Elkészült a Magyar Zene Háza a XIV. kerületi Városligeti-tó mellet, a Vajdhunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében. Az épület sajtóbejárásán Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa elmondta, hogy a tíz éve indult program eredményeként épült ház olyan különleges zenei beavató intézmény lesz, amelyhez hasonló nincs a világon.

A Magyar Zene Háza január 22-én nyílik meg a nagyközönség előtt (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Mint kiemelte, a nemrég megújult Szépművészeti Múzeum és Millennium Háza, a most elkészült Magyar Zene Háza, majd az Új Nemzeti Galéria világszínvonalú kulturális tengelyt alkotnak majd, miközben teljes körűen megújul a liget zöldfelülete is. „Több zöld és több kultúra költözik a Városligetbe” – fogalmazott. Mint mondta, a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu által tervezett épület azt bizonyítja, hogy „a 21. század építészeti nyelvén is lehet a Városligethez méltó csodákat teremteni”, hozzátéve, hogy a beruházás a millenniumi hagyományt folytatja.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte, az intézmény célja, hogy legyen a magyar zene otthona, de épüljön be az európai kulturális vérkeringésbe is. A Magyar Zene Háza hármas funkciót tölt be januártól: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat – mondta.

Hangdóm a Magyar Zene Házában (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Magyarországon a millennium óta nem volt ilyen „kulturális beruházási boom”, soha nem fordítottak ennyi közpénzt kulturális intézmények felújítására, létrehozására, mint az utóbbi években – hangsúlyozta a Magyar Zene Háza csütörtöki sajtóbejárásán Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Liget Budapest projekt jelenleg az egész nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztése. Már elkészült a Szépművészeti Múzeum és a Millennium Háza átfogó felújítása, megépült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, megnyílt az újjáépített komáromi Csillagerőd, a városligeti parkfejlesztés eddig átadott elemei pedig már több millió látogatót vonzottak – sorolta.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a bejáráson (Fotó: Balogh Zoltán MTI)

Rövidesen elkészül az állandó kiállítás, amely az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című, ezer négyzetméteren felépülő tárlat látogatói egy élményekkel teli történetet járhat be interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével. A kreatív hangtérben nem hagyományos hangszereket lehet kipróbálni, a hangdóm pedig egy kupola alakú térben 360 fokos vetítéssel és több mint harminc hangszóróval teszi térben is átélhetővé a zenét, egyszerre akár ötven látogató számára – ismertette.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az épület bejárásán felidézte: amikor Fudzsimoto Szu terveit kihirdették a nemzetközi pályázat győztesének, sokan kételkedtek abban, hogy egy ilyen épület megvalósítható Magyarországon. A beruházás valóban nagy kihívások elé állította az építőket – csak az előtérben legalább harminc olyan műszaki megoldás valósult meg, amelyre eddig nem volt példa a régióban –, akik azonban képesek voltak ezeknek megfelelni – emelte ki.

A homlokzati üvegfalak 94 darab, egyedileg gyártott üvegpanelből állnak (Forrás: ligetbudapest.hu)

Sághi Attila úgy fogalmazott, hogy a tervezői vízió szinte feloldja a határokat a ház és a park között; ezt a transzparenciát elsősorban a hatalmas, vízszintes osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják. A ház másik jellemzője az organikus, „lebegő” tetőszerkezet, amelyben szinte nincsenek szögletes elemek, felületét pedig csaknem száz egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több egészen a legalsó szintekig átvezeti a természetes fényt a belső terekbe.

Kiemelt figyelmet fordítottak a fenntartható és klímabarát megoldások alkalmazására is, így az épület energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik – közölte Sághi Attila.

A Magyar Zene Háza építéséről készült videó a youtu.be/cVWvofiOBHo címen érhető el.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Magyar Zene Háza kulturális tengelyt alkot a Szépművészeti Múzeummal és Millennium Házával, majd az Új Nemzeti Galériával  (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)