Egy országot el lehet foglalni fegyverrel, de hazát csak élete árán nyerhet az ember. Akikre ma emlékezünk, nem közöttünk élő idegenek, hanem olyan emberek, akik hozzánk tartoztak és hozzánk tartoznak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a XVI. kerületben, a Sashalmi sétányon felállított, a magyarországi németeknek emléket állító köztéri műalkotás avatóünnepségén november 9-én az MTI híre szerint.

A miniszter emlékeztetett rá: Szent István Magyarországán már ezer éve élnek németek, egyúttal idézte államalapítónkat, aki számos alkalommal figyelmeztetett, hogy a magyarok és más, itt élő népek együttműködése minden esetben a haza javát szolgálja. Gulyás Gergely szólt a középkorban Magyarországra költözött szászokról, akik nagymértékben járultak hozzá országunk épüléséhez, fejlődéséhez. Hangsúlyozta: az itt élő németek kivették a részüket a harcokból, amikor ránk törtek a tatárok, majd a törökök, és nagy részt vállaltak az ország újjáépítésében is. A politikus szégyennek nevezte a németek második világháború utáni kitelepítését, és kijelentette: a magyarországi szászok és svábok hozzánk, magyarokhoz tartoznak. Az együttélésnek nemcsak múltja, hanem jelene és komoly jövője is van – hangsúlyozta, majd hozzátette: a tavalyi népszámláláskor több mint 142 ezer ember vallotta magát német származásúnak.

Szatmáry Kristóf, a kerület országgyűlési képviselője beszédet mond a magyar–német Kárpát-medencei együttélés évezredét bemutató emlékmű avatásán (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Az ünnepséget Kovács Péter polgármester köszöntője nyitotta meg, beszédet mondott Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő is, aki a magyarországi németek közösségünket erősítő munkáját méltatta.

A rendezvényen felszólalt Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, aki kiemelte: az emlékműavatásnak különös jelentőséget ad az, hogy épp november 9-re, a berlini fal leomlásának évfordulójára esik. Magyar és német nyelven is elmondta beszédét Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője.

A Sashalmi sétányon felállított emlékmű alkotója R. Törley Mária, akinek a kivitelezésben Végh Aladár építész volt a segítségére. Az ünnepség végén az emlékhelyet Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, Gödölle Márton, a Budapest-Mátyásföldi Szent József-plébánia plébánosa és Bíró Botond, a Budapest-Mátyásföldi Református Egyházközség lelkipásztora áldotta meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Felavatták a magyarnémet Kárpát-medencei együttélés évezredét bemutató sashalmi emlékművet Sashalmon (Fotó: MTI/Lakatos Péter)