A Pucher-ház fordulatos története – Újságot is alapítottak az Andrássy út 53. számú házban

A cikk angol nyelvű változata: The lively story of the Pucher House - A newspaper was also founded in the house at 53 Andrássy Avenue

Írta: Pápai Tamás

2021. október 27. 11:30

111 éve az Andrássy út 53. számú ház egyik III. emeleti szobájában született meg a XX. század egyik jellegzetes társasági lapjának, a Színházi Életnek az ötlete. Számos üzlet, iroda volt az épületben, de manapság az épület teteje is rejt érdekességet. Az Andrássy út és Eötvös utca sarkán álló lakóház tetejével sok minden történt az elmúlt 135 évben – legutóbb használatba vételi engedélyt kapott a nemrégiben elkészült tetőtér-beépítés.

135 évvel ezelőtt, 1886. április 25-én éjjel egy órakor kigyulladt az Andrássy út 53. számú ház tetőzete, amely – dacára a gyors és szakszerű tűzoltósági munkának – háromnegyed részben leégett. A párkányzatot tartó gerendákról a mellvédre is átterjedt a tűz, ahonnan a díszítőelemek úgyszintén háromnegyed részben az utcára estek. A kettős mennyezetnek köszönhetően azonban a lakásokban nem esett kár, és az oltás során sem áztak át, mivel a gőzfecskendőt nem vetették be.

Az oltással – melyet az utcán nagyszámú közönség figyelt – reggel hat órára végeztek. A tűz valószínűleg gondatlanságból keletkezett. A biztosító – melynek palotáját a bérház tulajdonosa építette – gyorsan megtérítette a kárt, és a tetőt május hónapban egy erősebb tetőszerkezettel állították helyre.

Az Andrássy út 53. számú ház napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Oktogon és az Eötvös utca sarkán lévő telket 1880-ban Pucher József építész és neje vásárolta meg. Pucher ekkor városi képviselő, az építőtanács tagja, a Terézvárosi Kaszinó elnöke volt, s bár építészként több házat tervezett (többek között a Bem rakparti Andrássy-palotát), mégis elsősorban építés vállalkozóként volt ismert, olyan épületek fűződtek a nevéhez, mint a Nyugati pályaudvar, az Oktogon két bérháza vagy az Igazságügyi Palota. Csak az Andrássy úton 29 palotát épített, köztük a Sugárút elején álló Foncière Biztosítótársulat palotáját, illetve saját bérházát is.

A szóban forgó háromemeletes sarokházára 1882 nyarán nyújtotta be terveit, s miután 1883-ban elkészült, az építész maga is ide költözött. A Magyar Salon Pucher József portréjában példaképpen említette az Andrássy út 53.-at, „mely mintaképe az ízlésnek és kényelemnek”.

Az Oktogon és az Eötvös utca sarkán lévő Andrássy út 53. számú ház 1979-ben (Forrás: Budapest, 1979)

Hamarosan már itt működött az építőmesterek, kőművesek, kőfaragók és ácsok ipartestülete, melynek elnöke maga a tulajdonos, Pucher volt. 1903-ban az építész elhunyt, tulajdonrészét gyermekei örökölték. 1906-ban Pucherné boltokat alakított ki a földszinten, ezzel együtt átalakították az épület kapuzatát is. „Egyszerűbben alakították ki a kapubejárót, a két rizalit és a kapu fölött – az I. emeleten – kőbábos korlátot építettek. A terv minden földszinti ablak alatt pinceablakot jelöl ez az üzletajtókkal úgy módosult, hogy a belső helyiségeket szintben megosztották” – írta a homlokzat változásairól a Műemlékvédelem című lap 1970-ben.  

A ház felújított homlokzata (Forrás: Műemlékvédelem, 1977)

A XX. század első évtizedeiben itt működött Lyons Ede redőnygyára, 1914-ig az Ideal írógép vezérképviselete és gépíróiskola, valamint évtizedeken át Farkas Ernő divatáruüzlete. 1907 decemberében Kugler Henrik unokahúga és unokaöccse ebben a házban nyitotta meg legkényesebb igényeknek megfelelően berendezett cukrászdáját – majd két évvel később csődbe mentek, helyüket az Oktogon drogéria vette át. 1909 őszén az épületben akváriumot is berendeztek, melynek fő attrakciója egy nyolc és fél méteres óriáskígyó volt. 1913-ban ide költöztek a német eredetű Orenstein és Koppel mezei vasútgyár irodái, melynek gyártelepe Pestszentlőrincen, a Gyömrői út mentén helyezkedett el. 

Az Andrássy út 53. egyik harmadik emeleti alkóvos szobája volt a Színházi Élet című lap – illetve elődje, a Színházi Hét – szülőhelye. A lap 1910. október 30-án indult útjára, ekkoriban itt bérelt hónapos szobát a két alapító: Harsányi Zsolt újságíró és Incze Sándor lapszerkesztő. „[…] nagy boltíves alkóvos szoba volt, amelyben a lakók későn feküdtek könnyelműségből és korán keltek lapalapítási szenvedélyből” – emlékezett vissza Harsányi 15 évvel később. A Színházi Élet 1926 nyarán kereste fel a szobát. „Fényes parkett, szőnyegek, képek. Az alkóvos szoba, ahol megszületett a lap: most szalon. Az alkóvban, ahol Incze Sándor megálmodta a Színház Élet népszerűségét, most csinos rézágy áll. Hallatlanul tiszta minden. Az Oktogonról fölhallatszik az autók tülkölése.”

Ebben a szobában született a Színházi Élet. Itt bérelt hónapos szobát a két alapító: Harsányi Zsolt és Incze Sándor (Forrás: Színházi Élet, 1926.)

Működött az épületben dohánytőzsde, csemegeüzlet, cipőbolt, virágüzlet, szűcsmester, kárpitosmester, csokoládéüzlet, de több orvos is itt fogadta a betegeit. Sőt 1920-ban rövid ideig, a Magyar Királyi Államrendőrség útlevélosztálya itt állította ki az útleveleket is. 

Gondos Sándor 1935-ben nyitotta meg az Andrássy út és az Eötvös utca sarkán a modern, zsidó könyvkereskedését.

„Nagyon szép lett az öt hatalmas kirakattal rendelkező bolt. A kék-piros színezésű bútorok, a bejárattól a falig húzódó piros szőnyeg, a szép üveg asztal, a piros-kék karosszék, az átlátszó, színes függöny, a sok-sok virág – mind az én ötletem volt. Később galériával bővítettük, ahova kanyargós lépcső vezetett fel: ide összpontosítottuk a zsidó könyveket”

– közölte le Gondos Sándor és felesége, Margalit visszaemlékezését a Múlt és Jövő. 

1935-ben az építtető fia, dr. Pucher József miniszteri tanácsos liftet szereltetett a háromemeletes épületbe. A Pucher család több mint ötven évig lakott a házban. Végül 1936-ban, dr. Pucher József halála után gyermekei a megörökölt bérpalotát egy hónapon belül eladták a Magyar Petróleumipar Rt.-nek. A vállalat ezt követően ide költöztette az irodáit. Az 1940-es években itt működött a Budapest Polgári Tisztviselő és Betegsegélyező Egyesület és az Újságírók Szanatórium Egyesülete is.

A ház egyik körfolyosója 1979-ben

Az 1944–1945-ös ostrom után hamar újra megnyitottak a már a ’30-as években is itt lévő üzletek: a szűcsműhely, Stern Béla fogkerámiai laborja, Gallai Gáog Nándorné kozmetikai intézete, valamint Gondos Sándor könyvesboltja is. Gondos 1946-ban Izraelbe költözött, helyén dr. Langer Norbert rendezte be ötnyelvű kölcsönkönyvtárát. 1950-ben ebben a saroküzletben – a Magyar Filatélia Vállalat helyiségében – nyitották meg a 65. számú postahivatalt. Mivel az épület a II. világháború során megsérült, ezért 1949-ben tatarozáson esett át, majd az 1956-os harcok során ismét sérüléseket szenvedett. 

A műemléki jellegű épület teljes rekonstrukcióját 1969-ben kezdték meg, ekkor a liftet is kicserélték. „Az épület restaurálása műemlékileg nem problematikus, mert a hiányzó rusztikázás, kváderezés, nutázás, párkányok, ablakkeretek, szemöldökök, a megmaradt részletek alapján egyértelműen helyreállíthatók. A II. emeleti ablakok zárókövein felváltva egy női és egy férfi fej volt. Ezek túlnyomórészt elpusztultak, de mindkét homlokzaton maradt épségben is, így annak pótlása akadályt nem okoz” – mutatta be a felújítást a Műemlékvédelem című lap 1970-ben. Az eredetileg stukkóval díszített mennyezeteket nem állították helyre.

A kapualjat is helyreállították (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 

A díszes mennyezet (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Gáog-kozmetika még az 1980-as évek végén is itt működött, míg az épület földszintjén a rendszerváltásig villamossági üzlet, majd az 1990-es években utazási iroda volt. A homlokzat legutóbbi felújítására 2018–2019-ben került sor. Ezt a társasház a ma már szokásos módon tudta kigazdálkodni: a felújításért cserébe a tetőtérben négy lakást alakíthatott ki a befektető.  A tetőtér-beépítésre és a kapualj-helyreállításra még 2015-ben adták ki az építési engedélyt, a liftet 2018-ban engedélyezték. Az újonnan kialakított lakások 2021. április 7-én kaptak használatba vételi engedélyt.   

Nyitókép: Az Andrássy út 53. számú ház (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó