Elkészült a Magyar Zene Háza impozáns épülete a Városligetben

A cikk angol nyelvű változata: The imposing building of the Hungarian House of Music in Városliget has been completed

2021. december 16. 18:00

Megépült a Magyar Zene Háza a Városligetben. A január 22-én interaktív zenetörténeti kiállítással megnyíló épület hármas funkciót tölt be: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, teret ad az oktatásnak és a zenepedagógiának, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat.

Elkészült a Magyar Zene Háza a XIV. kerületi Városligeti-tó mellet, a Vajdhunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében. Az épület sajtóbejárásán Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa elmondta, hogy a tíz éve indult program eredményeként épült ház olyan különleges zenei beavató intézmény lesz, amelyhez hasonló nincs a világon.

A Magyar Zene Háza január 22-én nyílik meg a nagyközönség előtt (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Mint kiemelte, a nemrég megújult Szépművészeti Múzeum és Millennium Háza, a most elkészült Magyar Zene Háza, majd az Új Nemzeti Galéria világszínvonalú kulturális tengelyt alkotnak majd, miközben teljes körűen megújul a liget zöldfelülete is. „Több zöld és több kultúra költözik a Városligetbe” – fogalmazott. Mint mondta, a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu által tervezett épület azt bizonyítja, hogy „a 21. század építészeti nyelvén is lehet a Városligethez méltó csodákat teremteni”, hozzátéve, hogy a beruházás a millenniumi hagyományt folytatja.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte, az intézmény célja, hogy legyen a magyar zene otthona, de épüljön be az európai kulturális vérkeringésbe is. A Magyar Zene Háza hármas funkciót tölt be januártól: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat – mondta.

Hangdóm a Magyar Zene Házában (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Magyarországon a millennium óta nem volt ilyen „kulturális beruházási boom”, soha nem fordítottak ennyi közpénzt kulturális intézmények felújítására, létrehozására, mint az utóbbi években – hangsúlyozta a Magyar Zene Háza csütörtöki sajtóbejárásán Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Liget Budapest projekt jelenleg az egész nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztése. Már elkészült a Szépművészeti Múzeum és a Millennium Háza átfogó felújítása, megépült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, megnyílt az újjáépített komáromi Csillagerőd, a városligeti parkfejlesztés eddig átadott elemei pedig már több millió látogatót vonzottak – sorolta.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a bejáráson (Fotó: Balogh Zoltán MTI)

Rövidesen elkészül az állandó kiállítás, amely az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című, ezer négyzetméteren felépülő tárlat látogatói egy élményekkel teli történetet járhat be interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével. A kreatív hangtérben nem hagyományos hangszereket lehet kipróbálni, a hangdóm pedig egy kupola alakú térben 360 fokos vetítéssel és több mint harminc hangszóróval teszi térben is átélhetővé a zenét, egyszerre akár ötven látogató számára – ismertette.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az épület bejárásán felidézte: amikor Fudzsimoto Szu terveit kihirdették a nemzetközi pályázat győztesének, sokan kételkedtek abban, hogy egy ilyen épület megvalósítható Magyarországon. A beruházás valóban nagy kihívások elé állította az építőket – csak az előtérben legalább harminc olyan műszaki megoldás valósult meg, amelyre eddig nem volt példa a régióban –, akik azonban képesek voltak ezeknek megfelelni – emelte ki.

A homlokzati üvegfalak 94 darab, egyedileg gyártott üvegpanelből állnak (Forrás: ligetbudapest.hu)

Sághi Attila úgy fogalmazott, hogy a tervezői vízió szinte feloldja a határokat a ház és a park között; ezt a transzparenciát elsősorban a hatalmas, vízszintes osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják. A ház másik jellemzője az organikus, „lebegő” tetőszerkezet, amelyben szinte nincsenek szögletes elemek, felületét pedig csaknem száz egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több egészen a legalsó szintekig átvezeti a természetes fényt a belső terekbe.

Kiemelt figyelmet fordítottak a fenntartható és klímabarát megoldások alkalmazására is, így az épület energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik – közölte Sághi Attila.

A Magyar Zene Háza építéséről készült videó a youtu.be/cVWvofiOBHo címen érhető el.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Magyar Zene Háza kulturális tengelyt alkot a Szépművészeti Múzeummal és Millennium Házával, majd az Új Nemzeti Galériával  (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) 

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mind a Néprajzi Múzeum új épülete, mind a Magyar Zene Háza impozáns épület, mely szerintem tiszteletben tartja a környezetét ellentétben számos más modern épülettel. Mindkettőnél ki lehet emelni, hogy korábban igencsak lepusztult volt a terület, ahová épültek. Mindez nyomós érv, hogy a Liget Projektet egységes egészként kéne kezelni, nem kellene darabokra szeletelni, az összes tervezett épületet az új Nemzeti Galériával és az Innováció Házával meg kell valósítani. És itt megint csak ki kell emelni, hogy a nevezett épületek mind-mind lepukkant területek rehabilitációjával járnának. Turisztikai szempontból pedig füves placcok senkit sem érdekelnek.


Gyönyörű! Szeretném még megérni a többi, a Liget területére tervezett épület elkészültét. Köszönet a Kormánynak és minden az elképzelésekben és a megvalósításban részvevőnek.

Válaszok:
ébrenjáró | 2021. december 25. 09:28

Egyszerűen szánalmas vagy.


Egy teljesen felesleges épület, egy parkba építve, ami már eleve tele van építve mindenfélével.
A park az PARK, nem pedig ingyen beépítendő telek!
Persze a haveroknak építési vállalkozásaik vannak, azokból lehet a legtöbbet lopni, azokat lehet a legjobban túlárazni, ezért építenek akármit, akárhová, csak nagy legyen és drága.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó