Mint ahogyan mi is megírtuk, a településkép védelméről szóló rendelet módosítását tervezi a Fővárosi Önkormányzat. A védett épületek, épületegyüttesek listájára olyanok is felkerülhetnek a módosítás nyomán, amelyek a 20. században, akár a század derekán épültek, de ma már hozzátartoznak Budapest arculatához.

Mészöly utca 7. szám alatti társasház (fotó: googlemaps.com) 

Újbudán a szakmai feltárómunka alapján hét épületet javasol a főváros helyi védelemre. Három közülük a két világháború között épült: a Miskolczy László tervezte, 1928–1930 között épült Kelenhegyi út 27. alatti lakóház, a Mészöly utca 7. alatti, 1933-ban épült, Padányi Gulyás Jenő által tervezett társasház. A harmadik a mai Meredek utca 38. szám alatti, részben a Bauhaus jegyeit mutató villa, amit Vécsey Jenő cukrászdatulajdonos épített magának 1940-ben. 

A Meredek utca 38. szám alatti Vécsey-villa (fotó: ujbda.hu)

Tervezője Benkhard Ágost volt, aki egyebek közt a Jászai Mari téren található parlamenti képviselői irodaház kialakításában is részt vett. Ebben a házban élt az 1950-es évek közepétől haláláig Noel H. Field kommunista kém, akit több kelet-európai koncepciós perben, köztük a Rajk-perben is felhasználtak. Őt Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke követte a házban, majd a rendszerváltás után Szűrös Mátyás, az MSZMP egyik vezető politikusa birtokába került az immár privatizált villa. Az 1990-es évek végére leromlott állapotú épületet mára felújították. 

A Váli utca 6. szám alatti modern épület (fotó: googlemaps.com)

A fővárosi tervezet a többi, védelemre jelölt újbudai épületet a konszolidáció korszakának modern építészete alá sorolta be. Ide tarozik Újbuda-központban a Fehérvári út és az Eszék utca sarkán álló, 1959–60-ban épült lakóház, amelyért tervezője, Gulyás Zoltán Ybl-díjat kapott. Ugyancsak védelem alá kerülhet az 1962–64 között épült egykori Beloiannisz Híradástechnikai Gyár ikonikus tömbje, Arnóth Lajos és Szendrői Jenő munkája.

A Vertesz-irodaház (forrás: mtak.hu)

Védettségre méltónak találták a szakértők az 1963-ban átadott, Rimanóczy Jenő tervezte hajdani Vertesz-irodaházat is a Fehérvári út 108–112. szám alatt. A listán szerepel a Váli utca 6. alatti, Kiss Imre jegyezte társasház, amely 1971-ben épült, így a legfiatalabb a modern épületek sorában. Védelemre érdemesnek ítélt épületekre a lakosság is tehet majd javaslatot egy konzultációs folyamat során. 

Forrás: ujbuda.hu

Nyitókép: A Beloiannisz Híradástechnikai Gyár épülete 1969-ben (forrás: Fortepan/Főfoto/Képszám: 208505)