A Közbeszerzési Értesítőben a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. mint lebonyolító nyílt pályázatot hirdet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) XI. kerület, Szent Gellért tér 4. szám alatti, úgynevezett Ch épülete, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara V. kerület, Egyetem tér 1–3. szám alatti épülete tetőrekonstrukciójának generáltervezésére. Ahogy mi is megírtuk, a kiemelten közérdekű beruházásról a kormány 2020 novemberében rendelkezett.

Mint az Értesítőből tudható, a BME épületén a Szent Gellért tér felőli, csatlakozó magastetőket is beszámítva összesen 437 négyzetméternyi alapterületű historikus épületelemet rekonstruálnak. A kupolát és a hozzá kapcsolódó tetődíszeket, díszes tetőfelépítményt az eredeti, vagyis a háborús rombolásokat megelőző állapotba állítják vissza. Rendelkezésre állnak korabeli dokumentumok, fotográfiák, ezek alapján megállapítható a tető külső megjelenése, formája, geometriája.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ch épülete a Gellért téren (Fotó: bme.hu)

A nyertes ajánlattevőnek meg kell terveznie továbbá az épületben található laboratóriumok tetőtérben átmenő kiszellőzését, mégpedig olyan módon, hogy a tetőrekonstrukció kivitelezése során és azt követően is a laboratóriumok folyamatosan szellőzzenek.

A teljes kupolát visszaállítják a tetőrekonsturkció során a BME épületén (Forrás: bme.hu)

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara  Egyetem téri épületének historikus tetőzetét is rekonstruálják a kiírás szerint. Ennek során a generáltervezőnek figyelembe kell vennie az Egyetem tér felőli, 1200 négyzetméteres kupola és az ahhoz kapcsolódó manzárd tetőidom, valamint a tetődísz, a díszes tetőfelépítmény háborús sérüléseket és a későbbi rombolásokat megelőző külső állapotát. Itt is rendelkezésre állnak korabeli dokumentumok, fotográfiák, amelyek a tervezés alapjául szolgálnak.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának épülete az Egyetem téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mindkét épület esetében feladat a két irányban görbült felületű tetőidom megtervezése, annak héjalása, díszműbádog elemek, továbbá díszműbádog tagozatok, valamint díszműbádog ornamentika és figurális elemek tervezése, jelzi a kiírás. A természetes palafedésű tetőidomok, az épületszobrászati (kő, műkő, gipsz vagy kerámia) elemek rekonstrukciójának tervezése ugyancsak a munkák része lesz.

A Budapesti Tudományegyetem (ma ELTE ÁJK) épülete 1900-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyes tanszékeinek helyet adó kémiai vegytani, úgynevezett Ch-pavilont Czigler Győző tervezte. A campus első épülete egyfelől meghatározta a Gellér tér arculatát, de Czigler Győző építészeti nyelvét is hűen mutatja – olvasható a BME tájékoztatásában.

Az építkezés 1902–1904 között zajlott, Czigler a kupolát imitáló faszerkezetű tetőfelépítményt a Gellért tér felőli hatás fokozására tervezte. A kupola a II. világháború során súlyosan megsérült, és később sem állították helyre.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Egyetem téri négyszintes neobarokk palotáját Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond, Szkalnitzky Antal, Wéber Antal és Lippert József tervezte a mellette álló templomépület stílusához igazítva. A kupola ugyancsak elpusztult a II. világháború során, és visszaállítása máig váratott magára.

Forrás: Közbeszerzései Értesítő, Pestbuda.hu, bme.hu, elte.hu, 

Nyitókép: Mindkét egyetemi épület lerombolt kupoláját visszaépítik, a generáltervezésre most írt ki közbeszerzési eljárást a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. (Fotó: bme.hu, elte.hu)