Közbeszerzési eljárást írtak ki a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) székhelyéül szolgáló Károlyi-palota (V. kerület, Károlyi utca 16.) részleges belső felújítására, valamint a múzeumi kiállítóterek akadálymentesítésére. A műemléki védelem alatt álló épület földszintjét  719,86 négyzetméteren, az emeletet pedig 1010,48 négyzetméteren állítják helyre.

A munkálatok három területre koncentrálnak, így a cél a közönségforgalom javítása, új kiállítási területek létrehozása (a meglévők helyrehozatala), valamint az intézmény akadálymentesítése. A közönségforgalom javítása során restaurálják a kapualjat, és ahhoz kapcsolódóan utcai kommunikációs felületeket alakítanak ki. A  pénztár, ruhatár, nyílástakarások kibontása után visszaállítják a 2000-es felújítást megelőző térszerkezetet. 

A Károlyi-palota belső tereit állítják helyre (fotó: pim.hu)

A tervek szerint a díszlépcsőház oldalfalán egy korábban meglévő nyílást is visszaállítanak, a díszlépcső pihenője alatt pedig egy folyosót nyitnak. A munkák része lesz egyebek közt az első emeleti kiállítóterületek felújítása, válaszfalazatok bontásával új terek kialakítása, valamint a meglévő, értékleltárban nem szereplő padló- és falburkolatok bontása is.

Az akadélymenetesítés során a beépített légudvarban egy 8 személyes, kerekesszékes közlekedésre alkalmas felvonót helyeznek el. A padló süllyesztésével a felvonó előtti területek – ruhatár, vizesblokk – az árkádsor padlószintjével azonos magasságba kerül. A 2000-es években kialakított belsőépítészeti elemeket és válaszfalat elbontják, visszaállítják a korábbi nyílást a shop és kiállítótér között.


Az épület aulája (fotó: pim.hu)

Új nyílást vágnak, ezzel a díszlépcső pihenője alatti teret a folyosó felől megnyitják. Ugyancsak a 2000-es felújítás előtti nyílást állítják vissza a díszlépcső és a vizesblokk között.  A mosdók 2000-es évekbeli válaszfalait szintén megszüntetik, miközben a ruhatár és a vizesblokkok között új falnyílást hoznak létre.

A palota telke 1768-ban került a Károlyi család tulajdonába. A ma ismert klasszicista stílusú épület Károlyi Györgynek köszönhető, aki bővíttette, modernizálta családja itt álló, barokk stílusú palotáját, főlépcsőházzal, korszerű istállókkal, könyvtárteremmel látta el. A PIM honlapja szerint az átalakításokra először Anton Pius Riegel bécsi építészt kérte fel, de nem volt elégedett vele, ezért 1833 végén Heinrich Kochra bízta a feladatot. A kivitelezés irányítását végül Pollack Mihály fejezte be. 

A Károlyi-palota főhomlokzata 1900 körül (fotó: pim.hu)

Károlyi Mihály a XX. század elején korszerűsíttette a palotát, melyet a főváros 1928-ban megvásárolt, és itt helyezte el a Fővárosi Képtár gyűjteményét. A déli szárny Wälder Gyula terve nyomán 1935–1938 között született meg.

A Fővárosi Képtár 1953-ban megszűnt, gyűjteményét a Szépművészeti Múzeum anyagához csatolták. A Petőfi Irodalmi Múzeum 1957-ben költözött az épületbe. A palota 2000-re teljes körű felújításon esett át. Ekkor a főszárny díszes teremsorából öt helyiség őrizte meg eredeti kialakítását. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum január óta nem fogad látogatókat. Közlésük szerint a munkálatok 2022 őszéig tartanak, akkor nyitja meg ismét a kapuit a múzeum.

Forrás: Közbeszerzési Értesítő, pim.hu

Nyitókép: 2022 őszére megújulnak a Károlyi-palota belső terei (fotó: pim.hu)