Visszaállítják az ELTE és a BME épületének lerombolt kupoláját

A cikk angol nyelvű változata: The demolished dome of the ELTE and BME buildings will be restored

Írta: Pestbuda.hu

2022. január 13. 19:00

Rekonstruálják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szent Gellért téri és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetem téri épületének historikus kupolás tetejét, amelyek a II. világháború pusztításai során semmisültek meg. A rekonstrukció során visszaépítik a kupolához kapcsolódó tetődíszeket, valamint a lerombolt épületszobrászati elemeket is.

A Közbeszerzési Értesítőben a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. mint lebonyolító nyílt pályázatot hirdet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) XI. kerület, Szent Gellért tér 4. szám alatti, úgynevezett Ch épülete, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara V. kerület, Egyetem tér 1–3. szám alatti épülete tetőrekonstrukciójának generáltervezésére. Ahogy mi is megírtuk, a kiemelten közérdekű beruházásról a kormány 2020 novemberében rendelkezett.

Mint az Értesítőből tudható, a BME épületén a Szent Gellért tér felőli, csatlakozó magastetőket is beszámítva összesen 437 négyzetméternyi alapterületű historikus épületelemet rekonstruálnak. A kupolát és a hozzá kapcsolódó tetődíszeket, díszes tetőfelépítményt az eredeti, vagyis a háborús rombolásokat megelőző állapotba állítják vissza. Rendelkezésre állnak korabeli dokumentumok, fotográfiák, ezek alapján megállapítható a tető külső megjelenése, formája, geometriája.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ch épülete a Gellért téren (Fotó: bme.hu)

A nyertes ajánlattevőnek meg kell terveznie továbbá az épületben található laboratóriumok tetőtérben átmenő kiszellőzését, mégpedig olyan módon, hogy a tetőrekonstrukció kivitelezése során és azt követően is a laboratóriumok folyamatosan szellőzzenek.

A teljes kupolát visszaállítják a tetőrekonsturkció során a BME épületén (Forrás: bme.hu)

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara  Egyetem téri épületének historikus tetőzetét is rekonstruálják a kiírás szerint. Ennek során a generáltervezőnek figyelembe kell vennie az Egyetem tér felőli, 1200 négyzetméteres kupola és az ahhoz kapcsolódó manzárd tetőidom, valamint a tetődísz, a díszes tetőfelépítmény háborús sérüléseket és a későbbi rombolásokat megelőző külső állapotát. Itt is rendelkezésre állnak korabeli dokumentumok, fotográfiák, amelyek a tervezés alapjául szolgálnak.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának épülete az Egyetem téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mindkét épület esetében feladat a két irányban görbült felületű tetőidom megtervezése, annak héjalása, díszműbádog elemek, továbbá díszműbádog tagozatok, valamint díszműbádog ornamentika és figurális elemek tervezése, jelzi a kiírás. A természetes palafedésű tetőidomok, az épületszobrászati (kő, műkő, gipsz vagy kerámia) elemek rekonstrukciójának tervezése ugyancsak a munkák része lesz.

A Budapesti Tudományegyetem (ma ELTE ÁJK) épülete 1900-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyes tanszékeinek helyet adó kémiai vegytani, úgynevezett Ch-pavilont Czigler Győző tervezte. A campus első épülete egyfelől meghatározta a Gellér tér arculatát, de Czigler Győző építészeti nyelvét is hűen mutatja – olvasható a BME tájékoztatásában.

Az építkezés 1902–1904 között zajlott, Czigler a kupolát imitáló faszerkezetű tetőfelépítményt a Gellért tér felőli hatás fokozására tervezte. A kupola a II. világháború során súlyosan megsérült, és később sem állították helyre.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Egyetem téri négyszintes neobarokk palotáját Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond, Szkalnitzky Antal, Wéber Antal és Lippert József tervezte a mellette álló templomépület stílusához igazítva. A kupola ugyancsak elpusztult a II. világháború során, és visszaállítása máig váratott magára.

Forrás: Közbeszerzései Értesítő, Pestbuda.hu, bme.hu, elte.hu, 

Nyitókép: Mindkét egyetemi épület lerombolt kupoláját visszaépítik, a generáltervezésre most írt ki közbeszerzési eljárást a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. (Fotó: bme.hu, elte.hu)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon dicséretes! A két leghiányzóbb kupola a Fonciere palota kupolája az Andrássy út elején, és természetesen a Budai vár kupolája. Remélem azok is visszaépülnek!


Szerintem mind a BME mind az ELTE epuletet el kene bontani es mind a ketto helyere a diplomata hazat kene meretaranyosan felepiteni. Vagy a Jozsef Attila lakotelepet.
Viccet felreteve jo kezdemenyezesnek tartom, es remelem hogy felkeszul a fonciere palota...


A Szent Gellert ter Budapest talan maig legszebb hidfo tere. Volt jo nehany, de mindet elbarmoltak. Ez az egy amelyik leginkabb megorizte arculatat, de regi fenyet csak ugy kaphatna vissza, ha minden epuletet rekonstrualnak. A teret negy palotaszeru haz zarja kozre, eredetileg mindnek voltak kupolai, ma egynek van. Ha mar az egyetem epuletere visszateszik akkor a masik ket epuletre is erdemes lenne egyuttal. Nekem enelkul tovabbra is hianyerzetem lesz.
A ket vamszedohazat sem artana vegre visszaepiteni ha mar a pesti oldalon megmaradtak. Mar csak a szimmetria kedveert is.


A II. világháború előtt Budapest a kupolák, tornyok városa volt. A háborús pusztítás után ezek jelentős része elpusztult, s elsősorban ideológiai, másodsorban költség megfontolásokból nem épültek vissza.
Jó lenne, ha a két egyetemi kupola visszaépítése követendő példát adna más régi kupolák, tornyok visszaépítésére. Ténykérdés, ezen eltűnt kupolák alatti épületek jelentős része ma már társasházként funkcionál, s ebből fakadóan irreális lenne azt elvárni, hogy régi kupoláját egy társasház teljesen önerőből vissza tudná/akarná építeni. Jó lenne, ha akár a Steindl Program keretében, akár egy teljesen független program keretében kidolgozásra kerülne egy a budapesti kupolák, tornyok visszaépítését támogató koncepció!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó