Még 2020 végén született az a kormányhatározat, amely kimondja, hogy országszerte helyre kívánják állítani az építészetileg és városképileg kiemelkedő épületek megsemmisült vagy elbontott kupoláit és egyéb díszeit – ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk. Ennek első lépéseként Budapesten három épület kapja vissza a második világháború alatt és után elvesztett kupoláját: az Országház közelében lévő Vécsey utca 4. szám alatti épület, az ELTE Egyetem tér 1–3. szám alatti központi épülete és a Műegyetem Gellért tér 4. szám alatti, úgynevezett CH épülete. A Magyar Közlöny április 14-én megjelent számában olvasható kormányrendelet ezt a sort bővítette ki a Károly körút 3/A alatti házzal.

Az Első Katonai Biztosító Intézet székháza és bérháza volt az 1913-ban elkészült épület. Egy korabeli képeslapon jól láthatók a tetődíszei

A Dohány utca és a Károly körút által közrefogott telken az egykori Huszár-ház helyén 1911 és 1913 között épült fel a József Károly főherceg védnöksége alatt működő Első Katonai Biztosító Intézet székháza és bérháza. A hat emelet magas, háromudvaros épületet Györgyi Géza és Hoepfner Guidó tervezték szecessziós stílusban, ám némelyik részletében már inkább az art deco jelent meg. Így például a díszes tetőzet kupoláinál is.

Később az épület a Victoria Biztosító tulajdona lett, ami miatt elkezdték Victoria-háznak is hívni. Az épület érdekessége az udvar alatt lévő hatalmas alagsor volt, amelyben Wellish Tibor és Domány Ferenc tervei alapján 1938-ban egy mozit alakítottak ki. A filmszínházat először Broadway Mozinak, majd a világháborút követően Ady Mozinak is hívták. Viszont 1957-ben új funkciót kapott: Filmmúzeum néven működött, és régi filmeket vetítettek benne. A rendszerváltozást követően ismét Broadway Moziként várta a nézőket, ám napjainkban már a Belvárosi Színházként működik.

Hamarosan ismét kupola állhat ott, ahol ma egy reklámtábla van (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szecessziós épület kupolái a második világháborúban megsérültek, így azokat a világégést követően elbontották. 

A Magyar Közlönyben április 14-én megjelent kormányrendelet kimondja, hogy a Károly körúti épület visszakapja a háborús sérüléseket, illetve a későbbi rombolást megelőző formáját, díszes tetőfelépítményét és tetődíszeit. A rekonstrukció során az épületmagasság és az építmény legmagasabb pontjának megengedett mértéke megegyezik a sérüléseket és rombolásokat megelőző méretekkel. A helyreállítást alapjául a korabeli dokumentumok szolgálnak.

Nyitókép: Az Első Katonai Biztosító Intézet egykori székháza 2021-ben (Google Maps)