Ilyen lesz az új józsefvárosi sétány

A cikk angol nyelvű változata: This will be the new promenade in Józsefváros

Írta: Pestbuda.hu

2022. február 2. 16:00

Várhatóan tavasszal megkezdődik egy új gyalogosbarát sétány kiépítése a Józsefvárosban, a Rákóczi téri vásárcsarnok környezetében. Az ígéretek szerint több teret kapnak majd a gyalogosok, játszóteret építenek, és fákat ültetnek. Elkészült a látványterv, mutatjuk.

A VIII. kerületi Déri Miksa utca rendezésének terve 2018-ban született meg, erre az önkormányzat el is nyerte a támogatást Budapest Főváros TÉR-KÖZ 2018 pályázatán.  A cél egy olyan gyalogos- és kerékpárosbarát utca kialakítása volt, amely új zöldfelületeivel, igényes utcabútoraival és rendezett környezetével a térség új „főutcájaként” születhet újjá.

A koncepció arra fókuszált, hogy az utca használhatósága, a térérzet jelentősen átalakuljon, a gyalogosok számára szélesebb közlekedési terület, a zöldfelületek kialakításával pedig árnyasabb környezet jöjjön létre. Ehhez az önkrományzat el is készíttette a terveket a Korzó Stúdióval.

Az új kerületi vezetés 2020-ban módosította az elképzeléseket, és ennek mentén folytatódott a tervezés. A fejlesztés célja immár, hogy gyalogosbarát sétány jöjjön létre a Déri Miksa utca Nagy Fuvaros és Fecske utca közötti szakaszán – tudtuk meg a jozsefvarosujsag.hu-ról.

Ilyen lesz a Déri Miksa utca az átalakítást követően (Forrás: megujuloderiutca.hu)

Az új sétányt közösségi tervezés alakította. A helyszínen lesz napos és árnyas kert, sakkasztal, párakapu és ivókút. A játszótér mellett egy csőszház épül, hogy biztonságosabb és még jobban használható legyen a tér. Ezenkívül egy mosdó is helyet kap a területen, a játszótér egy része pedig kondiparkká változik. Szintén a lakók kérésére a csőszház mellett kialakítanak egy lugast is, amely közösségi találkozóhelyként szolgál majd – írja a megujuloderiutca.hu oldal. 

A látványterv szerint így néz majd ki a sétány (Forrás: megujuloderiutca.hu)

A munkálatok során 59 fát is ültetnek majd. Fontos szempont volt még, hogy olyan köztér jöjjön létre, amely a klímaváltozás hatásaira is hosszú távú megoldásokat kínál. A csapadékvíz egy részét a zöldfelületekre vezetik, ezzel növelve a talaj vízháztartását, amely párologtatásával hűti a várost, és csökkenti az öntözés szükségét.

A kivitelezés várhatóan 2022 tavaszán kezdődik. 

Nyitókép: Gyalogosbarát sétány jöjjön létre a Déri Miksa utca Nagy Fuvaros és Fecske utca közötti szakaszán (Forrás: megujuloderiutca.hu) 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Bármennyi fát ültetnek, akármilyen új létesítményt adnak át, a nyócker, az nyócker marad. Ennek a városrésznek a lakói azok, akik miatt nappal sem kívánkozik senki ezeken a helyeken sétálni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó