A Budapest Építészeti Nívódíjra olyan, Budapest közigazgatási területén található alkotásokkal lehetett nevezni, amelyek Budapest építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják. Idén nagyszámú jelentkező, mintegy 27 pályázat közül választották ki a legjobbakat. A díjnyertes sportcsarnokot Félix Zsolt és Fialovszky Tamás építész jegyzi.

A Szent Margit Gimnázium 2020-ban elkészült sportcsarnokának koncepcióját elsősorban a telken való elhelyezkedése határozta meg. „A 100 éves műemlék mellett az új komplexumot napjainkban ugyanúgy a modernitást tükrözi, mint az 1930-as években megépült európai színvonalú leánynevelő intézet. A régi és az új kontrasztja, harmóniája az, ami a tervezéskor leginkább foglalkoztatott minket” – emelték ki a díjnyertes terv készítői.  

Az új komplexum napjainkban ugyanúgy a modernitást tükrözi, mint az 1930-as években megépült leánynevelő intézet  (Fotó: MTI/ Sós Lajos)

A föld alá került a sportcsarnok hátsó része, az oldalsó homlokzatok pedig egyre inkább kiemelkednek a föld alól (Fotó: MTI/ Soós Lajos)​

A Budapest Építészeti Nívódíjjal értékelt sportcsarnok tervezésekor kihívás volt az építészek számára a régi és az új kontrasztja (Fotó: epstudio.hu) 

A Szent Gellért-hegybe beépíthető telekrész a gimnázium mögött elegendő helyet biztosított az épületnek, a terület lejtőssége miatt a tömeg elhelyezését a terepbe süllyesztve, földbe integrálva oldották meg. Az építményt a domboldalba rejtették, a nagy tömeget elásták a zöldben. A sportcsarnok hátsó része már teljesen a föld alá kerül, az oldalsó homlokzatok egyre inkább bújnak ki a föld alól, a déli homlokzat galériaszintje pedig már teljes egészében érzékelhető.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze a díjátadón elmondta: a főváros pályázatának célja egyebek mellett az, hogy rámutasson a jó minőségű, figyelemreméltó épületekre. A bírálat során az építészet minőségét tekintették elsődleges szempontnak, de a díjazottakkal a jövőbeli beruházóknak és építőknek is példákat szeretnének mutatni.

Rekortánborítású kézilabdapálya a Szent Margit Gimnázium új tornacsarnokának tetején. A gimnázium mögötti, a Szent Gellért-hegybe beépíthető telekrész elegendő helyet biztosított az épületnek​ (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Csapó Balázs, a Budapesti Építészeti Kamara elnöke arról beszélt, hogy a beadott pályamunkák bírálatakor fontos szempont volt még az épületek időtállósága, amely egyebek mellett a használatban és az épületek esztétikai tartósságban is megjelenik.

Nívódíj dicséretet kapott a Bánáti és Hartvig Építésziroda épülete (Bánáti Béla, Hartvig Lajos), az Eiffel Műhelyház (Marosi Miklós, Ács István, Ökrösné Pernesz Ágnes, Rabie Anisz), a Loffice Budapest Közösségi Irodaház (Paládi-Kovács Ádám), valamint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rehabilitációja (Kőnig Tamás, Wagner Péter) – hangzott el az online eredményhirdetésén.

A Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza dicséretet kapott (Fotó: Operaház)

Dicséretben részesült a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A pályaművekből rendezett kiállítás péntektől november 29-ig tekinthető meg a Fuga – Budapesti Építészeti Központban.

Forrás: MTI

Nyitókép: Építészeti nívódíjat kapott a Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka (Fotó: epstudio.hu)