Megnéztük az új Néprajzi Múzeumot – Tavasszal adják át az épületet

A cikk angol nyelvű változata: The new Museum of Ethnography will be handed over in the spring

Írta: Bodó Péter

2022. február 6. 9:00

A Városligetben az utóbbi időben hatalmas változások történtek, melyeknek még nincs vége. A Műcsarnok mögötti hatalmas parkoló helyét egy lenyűgöző épület, az új Néprajzi Múzeum foglalta el. Nemcsak roppant méreteivel, hanem formájával is felhívja magára a figyelmet – teszi mindezt úgy, hogy közben tiszteletben tartja a környezete parkos jellegét. Tavasszal bárki felmehet majd az épület tetejére is, most egyelőre csak az érdeklődők szűkebb körének nyílt erre lehetősége.

A Néprajzi Múzeum új épülete nem véletlenül nyert már a tervezés fázisában is rangos díjakat – előbb Európa, majd a világ legjobb középületének választották –, valóban szenzációs alkotásról van szó. Gyakorlatilag újraalkotja a tetőkert fogalmát, az ugyanis egy parkká avanzsál, így illeszkedve a Városliget szövetébe.

A Néprajzi Múzeum új épülete a Dózsa György út felől (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Az épület megvalósítására a Liget Budapest Projekt keretén belül 2016. április 6-i határidővel hirdettek nemzetközi tervpályázatot, melyen a magyar NAPUR Architect építésziroda diadalmaskodott. A siker kulcsát az jelentette, hogy az épület 60%-át a térszint alatt helyezték el, az épület közepe teljesen a felszín alá bukik, így a Városligeti fasor torkolatában álló forradalmi emlékművet sem érintette az építkezés. Itt nyílt egyébként a Liget történelmi bejárata is, ami tehát továbbra is megmarad, sőt az épület két, földből kinövő tömbje még hangsúlyozza is a kapu jelleget. A tengelyesen szimmetrikus traktusok is illeszkednek a környezetükhöz, csupán 22 méterre emelkednek, így összhangban állnak a Dózsa György út szemközti oldalán álló épületek párkánymagasságával.

Az épület közepe a felszín alá bukik (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Nem is a magassága, hanem a hossza az igazán tekintélyt parancsoló: 300 méteres – ahogyan Ferencz Marcel vezető tervező a bejáráson elmondta, kevés ilyen épület található az országban. Erre azonban szükség is van, hiszen a Múzeum hatalmas gyűjteményének és a modern muzeológiai elvárások szerint berendezett kiállítótereknek igen nagy helyre van szükségük. Ez végre adott lesz: az új épület 33 000 négyzetméter alapterületű, két szint a föld alatt, a földszinttel együtt pedig három szint a felszínen húzódik. A szintek egyenként négy méter magasak. Az állandó kiállítások 4500 négyzetméterrel, az időszakiak pedig 2500 négyzetméterrel gazdálkodhatnak majd, ezenkívül helyet kapott az épületben gyerekmúzeum, könyvtár és konferenciaterem is.

Ferencz Marcel vezető tervező a tetőn nyíló bejáratnál (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Ráadásul azok is élvezhetik majd az épület adta lehetőségeket, akik be sem lépnek: az épület tetején ugyanis pihenőparkot alakítottak ki,amely középről mindkét irányba enyhén emelkedik, az említett 22 méteres magasságig. A födémre 60 centiméter vastag földréteget hordtak fel, melyet befüvesítettek, és bokrok is színesítik a látványt. Bizonyos helyekre – például a liftaknák fölé, ahol a födém egyenes – ennél jóval több földet kellett felhordani, így a talaj mélysége itt már fák ültetését is lehetővé tette.

Az épület tetején még a fák is nagyra tudnak nőni (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A parkosított területet minden oldalról lépcsők fogják körül és vezetnek fel az épület felső éleire, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra. A lépcsőfokok a vízelvezetés érdekében valójában bordázott rácsok – rajtuk keresztül lelátni a földig –, és hogy kényelmesebb legyen a közlekedés, 15 fokos szögben emelkednek, összhangban a közrefogott parkkal.

Az épületet körülfogó rácsos lépcső (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Az épületet üvegfalú, ez azonban csak közelről látszik – távolról nézve az a szürke fémháló rács dominál, amelyen a funkcióra utalva 20 magyar és 20 külföldi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazása jelenik meg. Egészen közel kell menni ugyanakkor ahhoz is, hogy megfigyelhessük ezeknek az alakzatoknak az alkotóelemeit: néhány centiméteres fémkockák emelkednek ki – összesen közel félmillió – a rács felületéből, a képek analógiájára tulajdonképpen pixeleknek nevezhetők.

A hálós rácsot fémkockákból álló motívumok díszítik (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Bejárat mindkét épülettömbbe a Városliget felől nyílik, ugyanakkor a parkosított tetőről is be lehet jutni, egyenesen az emeletre. Alul pedig mélygarázst is kialakítottak, ahová a Damjanich utca felől lehet behajtani.

A mélygarázs bejárata (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Az épületnek a fizikai, kézzel fogható előnyein túl fontos eszmei mondanivalót is tulajdoníthatunk. Egy olyan térnek ad új és végre modern értelmet, amely magán viselte a XX. századi történelem minden nyomát. A Városligetet nyugatról határoló egykori Aréna – ma Dózsa György – út mellett 1951-ben a Regnum Marianum-templom felrobbantásával hozták létre a Felvonulási teret, melynek közepét Sztálin elvtárs magas pódiumon álló szobra foglalta el 1956. október 23-ig. Miután azt a forradalom során ledöntötték, csak maga a tribün maradt meg, illetve a tér két végén Lenin és a Tanácsköztársaság emlékműve volt hivatott a szocialista eszméket hirdetni. A téren tartották az ünnepi felvonulásokat, egyébként pedig parkolóként szolgált. A rendszerváltás után sem történt érdemi változás, csupán annyi, hogy 2006-ban Ötvenhatosok terére keresztelték át.

A Felvonulási tér parkolóként is szolgált (Forrás: Fortepan/Képszám: 50136)

A Városliget megújításának részeként döntés született a tér észszerűbb hasznosításáról, melynek értelmében a Néprajzi Múzeum új épülete kapta meg a hatalmas területet. A Múzeum több mint 250 000 darabos gyűjteménye ugyanis 1973 óta a Kúria Kossuth téri épületében nyomorgott, múzeumi célokra teljesen alkalmatlan körülmények között. Pedig Európa egyik első etnográfiai kollekciójáról van szó, amely 1872-ben alakult, ráadásul célja nemcsak a magyar, hanem a távoli népek kultúráinak bemutatása is. 1896-ban éppen itt, a Városligetben megrendezett Ezredéves kiállításon láthatta először a nagyközönség a gyűjtemény legérdekesebb darabjait.

Rutén ház Bereg vármegyéből, az Ezredéves kiállításon (Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Klösz György fényképei. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.09.191)

A Néprajzi Múzeum leendő épületén egyelőre még gőzerővel dolgoznak kívül és belül is. A tervek szerint azonban március végére elkészül, és április elejétől megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. De a tetőről azok is élvezhetik majd a tavaszi napsütést, akik nem jutnak be az épületbe.

Nyitókép: A Néprajzi Múzeum új épülete a Dózsa György út felől nézve (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Összesen 13 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Na tessék, a facebookon már megint kezdődik a fanyalgás. Egyesek szerint egy ronda betonkocka az egész. Ha szecessziós vagy historizáló stílusban épült volna meg, akkor ugyanezek tuti azt mondanák, hogy giccses. Mások szocreált vélnek felfedezni benne, ami meg egészen más, tehát még a fogalmakkal sincsenek tisztában. Kifejezetten ötletes, hogy fel lehet majd sétálni a tetejére. A helyén lévő parkolónál és az azóta már elbontott, szintén nem két fillérből épített, évekig nem funkcionáló homokóránál és a fekáliától bűzlő hírhedt vaskefénél (mondjuk ez megmaradt, de rendbetették ezt is) mindenképpen jobb.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. február 6. 13:15
Sándor | 2022. február 17. 21:23

A harmadik mondataval tokeletesen egyetertek:). Az en panaszaim az epulettel es a kornyezetevel kapcsolatban: 1) az eredeti latvanyterveken a pixel-motivum aranyszinu volt. Miutan a valosagban az epulet szinevel megegyezo szurke lett, tavolrol igy ezek a mintak nem is kivehetoek, es ez egesz igy ugy nez ki mintha a fortelmes (nem szocreal hanem kadarista panel kinezetu) Duna Arenat valaki megnyujtotta volna mint egy ragogumit es a kozepe lesullyedt volna a fold ala, ugy hogy most csak a 2 szele all ki. 2) az epulet kore megint a legigenytelenebb nem is diszko hanem terko lett lerakva... Felreertes ne essek, meg igy is sokkal jobb mint ami elotte volt, de egyszeruen nem ertem, hogy mi miert valasztjuk mindig az igenytelenseget. Bar tudom, minden ami nem igenytelen, az mar giccses ebben az orszagban...:(

Válaszok:
füleky01 | 2022. február 6. 14:47

A többi pályaművet elnézve (https://444.hu/2016/05/17/a-du..) ezek a szépséghibák - melyeket magam sem vitatok - egyáltalán nem bántóak. Viszont engem egyáltalán nem emlékeztet a Duna Arénára, szerintem ez az épület attól mérföldekkel jobb.


Nem a kedvenc épületem a liget projectben, de legalább a Kúria visszanyerheti eredeti funkcióját.


Természetesen a cikk az egekbe magasztalja az épületet, mely ugyan még nem készült el teljesen, de e héten volt ’szerencsém’ látni a betonmonstrumot, amit a hatalom Néprajzi Múzeum címszóval - a budapestiek megkérdezése nélkül - fájó sebként a Városliget szélére felhúzatott. Így most a Dózsa György út (leánykori nevén: Aréna út) néhai bérvillái és annak lakóik ezzel a – leginkább síugró sánchoz hasonlító – betonkolosszussal kénytelenek nap mint nap farkasszemet nézni.


Nem véletlen, hogy a Duna Arénára hajaz, hiszen azt is Ferenc Marcel tervezte. Úgy látszik az építész úr nem tud elszakadni a szürke színtől. Valóban az épület formája érdekes, akár még egy szép épület is kijöhetett volna belőle, ha a látványterveken szereplő arany színben épül meg. Ez is olyan, mint a Clark Szálló, amely a látványterveken szereplő, környezethez illő bézs szín helyett, végül ronda lila színben valósult meg. Ez az épület is elsősorban a szürke szín miatt lehangoló. Egy fokkal jobb csak a Duna Arénánál, amely Budapest legrondább épülete címre pályázhat.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. február 8. 10:34

Nekem az épület tetszik a maga nemében. Csak azt érzem képmutatásnak kicsit, hogy amikor a várban lévő modern épületekről van szó, akkor például itt is buldózerért kiáltanak sokan, mert, hogy nem odavaló, tájidegen, utálatos gyűlöletes, beton, meg amiatt, mert az előző rendszerben épült stb. De amikor arról van szó, hogy a Városligetbe a Hősök-tere, Műcsarnok és a régi, patinás polgárházak közé beékelnek egy gigászi, modern, betonkolosszust, csak azért mert azt az orbán-mészaros tandem építtette, az már szükséges, kívánatos, gyönyörű, teljesen odavannak érte a fanyalgók akik a diplomata-ház, teherelosztó lebontásáért drukkoltak.


Szintén fb-n írják többen, hogy megint mennyi pénz megy a semmire. Halkan megjegyezném, hogy a Gyurcsány-kormány által megálmodott kormányzati negyedre is mentek a milliárdok, és úgy, hogy ott egy kapavágás sem történt!
https://www.napi.hu/magyar-gaz..

https://www.blikk.hu/aktualis/..

Válaszok:
Sándor | 2022. február 17. 21:29

Erdekes, hogy az ettol kb. szaz meterre allo Mucsarnokon meg mertek arany festest alkalmazni. Ha valaki egy ilyen, magyar szinten meresz es formabonto epulettel all elo, akkor miert goldolja hirtelen ugy a vegen hogy a latvanyterveken szerepelo arany festes mar tul sok lenne...??

Válaszok:
persona | 2022. február 9. 21:12

Apropo Mucsarnok. Mi a fenenek kell megint felujitani egy vagyonert mikor a rendszervaltas ota mar atesett egy teljeskoru felujitason?!
Ami a fonti epuletet illeti, nyilvan nem tetszhet mindenkinek, de legalabb nem egy korabbi sokkal szebb epulet helyere lett folhuzva ellentetben egy rakas modern epulettel.
Egyebkent szerintem ha a kornyezete kizoldul sokkal jobban fog kinezni mert az megtori majd a nagy szurkeseget.


A fekáliától bűzlő Vaskefe azért bűzlik, mert eleve arra készült, hogy hmm. szóval megtrágyázzák. Szeretném aláhúzottan hangsúlyozni, hogy minden kupac ürülék értékesebb, mint maga a Vaskefe.


Nézd kérlek a gyurcsány-féle kormányzati negyed beteg elgondolásaival szemben itt valódi törekvés van. A Budavári Palotából csinálni kormányzati negyedet, hiszen eleve hatalmi célokra emelt épületekről van szó.


A Néprajzi Múzeum építészei a Napur Architect Kft.-ben létrehoztak egy arctalan valamit, ami nem illik a környezetéhez, és semmi köze a népművészethez. Az új Néprajzi Múzeum olyan, mint egy óriási nagy beton, vas, és üveg tárolódoboz, amit egy hatalmas automata gépen készítettek gépek számára a minimalista négyzetidiotizmus jegyében. Hiányzik róla minden, ami Budapest korábbi épületeit emberivé teszi. Hiányzik mindaz, amiért a turisták milliói látogatnak Budapestre.
Hauszmann Alajos, Ybl Miklós, Lechner Ödön és a hasonló városképmeghatározó építészek szellemétől teljesen idegen. Semmibe veszi a közelben lévő épületek stílusát, arányait, ezért a saját környezetétől is idegen. Olyan, mint egy hivalkodó kakukkfióka, amelyik csak önmagát tűri meg és minden mást kitúr maga mellől.

A Nemzeti Szinházat a Blaha Lujza téren, és sok hasonló értékes épületet Budapesten nem kellett volna lebontani. Az ilyen épületeket pedig nem kellett volna megépíteni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó