Íme, ilyen lesz a felújított Normafa Síház – mutatjuk a terveket

2021. november 21. 10:30

Elkészültek az erősen leromlott állapotú Normafa Síház rekonstrukciós tervei. A díjnyertes pályázat építészei a harmincas években emelt épület eredeti karakterének visszaállítására törekedtek. A Síházhoz kapcsolódik majd egy új erdei pavilon is. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek.

A Hegyvidéki Önkormányzat még tavaly hirdetett meghívásos tervpályázatot a Normafa Síház felújítására és kibővítésére.  Két iroda, a Hetedik Műterem és Studio Konstella közös pályázattal nyerte el a kiviteli tervezést, ami nemrég zárult – mondta el lapunknak Szabó Levente építész, a Hetedik Műterem vezetője.

A XII. kerület, Eötvös utca 59. szám alatti Síház a legendás viharbükktől nem messze épült fel 1930-1931-ben, szükség is volt rá, ugyanis abban az időben a budapestiek körében a téli sportok nagyon népszerűek voltak. A síház mellett a vámőrség is itt kapott helyet. Miután a hazai hóviszonyok változtak, és a sísport háttérbe szorult, az épületben egyre hangsúyosabbá vált az éttermi funkció, a konyhaüzem például elfoglalta a teljes a jobb oldali épületrészt.

A főhomlokzat és a tömeg egysége megmarad, a bisztró funkciót az eredeti belső tér struktúrájából kiindulva alakítják ki (Forrás: Alaprajz – Hetedik Műterem és Studio Konstella)

Az új, faszerkezetű erdei pavilon a Síház közönségforgalmi tereihez kapcsolódik majd (Forrás: Látványterv – Hetedik Műterem és Studio Konstella, Falussy Bence)

Később, ahogy módosult Budapest határa, a vámőrség megszűnt a Síházban. Ekkor változott az épület megjelenése, ugyanis a főhomlokzat bal szélső részén a beugrót befalazták, és karakteres vörös színt kapott a ház. Átrendezték a helyiségeket, egy üzlethelyiséget hoztak létre. Szolgálati lakást is kialakítottak az erdészetben dolgozók számára. A tetőteret ez időben részlegesen beépítették. A történeti épületben tavalyig üzemelt a vendéglátás, az elmúlt fél év óta pedig az épület mögötti terület kerthelyisége látja el ezt a funkciót.

A pavilon eltolható üvegfalai nyári üzemben szinte teljesen átláthatóvá teszik az építményt (Forrás: Látványterv – Hetedik Műterem és Studio Konstella, Falussy Bence)

Az építészek egyfajta kritikai rekonstrukcióra törekedtek a védettség alatt álló Síház átalakítási tervei során. A leendő bisztrót a főhomlokzat és a tömeg egységét megtartva, és az eredeti belső téri struktúrából kiindulva alakítják ki. Az oldalszárnyak végeibe rendezték a kiszolgáló tereket, a közönségforgalmi tereket pedig a középső, kiemelt traktusban és a hozzá kapcsolódó oldalsó térrészekben.

Az 1930-1931-ben épített Síházban működött egykor a vámőrség is (Fotó: Fortepan/Képszám: 92870)

A rossz állapotú Hegyvidék Síház rekonstrukciója várhatóan jövő tavasszal kezdődik (Fotó: hegyvidek.hu)

A rekonstukciós terv alapján az íves teraszt fedett-nyitott térré alakítják majd vissza a gyakorlatban. Ugyancsak a rekonstrukciós terv része a közönségforgalmi terek új, illetve újra kibontott (az eredeti terven szereplő) összenyitása. A padlástér beépítetlen marad, itt működik majd a gépészet. Így a nyílásokkal nem tagolt tetősíkokat az eredeti állapotnak megfelelően állíthatják vissza. Az új erdei pavilon a Síház közönségforgalmi tereihez kapcsolódik majd. Egy átlátható, az időjárástól védett, szeparálható épületrész kialakítása volt az építészek célja. A pavilon a faszerkezetű, fazsindelyes anyaghasználatával, látszó fa rácsostartós szerkezetével, lebegő formáival nem versenyez a Síház tekintélyes tömegével és megjelenésével.

Lapunk kérdésére Hegyvidéki Önkormányzat elmondta, hogy a munkálatok várhatóan 2022 tavaszán kezdődnek.

Forrás: Hetedik Műterem

Nyitókép: A védettség alatt álló Normafa Síház rekonstrukciója során több elemet visszaállítanak az eredeti tervek szerint (Forrás: Látványterv – Hetedik Műterem és Studio Konstella, Falussy Bence)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó