A mai Magyar Közlöny szerint a Magyar Állam él elővásárlási jogával, és megvásárolja az egykori Istenszeme fogadó helyén álló, a XII. kerület Szilassy út 3. szám alatti Haggenmacher-villát. Erről a 1013/2022. (I. 25.) határozatban döntött. 

Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán azt közölte, hogy a villa évek óta elhagyatottan áll. „A polgárok szívükön viselik Buda értékeit. Most az Istenszeme fogadó megmentéséért alakult ki páratlan összefogás: a helyi értékeink sorsáért aggódó civilek, lokálpatrióták, több önkormányzati képviselő és jómagam is felemeltük szavunkat a műemlék villa és hajdan csodálatos parkja megmentéséért" – írja az államtitkár.

A Haggenmacher-villa évek óta pusztul (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

Fürjes emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi Bizottsága tavaly novemberben döntött a műemlék eladásáról, és már alá is írták az adásvételi szerződést. „Ha a Haggenmacher-villa magántulajdonba kerül, az új tulajdonos üzleti célra, profitszerzésre használná – a budai közösség beleszólása nélkül” – jelentette ki.

Azt is kiemelte, hogy a műemlék eladásának szándéka óriási felháborodást váltott ki a Hegyvidéken. Mint jelezte, Karácsony Gergely főpolgármestertől a múlt héten tájékoztatást kért az eladásról, és felhívta a figyelmét a Magyar Állam elővásárlási jogára.

A villát Haggenmacher Károly építtette 1884 és 1885 között (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

Az államtitkár kiemelte, hogy az 508 millió forintért megvásárolandó ingatlan köztulajdonban marad, és gondos műemléki felújítást követően csak közösségi célokra lehet majd hasznosítani. Mint hozzátette, a későbbiekben sem lehet üzleti alapon értékesíteni.

A villa elődje Johann Karl von Stettner udvari tanácsos majorságán épült, és már az 1760-as években vendégfogadó működött benne. A fogadó a közeli tengerszemre emlékeztető tavacskáról, az Istenszeme-tóról kapta a nevét. A kis tavat a közeli Disznófő-forrás vize táplálta. A vendéglőt kezdetben németül „Zum Auge Gottes” néven ismerték, majd elterjedt az „Istenszeme” elnevezés.  A vendégfogadó a kirándulók egyik kedvelt helye volt a XIX. század első felében.

A zugligeti fogadóban tartózkodott Kossuth Lajos 1837 májusában. Ahogy feljegyzéseiben is írta 1837. április 6-i dátummal: „előpénz a zugligeti nyári lakásra 7 forint 30 krajcár”, április 23-án már a következőt írta: „ekkor kimentem a hegybe”. Május 5-re virradóra itt fogták el és tartóztatták le Kossuthot. Az eseményre ma emléktábla utal.

Kossuth Lajos elfogására emlékeztet a tábla (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

A villa melletti tóban fürödni is lehetett, sőt télen ide jártak korcsolyázni a környékbeliek. (A kis tó mára sajnos elmocsarasodott, kiszáradt.)

A villa 1846-ban leégett, de helyreállították. 1860-ban Haggenmacher Károly lett a tulajdonos, aki 1884 és 1885 között egy teljesen új villát építtetett az addigi helyére. A hatalmas és egykor gyönyörű parkot ő alakíttatta ki, ebben az időben ültették a tó partjára a gesztenyefákat is.

Az épület 1968-ban (Fotó: hegyvidekiujsag.hu)

Haggenmacher örökösei 1941-ben a fővárosnak adták az ingatlant egy csere keretében. 1949-től a Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola, valamint egy kis Kossuth Múzeum működött a falai közt. 1990-ben a gyermekotthon és a múzeum is kiköltözött a házból. Azóta hasznosítás nélkül áll, noha 2001-ben műemléki védelmet kapott.  

A tervek szerint az állami tulajdonba kerülő épület közösségi felhasználásáról a lakossággal együtt kívánnak dönteni, a tervezésbe bevonják a helyi önkormányzatot és természetesen a budaiakat is.

Nyitókép: A Haggenmacher villa a budaiaké marad, közösségi felhasználásra szánják (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)