Az év első hónapjaiban több nagyberuházás befejeződik Budapesten. Új múzeumok nyitják meg kapuikat a Városligetben: január 22-én, a magyar kultúra napján veheti birtokba a közönség a Magyar Zene Házát. A japán Sou Fujimoto tervezte üvegfalú épület harmonikusan illeszkedik a parki környezetbe, tetőszerkezete organikusan hullámzik, és lyukak tördelik át. A helyenként 12 méter magas belső tér komplex zenei programkínálatot nyújt a betérőknek: a felszín alatt zenei témájú kiállításokat rendeznek, a földszinten lesznek az előadások, az emelet pedig pedagógiai célokat szolgál majd. Az épület körül mintegy 7000 négyzetméteren a zöldfelületet is felújították, így a Városliget hosszú ideig elzárt darabját ismét birtokba vehetik a pihenni vágyók.

A Magyar Zene Háza látványterve (Forrás: ligetbudapest.hu)

A Néprajzi Múzeum új épülete várhatóan tavasszal nyitja meg kapuit. A magyar építészstúdió, a Napur Architect által tervezett épület úgy foglalja el az 56-osok tere nagy részét, hogy miatta nem kellett a Városligeti fasor tengelyében álló emlékművet sem elmozdítani, nagy része ugyanis a föld alatt húzódik meg. A felszínen is látható két szélső tömbje üveghomlokzatot kapott, amit azonban fémháló rács borít. Ezen 20 magyar és 20 külföldi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazása jelenik meg mintegy félmillió pixelben. A 7000 négyzetméteres tetőkertet változatos növényfajokkal ültetik be, így tehát ez hatalmas – 7000 négyzetméternyi kiállítóteret magában foglaló – épület is illeszkedik majd a Városliget parkos környezetébe.

A Néprajzi Múzeum látványterve (Forrás: ligetbudapest.hu)

A Műcsarnok épülete viszont teljes körű renováláson esik át az idén, modernizálják az épületgépészetet, a homlokzatot pedig restaurátorok bevonásával állítják helyre.

A Műcsarnokot teljes körűen felújítják az idei évben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az Operaház rekonstrukciója már ötödik éve tart, és tavaszra végre ez is befejeződik. Az Ybl Miklós tervei szerint 1875–84 között neoreneszánsz stílusban emelt dalszínház a világ egyik legszebb ilyen funkciójú épülete. Hogy az esztétikai értéken túl a mai kor igényeinek is megfeleljen, 2017 nyarán elindult a belső tér modernizációja, ami érintette a színpadtechnikát és az elektromos hálózatot, de bővítették a zenekari árkot, kicserélték a nézőtéri székeket, és klimatizálták az egész épületet. A helyreállítást kiterjesztették a külsőre is, megtisztították a homlokzatot, újrabádogozták a tetőt, sőt még a Hajós utcai tizenkét szintes üzemházat is felújították.

Az Operaház a felújítás előtt (Fotó: Timár Sára, forrás: Halász Csilla – Őrfi József – Viczián Zsófia: Ybl összes, Látóhatár Kiadó, 2014)

A Vár sem marad ki a fejlesztésekből, bár az itt folyó munkálatok nagy része idén még nem készül el. Folyamatban van a Fellner Sándor tervezte, Szentháromság téri Pénzügyminisztérium eredeti állapot szerinti helyreállítása, a háború után elbontott Dísz téri volt Vöröskereszt-székház, majd Külügyminisztérium épületének újraépítése, valamint a Szent György téren József főherceg palotájának újraépítése. A tavasz folyamán átadják viszont a helyreállított Karakas pasa tornyát, ami a Csikós udvar visszaépítésének az utolsó állomása. 

A budai Vár látványterve, előtérben a Fehérvári rondellával (Forrás: Várkapitányság)

A Széll Kálmán téren 2018 óta tart az egykori Budai Postapalota rekonstrukciója, mely nagyrészt már befejeződött. A Sándy Gyula által tervezett, várakat megidéző épület az 1926-os átadásakor az ország első irodaháza volt. Közel nyolcvan évig szolgálta a Magyar Postát, erős vasbeton pillérrendszere remekül kiállta a II. világháborús ostromot is. A mostani helyreállítás során a belsejét átalakították, ugyanis irodaházként működik tovább. A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló épület alsó szintjein március 15-én nyílik majd meg a Pénzmúzeum.

Az egykori Postapalota Buda Palace néven, irodaházként született újjá (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Reményeink szerint két forgalmas középület befejezéséről is hírt adhatunk majd az Olvasónak: az egyik a pesti Duna-parton álló Képviselői Irodaház, amelynek modernizálása még 2020-ban kezdődött. A köznyelvben Fehér Házként emlegetett 21.000 négyzetméteres épület belső tere és berendezése a legutóbbi időkig az 1970–80-as évek stílusát mutatta, amit most felfrissítettek. Egyúttal korszerűsítették az elektromos rendszert és az épületgépészetet is. A Keleti pályaudvar utascentrumát is idén adják majd át a közönségnek. A felújított aluljárószinten 9 új pénztárat alakítanak ki, valamint számos utastájékoztató kijelzőt helyeznek el. Az akadálymentesítés jegyében pedig ezután lifttel és mozgólépcsőn is fel lehet majd jutni a vágánycsarnokba.

A Képviselői Irodaház a budai Duna-partról (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az év egyik legjobban várt felújítása az Operaházzal szemközti Drechsler-palotát érinti. A MÁV nyugdíjintézeti bérházaként épült, közkeletű nevét viszont a földszinten működő kávéházról kapta. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által francia reneszánsz stílusban tervezett épületet a II. világháború után közel fél évszázadig az Állami Balettintézet használta, az utóbbi két évtizedben azonban üresen állt. Mivel éppen az Operaházzal szemben helyezkedik el, leromlott állapota különösen elszomorító volt. A mostani helyreállítás visszaadja az épület eredeti pompáját, belül pedig a kivitelező DVM Group 151 szobás, ötcsillagos luxusszállodát alakít ki úgy, hogy egy ötödik szintet is beépítenek. Az Andrássy út 52. szám alatti, Schmahl Henrik tervezte itáliai reneszánsz Haggenmacher-palotát szintén luxusszállodává alakítja az új tulajdonosa. A tavaszra véget érő munkálatok során 121 szobát alakítanak ki, és a belső udvar fölé egy üvegtetőt is húznak.

A Drechsler-palota a XIX. század végén (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei, Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.053)

Több belvárosi közterület is megújul az idén. Befejeződik a Blaha Lujza tér felújítása, de még nagyobb változás lesz, hogy visszakapja eredeti homlokzatát az évtizedek óta felújításra szoruló Corvin Áruház. Az 1926–29 között emelt neoreneszánsz épület rendkívül népszerű volt, amit az is kifejez, hogy itt működött az ország első mozgólépcsője. A történelem viharai azonban nem kímélték, ám a szocializmus idején felújítás helyett csak alumíniumborítással takarták el az egykor csodás homlokzatot. Idén végre újra eredeti fényében csilloghat majd a patinás épület. Megújul a VI. kerületi Hunyadi téri vásárcsarnok belső tere is. A rekonstrukció a Czigler Győző tervei szerint 1897-ben, tehát éppen 125 évvel ezelőtt létesített csarnok tartószerkezetét és az épületgépészetet is érinti majd.

A Corvin Áruház 1961-ben (Forrás: Fortepan/Képszám: 102393)

A II. és a XII. kerületben is nagy léptékű beruházások gyümölcsei fognak beérni. Az idén húszéves Millenáris Park is megújul: az 1909-ben a Ganz-gyár számára emelt épületek közül a nagycsarnok és az üvegcsarnok is átesik ráncfelvarráson, valamint átalakítják a fogadóépületet is. Az évforduló kapcsán tavasszal megrendezik a Világraszóló magyarok 2.0 című kiállítást is. A budai egészségügyben is komoly fejlesztések várhatók, őszre megújul például a Szent János Kórház kútvölgyi tömbjének hétszintes toronyépülete. Tizenegyezer négyzetméteren alakítják ki a kórház új fekvőbeteg-ellátó részlegét, amire elsősorban akkor lesz nagy szükség, amikor elindul a központi tömb új épületének kivitelezése – a kútvölgyi épülettel tudják majd biztosítani az ellátás folyamatosságát, zavartalanságát. A Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika épületét pedig hőszigetelik, felújítják a tetőt és a főbejáratot is.

A Szent János Kórház kútvölgyi toronyépülete (Fotó: Mónus Márton/MTI)

A 2022-es év kisebb, de annál rosszabb állapotú épületek felújítását is elhozza majd. A legörömtelibb hír két igen lerobbant Hermina úti villa helyreállítása. A 45. szám alatti Róheim-villát, amely 1900-ban épült francia reneszánsz stílusban a Magyar Corvin-lánc Testület újítja fel teljes körűen. Az épület egyik korábbi tulajdonosa gróf Tisza István miniszterelnök volt, akit 1918-ban itt gyilkoltak meg ismeretlen katonák. A történelmi jelentőséggel is bíró villában a testület számára reprezentatív tereket alakítanak ki, de a tetőtérben apartmanok is helyet kapnak majd. A Hermina út 47. szám alatti Sipeki Balás-villa 1905–1907 között épült Lechner Ödön tervei szerint magyaros szecessziós stílusban. A tulajdonos, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a belső térben már végzett helyreállítási munkákat, az idei évben pedig a homlokzat is teljesen megújul, és az 1970-es években hozzáépített toldalék helyére is modern kiegészítés épül majd.

A Sipeki Balás-villa (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A Kodály körönd két épülete is idén kapja vissza régi fényét. A Szinyei Merse Pál utca sarkán álló Hübner-házat Bukovics Gyula tervezte francia reneszánsz stílusban, és 1884-re épült föl. Eredetileg négy toronnyal büszkélkedhetett, a II. világháborúban azonban kettő megsemmisült. A mostani felújítás legnagyobb eredménye ezek újjáépítése lesz, ami által maga a körönd is visszakapja szimmetrikus képét – újra négy tornya lesz mind a négy épületnek. A túloldalon álló egykori MÁV Nyugdíjintézet bérháza Petschacher Gusztáv tervezte épülete szintén megújul. Az állami tulajdonú, 110 lakást magában foglaló épületen műemléki szempontok figyelembevételével kicserélik a nyílászárókat, és a homlokzati sgraffitodíszítésnek is visszaadják a régi fényét.

A MÁV Nyugdíjintézet bérháza (Fotó: Viczián Zsófia)

Az Andrássy út vonzáskörzetében álló Szinyei Merse Pál Gimnázium renoválása is idén fejeződik be. A Hegedüs Ármin tervezte iskola idén ünnepli megnyitásának 125 évfordulóját, ami jó alapot szolgáltat ahhoz, hogy a Kmety utcai szárnyat is helyreállítsák, természetesen a műemléki és világörökségi előírásoknak megfelelően. Az oktatási intézmények közül a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium bővítése fejeződik még be idén. Az 1952-ben emelt főépület tornatermét lebontják, helyére szakoktatási célú szárnyakat építenek, amelyekben egy új tornaterem és könyvtár is helyet kap majd. Az udvart is rendezik, pavilonokat építenek, hogy a szabadban is legyen lehetőség órát tartani.

A Jedlik Ányos Gimnázium új szárnyainak látványterve (Forrás: jedlik.hu)

A múzeumi területen kisebb léptékű, de jelentős eszmei értékű beruházások is a végéhez érnek idén. Januárban újra látogatható lesz a Veres Pálné utca 4–6. szám alatti Ady Emlékmúzeum. A költő Boncza Bertával, vagyis Csinszkával élt itt 1917–19 között. Ez a háromszobás lakás volt valójában az első igazi otthona a fővárosban, egyúttal az utolsó is. A Petőfi Irodalmi Múzeum 1977-ben, Ady születésének centenáriumán hozta létre a múzeumot, amelyet az utóbbi hónapokban felújítottak, és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó térrel bővítettek is. A Magyar Nemzeti Múzeum közönségforgalmi tereinek tavaly kezdődött felújítása is befejeződik az idén, a mészkő padló visszakapja régi csillogását, megújul a bolt, a kávézó és új fogadópultot is építenek. 

Budafokon a Budai Nagy Antal Gimnázium mellett egy új, 1500 négyzetméteres tornacsarnokot adnak át előreláthatólag az év vége felé. A csarnok a sportolás mellett rendezvények helyszínéül is szolgál majd.

A mozgást kedvelőknek is tartogat örömteli eseményeket az év. A zuglói Pillangó parkban a helyiek régi kívánságának eleget téve egy új, 150.000 négyzetméteres sportparkot alakítanak ki, amelyben legalább 15 sporteszközt is elhelyeznek majd. A város másik végén, a Normafánál pedig a természetjáróknak kedveskednek azzal, hogy az egykori Sport Hotel helyén lombkoronasétányt építenek. Azt eredetileg a fák között vezették volna, de természetvédelmi megfontolásokból végül az üresen álló telek mellett döntöttek, melynek ezzel a rekultivációját is elősegítik. A terület piknikezésre is alkalmas lesz, tehermentesítve ezáltal a rendkívül népszerű, közeli Anna-rétet. Egy külön projekt keretében az Anna-réten egy aprócska kápolna is felépül még az idei év során, melyet a Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közösen finanszíroz. Az ötlet már évtizedekkel ezelőtt felmerült, de a történelem viharai eddig közbeszóltak. Az engedélyezési tervek szerint az épület mindössze 30 négyzetméteres lesz, így biztosítható, hogy harmonikusan illeszkedjen a tájba.

Az Anna-rét új kápolnáját Márkus Péter és Kocka Kristóf tervezi (Forrás: hegyvidek.hu)

Nagy változások elé néz a Bakáts tér is, ahol az eddigi aszfaltot új térkő burkolat váltja fel. A templom bejárata előtt egy állandó színpadot is felállítanak, hiszen a tér eddig is kedvelt rendezvényhelyszín volt. Az épület körül új utcabútorokat, ivókutakat és sakkasztalokat is elhelyeznek, valamint a parkolók rovására növelik a zöldfelület arányát. Tavasszal adják át a Podmaniczky utca bő 300 méteres, a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszát. Az új útburkolatra kerékpársávokat is felfestenek, a legjelentősebb változás pedig az lesz, hogy az út legelején, a jobbra kanyarodó sáv helyén egy kisebb teret alakítanak ki.

A Bakáts tér is megszépül az idén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az év második felére készül el a Jókai tér felújítása, amely a Magyar irodalom tereként születik majd újjá. Itt is növelik a zöldfelületet, építenek egy feszített tükrű medencét, zárható játszóteret hoznak létre, illetve az új fantázianévnek megfelelve olvasósarkot is kialakítanak. A nagy mesemondó által létrehozott és az ő nevét viselő svábhegyi Jókai-kertben is fejlesztések várhatók az idén. A Duna–Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő, védett történeti kertben új növényeket ültetnek, valamint madárlest is állítanak. A lerobbant állapotú Steindl-villát pedig teljes körűen felújítják, benne látogatóközpontot, valamint természetismereti előadásoknak és kiállításoknak helyet adó termeket alakítanak ki.

A Jókai tér látványterve (Forrás: terezvaros.hu)

Összegzésként elmondható, hogy fővárosunk szinte minden területen hatalmas változások előtt áll az idén, új épületek születnek, és régóta zajló felújítások érnek véget. Mozgalmas év előtt állunk tehát, szerkesztőségünk pedig hírt fog adni minden egyes eseményről.