Megújul a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ a IX. kerületi Duna-parton álló épülete és környezete, a Fővám tér 11–12. szám alat. „A felújítás két szinten zajlik: egy rövid távú és az alapvető problémákat orvosoló helyreállítás mellett egy hosszú távú fejlesztést is tervezünk”  mondta el lapunknak Molnár-Bánffy Kata, a vagyonkezelő Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.kommunikációs szakembere.

Mint hozzátette, márciusban írta ki a közbeszerzési eljárást a Bálna héjszerkezetének felújítására és egyéb, kisebb fejlesztési munkák kivitelezésére a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. A beruházás célja elsősorban a héjszerkezet helyreállítása volt az eddiginél időtállóbb anyagokkal.

„Aki a Bálna környékén jár, láthatja, hogy az alpinisták most is dolgoznak a héjazaton. A legakutabb problémák megoldása zajlik, gyakorlatilag kármentesítünk, hogy ne ázzon be tovább az épület. Hosszú távú fejlesztés is várható, a tervek elkészítésére augusztusban írta ki a nyílt pályázatot a vagyonkezelő”  mondta lapunknak a szakember.

A Duna-parttal közvetlen kapcsolata van a 2013-ban átadott épületnek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az eljárás a közelmúltban sikeresen lezárult, két magyar építésziroda készítheti el az átalakítás tervdokumentációit: az Incorso Építész és Építő Műhely és a Design Plan – olvasható a december 1-jén közzétett Közbeszerzési Értesítőben

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. összesen 589 millió forint értékben írta ki a tervek elkésztésére vonatkozó pályázatot (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A nyertes pályázóknak komplett kiviteli tervdokumentációt kell készítenie a Bálna és közvetlen környezetének teljes műszaki, funkcionális és esztétikai átformálásához. A kiviteli terveknek tartalmaznia kell egyebek közt az építészet, belsőépítészet, mélyalapozás, szerkezetépítés, vízszigetelés, forgalomtechnika, útépítés, közmű, kert- és környezetrendezésre vonatkozó tervdokumentációkat. A cél az épület teljes körű átakaítása, modernizálása. A tervek elkészítésének határideje 2022 május. 

Teljes körű modernizálás a hosszú távú munkálatok célja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A holland Kas Oosterhuis által tervezett Bálna a XIX. századi Duna-parti Közraktárak közé épült. Az épületet 2013 novemberében adták át a közönségnek. Alapvetően kulturális, szórakoztató-, kereskedelmi és vendéglátóipari centrum, ami összeköti a Belvárost Belső-Ferencvárossal, valamint turisztikai övezetet is teremt. Elhelyezkedéséből adódóan egyedülálló, közvetlen kapcsolata van a Dunával, a főváros egészen sajátos arcát mutatja a Bálna teraszáról nézve. A 22,5 méter magas, 6865 négyzetméternyi héjszerkezetű épület mára ikonikus eleme a fővárosnak.  

Nyitókép: Esztétikai, funkcionális és műszaki átalakítás is várható a Bálna épületén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)