Országos nyílt tervpályázaton dől el, kinek a tervei alapján épülhet fel a Károli Gáspár Református Egyetem új kampusza – közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata december 18-án az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az épületek a tervek szerint a jogász-, valamint a pszichológiaképzésnek adnak majd otthont Ferencvárosban, a Markusovszky téren. A Református Egyetemváros Kft. pályázatán minden magyar építész elindulhat, és pályázhatnak az Európai Unó országainak építészei is. A szakmai zsűri elnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, társelnöke Fürjes Balázs. A zsűri munkájában – a református egyház által felkért más szakértők mellett – részt vesz Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Budapest főpolgármestere jelölésére Erő Zoltán, Budapest főépítésze is – ismertették. Hozzátették: a tervpályázat eredményhirdetése 2024 májusában várható.

A IX. kerületi Markusovszky tér felülnézetből (Forrás: ekr.gov.hu)

A Kálvin tér és a Ráday utca térségében található jelenleg is a református egyetem épületeinek többsége. A megvalósuló új építkezés egyben városfejlesztő beruházás is, általa erősödik Ferencváros egyetemvárosi szerepe, és rendezettebb, zöldebb lesz a Markusovszky tér, illetve a Kinizsi utca érintett szakasza – hangzott el a tájékoztatóban.

Emlékeztettek arra, hogy a kormány 2023 nyarán döntött úgy, hogy támogatja a Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Károli Gáspár Református Egyetem új kampuszának megépítését. A beruházás célja, hogy a hallgatói létszámában is dinamikusan fejlődő, ám jelenleg széttagoltan működő felsőoktatási intézmény helyett egységes református egyetemváros szülessen – áll a közleményben.

Forrás:  MTI

Nyitókép: A ferencvárosi Markusovszky téren épülhet fel a Károli Gáspár Református Egyetem új kampusza (Forrás: ekr.gov.hu)