Az I. kerület Szentháromság téren álló, egykori Burg Hotel helyén épül fel a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) új konferencia-központja, amelyet a Reisz Ádám vezette Rapa Architects tervez. Az épületet egy 2019. decemberi kormányhatározat alapján vásárolhatta meg a PADME. 

Az egykori diplomataház, a későbbi Burg Hotel épülete 1981-ben készült el, a helyére épül az új konferencia-központ (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A Várnegyed építészeti képe a világháborúban és az azt követő években erőszakkal változott meg a bombázások és a későbbi elbontások miatt. Ez történt a Szentháromság téren, a Mátyás-templommal szemben lévő, Szentháromság tér 7–8. szám alatt ingatlan esetében is – fejtette ki lapunknak Reisz Ádám, a tervezéssel megbízott Rapa Architects vezetője.  

A Burg Hotel telkén a középkor óta több épület is állt. Ahogy korábban részletesen megírunk, a 7-es szám alatt a domonkos nővérek háza kapott helyet, ami 1686 után részben megsemmisült, de a romok felhasználásával két egyemeletes ház is került a területre a XVIII. században. Ezeket egy U alaprajzú épületet létrehozva egyesítették a XIX. században, majd 1870-ben Bárczy Imre egy második emeletet is tervezett az ingatlanra, meghagyva a homlokzat klasszicista stílusát.

A 8-as számú ház túlélte a török időket, de a XVIII. században barokk stílusúra tervezték át. Mindkét házban üzletek működtek az évszázadok során. A II. világháborúban, 1944 decemberében bombatalálat érte az épületeket a mellettük álló, Szentháromság utca 3. számú házzal együtt, 1946-ban elbontották őket. A három épület helyére került 1979 és 1981 között a Jánossy György és Laczkovics László tervezte diplomataház.

A Szentháromság tér 8. szám alatti házat a XVIII. században modernizálták (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Most a Magyar Nemzeti Bank által alapított PADME a tulajdonába került ingatlanon a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusú épületrekonstrukciót akar megvalósítani. Ez a rekonstrukció mégis más, mint a Várnegyedben az alapítvány által eddig megvalósított rekonstrukciók, amelyeknél az eredeti, több évszázados történelmi épület korhű felújítását ötvözték az új funkcióval és a modern belső megoldásokkal – fűzte hozzá Reisz Ádám.

A Szentháromság tér 1875 körül, szemben a Mátyás-templom még az átépítése előtt (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény) 

Mint hozzátette, a Pallas Athéné konferencia-központja esetében a környezetbe illeszkedő homlokzati képet szeretnék visszaállítani, míg magát az épületet belülről a jelen kor és az új funkció követelményeinek megfelelően alakítják ki, ahol a modern és a klasszikus vonalvezetés egy időtálló miliőt hoz majd létre.

A Szentháromság utca 8. szám alatti ház 1941-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A feladatleírásban a korábbi várbeli állapotok visszaidézését, helyreállítását határozták csak meg, de ennek leképezésére szabad kezet kapott az iroda – mondta az építész. A helyszín kapcsán a háború előtti korról áll a rendelkezésre a legtöbb információ, tanulmány, ezért egyértelmű volt, hogy ez az időszak, illetve a fennmaradt dokumentáció nyújt majd alapot a tervezéshez. 

A lebombázott Szentháromság tér 1945-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Ahogy Reisz Ádám kiemelte, a Szentháromság térre házat tervezni óriási megtiszteltetés, ezért igyekeztek a lehető legnagyobb alázattal a feladatra tekinteni. A tervezésben alapvetően a kortárs megközelítés érvényesült, és egy nagyon részletesen kidolgozott, alapos tervdokumentáció született. A leendő funkciót is kiemelten fontosnak tartották a munka során, tehát azt, hogy a PADME központjának korszerű működését, a műszaki, technikai és funkcionális elvárásokat maradéktalanul ellássa majd az épület – tájékoztatta lapunkat a tervező.

Ilyen lesz az új konferencia-központ homlokzata (Forrás: Rapa Architects)

A konferencia-központról megtudtuk, hogy a bejáratot a központi épületben helyezik el, akárcsak az előcsarnokot, de itt alakítják ki a konferenciaterem többszintes előterét is egy modern, elegáns kávézóval. A Szentháromság tér hétköznapjaiban igy sokkal erőteljesebben és nyomatékosabban megjelenik majd az épület, mint a korábban itt álló házak. 

A konferencia-központ a Mátyás-templommal szemben helyezkedik el (Forrás: Rapa Architects)

A részletes belső tervezés, a terek kialakítása azonban még folyamatban van. „Az azonban elmondható, hogy a tervezésénél fontos szempont volt, hogy sem az eredeti, sem a jelenleg ott lévő épületek léptékét semmiképpen ne haladjuk meg sem alapterületben, sem egyéb méretekben. Ebben partner volt a megbízó is, aki az értékes helyszín ellenére elfogadta, hogy a telken a történelmi környezetet tiszteletben tartva a jelenleginél is kisebb összterületű házat építsünk” – mondta Reisz Ádám.

Nyitókép: A Szentháromság tér 7–8. szám alá az építészeti környezethez illeszkedő konferencia-központot tervezett a Rapa Architects (Fotó: Rapa Architects)