Hamarosan visszakapja díszes kupoláit a Károly körúti műemlék épület

A cikk angol nyelvű változata: The monumental building on Károly boulevard will soon receive its ornate domes back

2022. április 22. 17:00

Hamarosan visszaépítik a Károly körút 3/A szám alatti szecessziós bérház impozáns tetőzetét. A századforduló után készült ház teteje a második világháborúban megsérült, és később leegyszerűsítve állították helyre. A napjainkban a Belvárosi Színháznak is otthont adó épület tetőrekonstrukcióját egy múlt héten megjelent kormányrendelet tette kiemelt beruházássá.

Még 2020 végén született az a kormányhatározat, amely kimondja, hogy országszerte helyre kívánják állítani az építészetileg és városképileg kiemelkedő épületek megsemmisült vagy elbontott kupoláit és egyéb díszeit – ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk. Ennek első lépéseként Budapesten három épület kapja vissza a második világháború alatt és után elvesztett kupoláját: az Országház közelében lévő Vécsey utca 4. szám alatti épület, az ELTE Egyetem tér 1–3. szám alatti központi épülete és a Műegyetem Gellért tér 4. szám alatti, úgynevezett CH épülete. A Magyar Közlöny április 14-én megjelent számában olvasható kormányrendelet ezt a sort bővítette ki a Károly körút 3/A alatti házzal.

Az Első Katonai Biztosító Intézet székháza és bérháza volt az 1913-ban elkészült épület. Egy korabeli képeslapon jól láthatók a tetődíszei

A Dohány utca és a Károly körút által közrefogott telken az egykori Huszár-ház helyén 1911 és 1913 között épült fel a József Károly főherceg védnöksége alatt működő Első Katonai Biztosító Intézet székháza és bérháza. A hat emelet magas, háromudvaros épületet Györgyi Géza és Hoepfner Guidó tervezték szecessziós stílusban, ám némelyik részletében már inkább az art deco jelent meg. Így például a díszes tetőzet kupoláinál is.

Később az épület a Victoria Biztosító tulajdona lett, ami miatt elkezdték Victoria-háznak is hívni. Az épület érdekessége az udvar alatt lévő hatalmas alagsor volt, amelyben Wellish Tibor és Domány Ferenc tervei alapján 1938-ban egy mozit alakítottak ki. A filmszínházat először Broadway Mozinak, majd a világháborút követően Ady Mozinak is hívták. Viszont 1957-ben új funkciót kapott: Filmmúzeum néven működött, és régi filmeket vetítettek benne. A rendszerváltozást követően ismét Broadway Moziként várta a nézőket, ám napjainkban már a Belvárosi Színházként működik.

Hamarosan ismét kupola állhat ott, ahol ma egy reklámtábla van (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szecessziós épület kupolái a második világháborúban megsérültek, így azokat a világégést követően elbontották. 

A Magyar Közlönyben április 14-én megjelent kormányrendelet kimondja, hogy a Károly körúti épület visszakapja a háborús sérüléseket, illetve a későbbi rombolást megelőző formáját, díszes tetőfelépítményét és tetődíszeit. A rekonstrukció során az épületmagasság és az építmény legmagasabb pontjának megengedett mértéke megegyezik a sérüléseket és rombolásokat megelőző méretekkel. A helyreállítást alapjául a korabeli dokumentumok szolgálnak.

Nyitókép: Az Első Katonai Biztosító Intézet egykori székháza 2021-ben (Google Maps)

Összesen 8 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon dicséretes! Remélem ez csak az első lépés Budapest megskalpolt épületei rekonstrukciójának. A budapesti eklektikus épületek tetődíszei, kupolái, tornyai adták a város szépségét. A háború, de méginkább a kommunista pusztítés rengeteget ártott a városnak.


A Kiskorut ezen szakasza egyedulalloan gazdag volt tornyokban es kupolakban, sajnos azonban ma mar egyik sem lathato.
Az Astorianal ugye az egykori nemzeti szinhazat a hozza tartozo sarokkupolas berhazzal egyutt bontottak le 1913-ban. Helyen most az uvegboritasu jellegtelen East-West irodahaz all.
A Wesselenyi utca sarkan allo Dreher-haznak egykor szinten csodalatos sarokkupolaja volt, ahogyan a Gerloczy utca sarkan allo Freiberger-haznak is. Jo lenne ha ezeket is visszaepitenek.
Ott van tovabba a Dob utca sarkan allo Diana-haz art deco epulete aminek saroktornyara, ill. fobejarata fole eredetileg allegorikus szoboralakokat terveztek. Ezek azonban sosem keszultek el es igy a haz gyakorlatilag maig befejezetlen pedig sokat javitana esztetikajan, ha utolag elhelyeznek a hianyzo szobrokat. Remelem egyszer erre is sor kerul.


Nagyon örülök ennek is. De ha kupolak visszaepiteserol van szó akkor az Andrássy úti Fonciere palotának kéne az elsőnek lennie.

Válaszok:
Reki | 2022. április 23. 13:51
Sándor | 2022. április 27. 12:43

Egyetértek! A Fonciere kupola egy ikonikus építmény. Azt kéne elsőnek visszaépíteni.


A vonatkozó kormányrendelet a tetőszerkezetében átépítésre kerülő szóban forgó épület kialakítására az alábbi elvárásokat fogalmazza meg:

"a) a közterület felé eső tetőfelépítmények és tetőidomok – tömegképzésben, építészeti kialakításában archaizáló –
rekonstrukcióját helyreállításként, ezen szerkezetek és terek belső udvarok felőli bővítésével történő hasznosítását
tetőtér beépítésként kell tekinteni,
b) az épület – háborús sérüléseket, illetve a későbbi rombolást megelőző – formájának és geometriájának,
tetődíszének, illetve díszes tetőfelépítményének rekonstrukciója és a tetőtér hasznosítása során, illetve azzal
összefüggésben történő építési tevékenység esetén az épületmagasság és az építmény legmagasabb pontjának
megengedett mértéke megegyezik a sérüléseket és rombolásokat megelőző építményre jellemző – a rekonstrukció
alapjául szolgáló, a rendelkezésre álló korabeli dokumentumok alapján megállapítható – mértékkel, azzal, hogy
az épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke 36 méter, az épület legmagasabb pontjának megengedett
legnagyobb mértéke 46 méter,
c) az épület terepszint feletti építményszintjeinek száma legfeljebb 10 szint,
d) a kialakult szintterület a beruházás során legfeljebb 2600 m2
-rel bővülhet,
e) a toronyrekonstrukció megvalósítása érdekében az ingatlanon magasépítmény, magasépület kialakítható és
elhelyezhető.

Kívánom, hogy ne legyen igazam, de attól tartok, lesznek még meglepetések, ha elkezdődik az építkezés, hiszen nyilvánvaló, hogy a korabeli képeslap szerinti öt torony visszaépítése nem jelenthet 2600 nm-nyi alapterület-növekedést, továbbá az is nyilvánvaló, hogy jelentős ráépítés nélkül a jelenleg hatszintes épület aligha lesz tízszintes. Szóval csak remélni tudom, hogy a jelenleg ugyan kupola nélküli, de még a reklámtáblával is vállalható házból nem lesz egy a beruházó érdekeit elvtelenül kiszolgáló, s a kupolarekonstrukciót csak trójai falónak tekintő, a területnövekedést alig leplező épületborzadály!

Válaszok:
Sándor | 2022. április 27. 12:39

A kupolákkal is mértékkel kell bánni. Van falu ahol öt hat tornyos ház áll. A toronynak persze semmi funkciója. Mondja nekem egy helybeli, hogy a cigányok építik, mert ők ezt túlcsicsázzák. Nézzek meg egyszer egy ilyet belülről. Nos volt rá alkalmam. Aranyozott boltívek és hatalmas vörös szőnyeg. Annyira magamutogató és talmi volt minden, mögötte az üresség. A századelő kupoláinak egy része szintén ilyen magamutogató építmény.


A fénykép szerinti eredetit megnézve tényleg épületborzadály. A világ második legnagyobb zsinagógájával szemközt vállalhatatlanul ronda.


Szerintem legyünk visszafogottak a kupolákkal! Nem mindegyik volt igazán szép, és nem is lenne szép az összhatás a mai beépített környezetben.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó