Két épületet is bemutat a BKV a Budapest100 programsorozatban – tudatta közleményében a társaság. Az egyik az erzsébetvárosi székházuk, amelyet a jogelőd, a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság, ismertebb nevén BSZKRT építtetett.  

A BSZKRT székháza az Akácfa utcában 1930 körül, az épület ma a BKV székháza (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az Akácfa utca 15-23. alatti neobarokk stílusú épület 1926-ra épült meg.  Az utcai homlokzatot Wälder Gyula tervezte, akinek nevéhez köthető egyebek mellett a Madách téri bérház, a Budai ciszterci Szent Imre Gimnázium és templom is. Az épületben található a főváros egyik utolsó, díszes páternosztere, amelyet a hétvégén ki is próbálhatnak a látogatók.

A BKV székházban található páternoszter (Forrás: BKV Facebook-oldal)

A másik épület az 1909-ben épült Ferenc Áramátalakító a Könyves Kálmán körút 9.  szám alatt. A Ferencvárosi villamos kocsiszín mellett lévő épület már önmagában is egyedülálló ipari emlék, de az épületben megtekinthetők azok az eredeti áramátalakító berendezések is, amelyek az építészet fejlődésén túl a technika és a villamosenergia-felhasználás fejlődésének állomásait is hűen bemutatják – olvasható a BKV közleményében.

A Ferenc Áramátalakító a Könyves Kálmán körúton, az ipari műemlék 1909-ben épült (Fotó: Google Streetview)

Nyitókép: Részlet a BKV Akácfa utcai homlokzatáról (Forrás: BKV Facebook-oldal)