányzat honlapján elérhető – több, összesen tizennégy itteni épület vagy homlokzat szerepel. Ez igen jelentős szám az összesen huszonegy házból álló utcában, ahol többek közt Hild József, Pollack Mihály és Ybl Miklós épületei is állnak.

Az Erkel utca 18. szám alatti klasszicista ház bontása 2016 áprilisában (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Törmelék és romok a ház helyén 2016 áprilisában (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Ezért is fogadta nagy felháborodás, amikor a 18. szám alatti, 1860-as években épült, jellegzetes klasszicista épület helyi védettségét 2010-ben megszüntették, s így lehetővé vált a ház bontása. Ez öt évvel ezelőtt meg is történt, hogy az Önkormányzat által 2014-ben eladott épület helyére a külföldi beruházó modern lakóházat építsen. A bontási engedélyt 2015 őszén adták ki az épületre, ezután a munkálatokat 2016 február 29-én elkezdték, és április 29-én fejezték be.

Az Erkel utca 18. számú épület 1980-ban (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

A beruházás sok kritikát kapott – PestBuda is foglalkozott vele – már csak az egységes utcakép tönkretétele miatt is. Ez utóbbi egyébként sajnos már korábban sem volt teljesen meg, hiszen az Erkel utcának az Üllői út és Ráday utca közötti szakaszán nem ez az első új épület, már eddig is állt egy ilyen, csaknem szemben a 18-as számmal. Annál az épületnél próbálkoztak régiesebb homlokzatelemeket (is) alkalmazni, de az eredmény nem igazán harmonizál az utca többi épületével.

A bontás kapcsán arra a megállapításra juthatunk, hogy ugyan Budapest nem bővelkedik annyira a XIX. század közepén épült klasszicista-romantikus házakban, mint a később épült historizáló és neoreneszánsz épületekben, mégis gyakran szembesülhetünk azzal, hogy ennek ellenére nincs nagy becsülete ezeknek a házaknak, mert többet is lebontottak közülük a közelmúltban. Belső-Ferencvárosban egyébként több, ebben az építészeti stílusban épült épületet találunk, elég ha a Kálvin téri református templomra, a Kálvin tér és az Üllői út néhány régebbi épületére, a Lónyay utca és a Gönczy Pál utca sarkán álló épületre vagy például a Lónyay u. 26. alatti többudvaros, nemrég szintén veszélybe került lakóházra gondolunk.

Most, hogy lekerült az álványzat az Erkel utcai régi épület helyén épült új lakóházról, vizsgáljuk meg, mi miatt kellett megválnunk ettől az értékünktől.

A IX. kerületi Erkel utca 18. alatti új épület (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A beruházó által Erkel Residencesnek elnevezett épület látványos asszimetriája és kiugró franciaerkélyei kétségkívül erősen elütnek az utca arculatától, ugyanakkor az épület homlokzatának bemélyített vonalain megjelenik a lebontott klasszicista épület sziluettje is.

Az épület homlokzatán bemélyített vonalakon jelenik meg a korábban helyén álló és 2016-ban lebontott klasszicista épület sziluettje (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A részleteket tekintve az épület egy 78 lakásos 8 emeletes lakóház, alatta mélygarázzsal. A beruházó honlapja szerint "ideális választás azoknak, akik a pezsgő életet kedvelik, de emellett a hangulatos környékről sem szeretnének lemondani." Nagy kár, hogy ez a hangulat épp a szóban forgó épülettel csorbult.

A IX. kerületi Erkel utca napjainkban az Üllői út felől (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Bár most már így, ebben a formában kell megszoknunk az Erkel utcát, az viszont örvendetes lenne, ha az a bontási kedv, ami Budapesten az utóbbi időben a klasszicista és historizáló épületekkel szemben megnyilvánult, végre alábbhagyna, hiszen minden egyes lebontott régi épülettel érték vész el, és sérül Budapest egységes városképe. 

Nyitókép: A IX. kerületi Erkel utca 18. alatti új épület napjainkban (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)