Pénteken megnyitják a a Lánchidat: újra használhatják a buszok, a taxik, a motorral és a kerékpárral közlekedők

A cikk angol nyelvű változata: The Chain Bridge will be opened on Friday: buses, taxis, motorbikes and bicycles can use it again

2022. december 13. 17:00

December 16-ától a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral közlekedők használhatják a Lánchidat. A híd felújítása folytatódik, többek között a műemléki elemek rekonstrukcióját és a járdaépítést végzik el. Gyalog majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, várhatóan 2023 őszén lehet használni a hidat.

Péntek délutántól használhatják a Lánchidat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők – írja az MTI a BKK közleménye alapján.

A november közepén lezajlott próbaterhelés után eredményesen zárult a közbenső műszaki átadás-átvétel folyamata: a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezéséhez hozzájárult az építési engedélyen szereplő valamennyi szakhatóság. „Az útpálya tehát készen áll az ideiglenes forgalmi rendben meghatározott járművek biztonságos fogadására” – közölték.

A kivitelezés az eredeti tervek szerint – többek között a járdák és a hídfőkben lévő aluljárók befejezésével, valamint a műemléki elemek rekonstrukciójával – folytatódik, vagyis a híd a teljes átadásig munkaterület. Gyalog majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, várhatóan 2023 őszén lehet használni a hidat.

A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik majd döntés, a budapestiek véleményének kikérésével. Így a fővárosiak megalapozottan, féléves tesztidőszak után határozhatnak arról, hogy mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben – írja az MTI.

A gyalogosok egyelőre nem, de december 16-tól újra járhatnak a Lánchídon a buszok, a taxik és a kerékpárosok (Fotó: BKK)

Az egyéni gépjárművel közlekedők az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra, őket a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre.

Azt is közölték: a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosítanak azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel kelnek át: a Széll Kálmán tér és a Vár felől érkező 16-os autóbuszok ismét a Deák Ferenc térig közlekednek; új autóbuszjárat közlekedik 216-os jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között korszerű, nagy kapacitású szóló Mercedes autóbuszokkal; valamint az eddig ideiglenesen az Erzsébet hídra terelt 105-ös autóbuszok ismét a Lánchídon haladnak, gyorsabb kapcsolatot biztosítva a pesti és a budai oldal között.

A 178-as autóbuszok Pesten továbbra is a Gyöngyösi utca végállomásig közlekednek már a Lánchídon keresztül – a 105-ös buszokhoz hasonlóan – az Erzsébet híd helyett. A 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok péntekről szombatra virradó éjszakától ismét a Lánchídon közlekednek, nem érintik az Erzsébet hidat.

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében.

Forrás: MTI

Nyitókép: Pénteken megnyitják a Lánchidat: újra használhatják a buszok, a taxik, a motorral és a kerékpárral közlekedők (Fotó: BKK)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mi lesz akkor, ha jön a busz?

Válaszok:
Sándor | 2022. december 14. 15:30

Nagy valószínűséggel leszakad a busz alatt, mert karácsonyék újíttatták fel.

Válaszok:
ragazzi di buda | 2022. december 16. 18:33

igen, karácsonyék újították fel, mert az előző városvezetésnek 9 év alatt nem fért bele, hogy felújítsák, de ne legyél emiatt frusztrált, most végre fel lett újítva

Válaszok:
Sándor | 2022. december 17. 11:24

Szeretem a balos hozzászólókat, letegezik, sárba tiporják azokat, akik mernek rámutatni Kari Geri hozzá nem értésére, alkalmatlanságára.


A hidak felújítása rendszeresen folyik, pontosan, évről évre be van ütemezve. Csakis a balos vezetések idején csúsztatják az időt, halogatják a kötelező felújítás időpontját.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó