Megújítják a Bálna ikonikus épületét a Duna-parton

Írta: Pestbuda.hu

2021. december 17. 15:00

A IX. kerületi Bálna héjszerkezetének megerősítésén jelenleg is dolgoznak a szakemberek, miközben elkezdődött az épület teljes körű felújításának és átalakításának tervezése. A Bálna gyakorlatilag teljesen megújul a jövőben, multifunkcionális tereket, konferencia- és rendezvénytermeket is kialakítanak benne.

Megújul a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ a IX. kerületi Duna-parton álló épülete és környezete, a Fővám tér 11–12. szám alat. „A felújítás két szinten zajlik: egy rövid távú és az alapvető problémákat orvosoló helyreállítás mellett egy hosszú távú fejlesztést is tervezünk”  mondta el lapunknak Molnár-Bánffy Kata, a vagyonkezelő Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.kommunikációs szakembere.

Mint hozzátette, márciusban írta ki a közbeszerzési eljárást a Bálna héjszerkezetének felújítására és egyéb, kisebb fejlesztési munkák kivitelezésére a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. A beruházás célja elsősorban a héjszerkezet helyreállítása volt az eddiginél időtállóbb anyagokkal.

„Aki a Bálna környékén jár, láthatja, hogy az alpinisták most is dolgoznak a héjazaton. A legakutabb problémák megoldása zajlik, gyakorlatilag kármentesítünk, hogy ne ázzon be tovább az épület. Hosszú távú fejlesztés is várható, a tervek elkészítésére augusztusban írta ki a nyílt pályázatot a vagyonkezelő”  mondta lapunknak a szakember.

A Duna-parttal közvetlen kapcsolata van a 2013-ban átadott épületnek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az eljárás a közelmúltban sikeresen lezárult, két magyar építésziroda készítheti el az átalakítás tervdokumentációit: az Incorso Építész és Építő Műhely és a Design Plan – olvasható a december 1-jén közzétett Közbeszerzési Értesítőben

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. összesen 589 millió forint értékben írta ki a tervek elkésztésére vonatkozó pályázatot (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A nyertes pályázóknak komplett kiviteli tervdokumentációt kell készítenie a Bálna és közvetlen környezetének teljes műszaki, funkcionális és esztétikai átformálásához. A kiviteli terveknek tartalmaznia kell egyebek közt az építészet, belsőépítészet, mélyalapozás, szerkezetépítés, vízszigetelés, forgalomtechnika, útépítés, közmű, kert- és környezetrendezésre vonatkozó tervdokumentációkat. A cél az épület teljes körű átakaítása, modernizálása. A tervek elkészítésének határideje 2022 május. 

Teljes körű modernizálás a hosszú távú munkálatok célja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A holland Kas Oosterhuis által tervezett Bálna a XIX. századi Duna-parti Közraktárak közé épült. Az épületet 2013 novemberében adták át a közönségnek. Alapvetően kulturális, szórakoztató-, kereskedelmi és vendéglátóipari centrum, ami összeköti a Belvárost Belső-Ferencvárossal, valamint turisztikai övezetet is teremt. Elhelyezkedéséből adódóan egyedülálló, közvetlen kapcsolata van a Dunával, a főváros egészen sajátos arcát mutatja a Bálna teraszáról nézve. A 22,5 méter magas, 6865 négyzetméternyi héjszerkezetű épület mára ikonikus eleme a fővárosnak.  

Nyitókép: Esztétikai, funkcionális és műszaki átalakítás is várható a Bálna épületén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 11 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Vannak elátkozott épületek, bevásárlóközpontok, amelyek valami miatt már megépítésük pillanatától nem lettek népszerűek. (Lurdy-ház, Bálna, stb.) Remélem a felújítás segít!


Újabb felújítás az MNB épülete mellett ami lényegében teljesen jó állapotú épületet érint.
Mindeközben számos városképet meghatározó nagyon értékes lakóház katasztrofális állapotban van. Ezek kormányzati vagy egyéb külső segítség nélkül tovább fognak romosodni mivel a legtöbb lakóközösségnek nincs pénze rendbe tenni őket. Nem beszélve az ingatlan mutyik miatt romosodó épületekre. Anker-ház (talán az egyik legsürgetőbb lenne már csak városképi jelentősége okán is), Nádor-udvar (a Jászai Mari tér talán legszebb épülete melynek homlokzata lényegében utolsó órában van mivel számos olyan eleme maradt ami már csak egy egy példányban van épségben az épületen), Fischer palota (lényegében a végleges állagleromlásra vár a tulajdonosa, hogy lebonthassa), a VIII kerület rengeteg épülete iszonyatos állapotban van, Erzsébetváros szintén és sajnos a sor szinte végtelen. Prágában kormányzati támogatással az egész várost rendbe tudták tenni, költve a lakóépületekre és egységes városképet hozva létre. Budapest a régió összes nagyvárosához képest nagyon rossz állapotban van. Nem beszélve az elképesztő autóforgalomról (Üllői, Rákóczi, Körút stb.) Pedig ennyink van, ebből az örökségből élünk, a turisták emiatt jönnének ide. Szomorú ez.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 19. 15:05

Lényegében igazad van. Két dolgot ehhez:
1./ Prága a háborút sokkal jobb állapotban vészelte át, alig volt sérült, vagy romos épület.
2./ Prágában nem egy demszkigábor volt a főpolgármester, hanem olyan aki látott az orránál és a pénztnyelő metrónál tovább is.


Igen, sokan hiszik, hogy èrv az, hogy Pràga a vilàghàborúkat szinte èrintetlenül vèszelte àt. Csakhogy Budapest mai àllapotànak ehhez semmi köze. Egyrèszt a vilàghàborúk ès 56 okozta sèrülèsek az azok soràn eltűnt, elpusztult èpületekben mèrhetőek. Màsrèszt a megmaradt èpületeket azóta többször is renovàltàk, többek közt ezèrt vesztette el olyan sok èpület a koràbban díszes homlokzatàt vagy fènyűző belső tereit. A mai àllapotok az elmúlt èvtizedek igènytelensègèt tükrözik, azt, hogy teljesen màshol vannak/voltak a hangsúlyok (tökèletes pèlda a túlzó ès megalomàn, helyenkènt szànalmas minősègű több helyen beàzó 4-es metró). Ès ez nem vàltozik, az a Budapest pusztul ès balkanizàlódik (sajnos ez az utcakèpet nyújtó lakossàgra is igaz) ami valahol mèg èl a fejekben mint egy szèp vàros. De ez a vàros valójàban màr règen nem az. Az öröksègvèdelmet pedig tökèletesen tükrözi ami a Közvàgóhìddal törtènt vagy a IX ker. lerombolt, tökèletes àllapotú klasszicista èpületèvel (helyère ukràn befektető egy teljesen èrtèktelen valamit húzott fel). Ezek pòtolhatatlan èrtèkek, ezek az èpületek örökre elvesztek. Ès meddig lehetne mèg mindezt folytatni. Borzasztò rosszul bànunk az öröksègünkkel miközben eltűnik a vàros karaktere.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 20. 12:35

Fussunk neki ismét, hogy megértsük egymást. Itt újat építeni úgy nem lehet ahogy a metrót és a Bálnát építették, visszaosztásos módszerrel a nyugati cégek, beépítve a legsilányabb anyagot, felszámlázva a legdrágábbat. A Bálna máris javításra szorul, már az átadásakor bajok voltak a minőséggel.
A városban kétféle építés van. Újat teremtő és a régit megőrző, bővítő. Nos mind a kettővel vannak komoly elmaradások.
A 4. metróhoz csak annyit, hogy a moszkvai metró újabb szakaszait látva megfogalmazódott bennem, mennyivel jobb lett volna ha az orosz államadósság nem az olajbárók zsebébe kerül, nem ócskavasnak való tankokat vesznek, hanem megépítik a hozzáértő oroszok a metrót, és ezt ráadásul ők is javasolták. A hülye Demszkinek mindenből nyugati kellett.

Válaszok:
pillgrim | 2021. december 20. 22:30

Egyetlen szót sem írtam az újonnan èpítèsről. Arròl ìrtam, hogy az öröksègünk megőrzèse mindenkit èrint ès ehhez szüksèges lenne àllami tàmogatàs ès egyàltalàn igèny rà, hogy egy szèp ès èlhető vàros legyen Budapest, nem pedig az a szmogos romhalmaz ami jelenleg.
Demszki valóban egy szörnyű polgàrmester volt ez tèny. Habàr azòta sem jó az iràny. Szerintem.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 21. 10:38

Persze, ha csevegünk akkor kiemelném, hogy a Bálnát is felújítják (erről szól a topik) és ezesetben az "új építésű" fogalmat kellene definiálni. Nekem új minden rendszerváltás utáni épület, így a bálna is.
Lépjünk!
Azzal, hogy az IKV megszűnésekor a szanáláshoz eladták majdnem az egész ingatlan vagyont, nos a kispénzű lakosságra hárítottak egy horribilis összegű számlát, mert az elmaradt felújítások ennyi idő múlva sokkal drágábbak lettek a folyamatos állagromlás után, és a BKV gyakorlatilag semmit se tett meg ami a feladata. A lakókra rásózott Ó utcai ház a lakók fejére szakadt, máshol falomlás is volt, végül akadtak olyan házak amelyeket eladtak és nem sokkal később hatóságilag elrendelték a bontást, a per azóta is folyik, mert senki nem nyugszik bele, ha a tegnap vett ingatlanát másnap lebontják. Tulajdonkép nagy átverés is volt, mert a bontás elrendelésével megvárták az eladást..
Összegezve. A magyar lakosságnak nincsen annyi pénze, hogy a lerobbant házak elfogadható időn belül felújításra kerüljenek.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 21. 10:42

Javítás: A BKV helyett IKV-t (Ingatlankezelő Vállalat) kell érteni. Ez a volt állami vállalat felelős azért, hogy Budapest ennyire le van pukkanva.


Teljesen egyetértek pillgrim hozzászólásával. Valóban vannak Budapesten sokkal rosszabb állapotban lévő épületek, amelyeket inkább fel kéne újítani, mint pl. a Bálnát. Vannak biztató jelek (pl. a Kodály Körönd házai). De sürgősebb lenne olyan városképet meghatározó épületek felújítása, mint az Anker ház, vagy a Fonciere palota kupolája az Andrássy út elején, nem is beszélve a Budai várról. Szerencsére egyre több jellegtelen modern épületet lebontanak, és visszaépítik az eredeti épületet. Ezek közül a legsürgősebb lenne a Bazilika előtti szörnyen ronda banképület lebontása.

Válaszok:
Sándor | 2021. december 29. 11:20

Egyetértek, de mi építenél a Bazilika elé a mai ronda és jellegtelen épület helyére? Amerikában egy egy szép templom a tökéletesen jellegtelen felhőkarcolók között valósággal megmutatja magát. Persze én inkább nézem korabeli környezetben, de az "Új Világ" a másolt templomokat oda rakják ahová dísznek (szószerint: dísz..) gondolják.
https://repjegykiraly.hu/wp-co..

Válaszok:
persona | 2022. január 6. 13:04

Mar az is megtenne, ha egy emelettel visszabontanak es anyagaban ill. stilusaban a kornyezetehez illo burkolatot kapna a mai beton-uveg kombinacio helyett, bar en is szivesebben latnek itt valami tradicionalisabbat.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó