Közel száznyolcvan budapesti épület helyi védettség alá vételét tervezi a Fővárosi Önkormányzat, melyeket a továbbiakban az építészeti örökség részeként kellene megóvni, használni. Ezek jó része 1945 és 1980 között épült.

A védetté nyilvánításra – miként az előterjesztésben olvasható – az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ad felhatalmazást. A településkép védelméről szóló 30/2017-es önkormányzati rendelet pedig lehetőséget ad arra, hogy a kezdeményezésre induló védetté nyilvánítási eljárás mellett az építészeti örökség speciális szakmai szempontok szerinti feltárása és számvabétele alapján igazoltan értékes épületek helyi védelmet kapjanak, s az önkormányat szerint számos ilyen épület van Budapest-szerte. 

A Hilton modern épülete, amely helyi védelmet kapna (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

A most kihirdetett, közel 180 létesítmény között található egyebek között a Déli pályaudvar főépülete, a Hess András téri Hilton szálló épülete, a Szentháromság tér 7–8. szám alatti egykori diplomataház melyről a napokban írtunk, és ahova a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány konferencia-központja épül részleges épületrekonstrukcióval , a budai Várban a háború után elbontott házak helyére épült összes lakóépület, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút állomásépületei, a II. kerületi Körszálló vagy a Fehérvári úti VERTESZ irodaház.

Helyi védelmet kapna továbbá az 1950-es, 60-as évek fordulóján született Óbudai Kísérleti Lakótelep, valamint a Fiastyúk utcai lakótelep épületei és a Lehel utcai kislakótelep.  A védelemre javasolt épülete többsége lakóépület, de vannak közöttük egészségügyi létesítmények, volt pártszékházak a II. kerületben és Csepelen, ipari létesítmények, bisztró, iskola, egykori munkásszálló Csepelen és az 1897-ben épült Hevesi Sándor téri Magyar Színház 1966-ban befejeződött átépítése is. A tervezetben a védendő házak között a háború után épült modern épületek is találhatók. A mostani módosítás az I., II., III., V., VII., VIII., XI., XII., XIII., XIV., XV. XVI., XVIII., XXI. kerületeket érinti.  

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút állomásépületeit is levédenék (Fotó: hegyvidek.hu)

A Déli pályaudvar főépülete 1975-ben (Fotó: Fortepan/Uvaterv)

Az előterjesztés mellékletében olvashatjuk, hogy a rendelet fő célja „a Budapest városképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása”.

Az indoklás szerint „a védelem alá helyezéssel megakadályozható az építészeti értékek bontása és azok a beavatkozások, amelyek az építészeti értékek érvényesülését zavarnák. A védetté nyilvánításra javasolt épületek megőrzése a városkép alakulására kedvező hatással lehet” – olvashatjuk a Fővárosi Önkormányzat honlapján közzétett dokumentumban.

A teljes Óbudai Kísérleti Lakótelep is helyi védelem alá kerülne (Fotó: mapio.net)

Miként Erő Zoltán, Budapest főépítésze közleményében leírta, a Várostervezési Főosztály az egész fővárosban vizsgálatot tart annak érdekében, hogy melyek azok az ingatlanok, melyek védelemben még nem részesültek, de érdemesek rá. 

A védetté nyilvánítással kapcsolatban lakossági fórumot is tartanak, ahol a szakmai vizsgálatok eredményeit bemutatják az érdeklődőknek.

A lakossági fórum január 20-án, 15 órakor lesz a Városháza dísztermében (Budapest, V. kerület, Városház utca 9-11. I. emelet), a rendezvényen részt venni szándékozóknak e-mailben, levélben vagy az önkormányzat ügyfélszolgálatán kell jelentkezniük.

Nyitókép: A Hilton szálló nem sokkal az átadása után, 1979-ben (Fotó: Fortepan/ETH Zürich)