Átadták a főváros legmagasabb épületét – Megnyílt a Mol új székháza

A cikk angol nyelvű változata: The capital's tallest building, the new MOL headquarters handed over

2022. december 9. 9:00

Átadták a Mol Campust, Budapest legmagasabb irodaházát. A Kopaszi-gát mellett álló 143 méter magas épület tavasztól a nyilvánosság előtt is megnyitja a kapuit, és a látogatók a 29. emeleti kilátóteraszra is felmehetnek. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották az épületet.

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett – írja az MTI. Az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitóünnepségen, december 8-án.

A 143 méter magas, nettó 86 ezer négyzetméter alapterületű épületben 2500 ember fog dolgozni (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója beszédet mond a vállalat új székháza, a Kopaszi-gát mellett épült Mol Campus megnyitóján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Emlékeztetett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: „a Mol itt volt, itt van, itt is lesz a következő évtizedekben.”.Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég „itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát.

Irodák a Mol Campus épületében (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel.

A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a Mol új székházát (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Jó lett, sajnos kb 60 méter hiányzik, akkor lenne igazán formás és ténylegesen felhőkarcolónak nevezhetnénk, így egy érdekes magasház.


Szerintem a Hungária kőrgyűrün, ill. azon kívül helye van a felhőkarcolóknak. Budapest csak nyer vele. Már minden környező fővárosban vannak ilyen magas épületek. Persze vannak rémisztő példák is Nyugat-Euróbában: Párizsban a Montparnasse torony beékelődik a régi város szövetébe, Londonban a Tower eltörpül a közvetlenül mögötte épült felhőkarcolók alatt.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 1. 18:20

Ennek engedélyezése demszkygábori tett volt Tarlós Istvántól!


Az ember keze ökölbe szorul, mikor a benzinár folyamatosan megy felfelé és a MOL ilyesmire herdálja a pénzt.


Szerintem a felhőkarcolók az 1930-as évek tévedései. Nem azért mondom, mert tériszonyom van, de a felhőkarcoló fenntartása horrilbilis összegbe kerül, és az égsz csak egy ostoba rongyrázás. 6-8 emeletnél magasabb házat a világon sehol se kellene építeni.
Nézzük Londont. A lakosság 80%-a két-három szintes házakban él, és ha a gyorsvasúton megyünk bármerre mindenhol a jellegzetes kétszintes családi házakat látjuk.Több ilyen házban is jártam. A földszint a családé, a vendégeké, a felső szint(ek) a visszavonulás, pihenés céljára vannak. Ideálisan van elkülönítve a magánszféra, ha valaki el akar vonulni, nos felmegy a szobájába.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó