Megnyitották az Eiffel Műhelyházat

A cikk angol nyelvű változata: The Eiffel Workshop has been opened

2021. október 26. 15:00

Hivatalosan is átadták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát, az intézmény összesen 33 ezer épített négyzetmétere és 3 hektáros parkja megújult. Az új kulturális központ nagy lehetőséget nyit meg az operajátszás számára.

Felavatták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát október 25-én – írja az MTI. Az eredetileg 1886-ban, Feketeházy János tervei alapján az Északi Járműjavító területén épült hatalmas csarnokot az utóbbi években teljesen újjáépítették, az egykor a vasutat szolgáló ipari épület a jövőben kulturális helyszínént működik majd.

Saját kulturális identitásunk megerősítésének is fontos pillanata ez – mondta az MTI tudósítása szerint az Eiffel Műhelyház megnyitó ünnepségén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Kiemelte: az Eiffel Műhelyház az évtized egyik legnagyobb kulturális fejlesztése a fővárosban és az országban. Az a több mint 33 milliárd forintos beruházás, amellyel a Műhelyház összesen 33 ezer épített négyzetmétere és 3 hektáros parkja megújult, az első fontos lépés – hangsúlyozta, hozzátéve: ehhez társul hamarosan a Közlekedési Múzeum és egy felsőfokú könnyűzenei oktatóközpont is. Az Eiffel Műhelyház nagy lehetőséget nyit meg az operajátszás számára, szintet léphet, magasabbra emelkedhet a nemzetközi mezőnyben is – mutatott rá.

A Mozdonycsarnok (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházának megnyitója (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Mint mondta, a mostani kultúrtörténeti esemény jelentősége abban rejlik, hogy az Eiffel Műhelyház átadásával nem csupán a több mint 200 éves magyar operakultúra és a magyar művészek előtt tisztelgünk, de saját kulturális identitásunk megerősítésének is fontos pillanata ez. Tíz év alatt Magyarországon sok minden megváltozott, a magyar kultúra is megerősödött – hangsúlyozta, hozzátéve: tíz  év alatt a kulturális területre fordított kiadások összege 51 milliárd forintról 550 milliárd forintra nőtt, a kulturális tevékenységek és szolgáltatások támogatása 74 milliárd forintról 567 milliárd forintra növekedett ebben az évtizedben.     

A miniszter emlékeztetett: az elmúlt évtizedben a fővárosban emblematikus épületek újultak meg, többek között az Országház, a Széll Kálmán tér, a Kúria épülete, az Erkel Színház, a Pesti Vigadó, a Zenekadémia és a Budai Vigadó is, és folyik a Budavári Palota rekonstrukciója. Baán László, az Opera beruházásaiért felelős miniszteri biztos szavait Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója tolmácsolta. Mint üzente, tartsuk meg az országépítők korát, legyenek álmaink, terveink a jövőről, alkossunk csupa olyan helyet, ahol sok-sok év múltán a következő nemzedékek is jól érzik magukat, belelátva  a maguk történetét. Őrizzünk és teremtsünk, maradjunk azok, akiknek lenni érdemes, építő magyaroknak – tette hozzá.

A Bánffy Miklós terem (Fotó: Operaház)

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója azt emelte ki, hogy ez az épület nem csak kő és habarcs. Amit személyesen leginkább vár az Opera Eiffel Műhelyházának rendes, huzamos és komplex működésétől, az a materiálison túl a humán értékek kinyerése, mert ettől lesznek jobbak, profibbak, hatásosabbak és emlékezetesebbek, használva a felkészülés, a kísérletezés és megtalálás erejét.     

Megnyílt a Műhely. Titkok. című állandó kiállítás (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Az Újjászületésnap elnevezésű rendezvényen a gálaestet megelőzően Műhely. Titkok. címmel nyílt meg az Eiffel Műhelyház új állandó kiállítása, amely a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé, az ott dolgozó háttéremberek munkájába enged betekintést. A tárlat, amely Karczag Márton kurátor, a Magyar Állami Operaház Emléktárának vezetője összeállításában videókat, animációkat, fotókat és gyártóműhelyekben újraalkotott jelmezeket és díszletmaketteket is felvonultat, olyan neves tervezők munkásságába enged betekintést, mint Spannraft Ágoston, Kéméndy Jenő, gróf Bánffy Miklós, Márkus László, Oláh Gusztáv, Márk Tivadar, Forray Gábor, Csikós Attila, Schäffer Judit vagy Vágó Nelly.

Forrás: MTI

Nyitókép: Felavatták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát​ (Fotó: Operaház)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az Operaház már három játszóhelyen tart előadásokat. Ha végre megnyílik az Opera, ott mindig telt ház lesz, a sok külföldi miatt. Az Erkel Színház jó ha fél, harmad házzal megy. El kéne gondolkodni szükség van-e az épületre az operának. Az Eiffel műhelyház egy ipari területen van a műhelyeknek megfelelő, de előadásokat tartani nem igazán. Persze, hogy gyenge az érdeklődés, nyilván a vezetés hibája is. A MÜPA Wagner napjain mindig telt ház van, és már hónapokkal korábban elfogynak a jegyek...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó